Politiet i Sverige etterforsker kobling mellom asylbrannene

Tre mistenkelige asylbranner på en uke.

 BRANN:  Brannen i Arlöv var den første av de tre asylbrannene i Sverige denne uka. Politiet etterforsker hendelsen som et forsøk på mordbrann. 
Foto: Johan Nilsson / TT / kod 50090
BRANN: Brannen i Arlöv var den første av de tre asylbrannene i Sverige denne uka. Politiet etterforsker hendelsen som et forsøk på mordbrann. Foto: Johan Nilsson / TT / kod 50090Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er alvorlig og helt uakseptabelt, og også sørgelig for oss som har lagt mye krefter inn i å få dette til å fungere, sier Ulrika Granfors, talskvinne ved Kungsbacka kommune, til SVT søndag.

Langt mellom brannene Det hun omtaler er den tredje mistenkelige brannen rettet mot bygg tiltenkt asylsøkere denne uka.

Den første skjedde i Arlöv, omlag 200 kilometer sør, tirsdag - en dag før bygget skulle tas i bruk etter en lengre periode uten at noen brukte bygget.

Denne brannen ble igjen fulgt av en brann lørdag i et skolebygg nær Ljungby, som ligger mellom de to andre åstedene, natten før brannen i Kungsbacka.

Vurderer nasjonale retningslinjer Nå skriver SVT at politiet leter etter en sammenheng mellom de tre brannene.

- Vi analyserer om det finnes noen sammenheng og i så fall hva slags sammenheng det er snakk om. Hvis vi finner noe, kan det bli aktuelt å gå ut med nasjonale retningslinjer, sier Stefan Hector i det svenske politiets nasjonale operative avdeling.

Kanalen skriver også at spesialtjenesten Säpo følger situasjonen og vil stå klar til å bistå med eventuell informasjon i etterforskningen.

SVT legger til at det for øyeblikket ikke er planlagt noen nasjonale retningslinger fra det svenske migrasjonsverkets side. Sikkerhetssjef Monica Karum Bergvall sier at de tar løpende risikovurderinger her.

- Har hendt før Dosent i historie, Helene Lööw, har studert åtti- og nittitallets angrep på asylmottak i Sverige. Den gang handlet mennene bak på eget initiativ.

- Mange av de som stod for disse attentatene oppfattet selv at de bare gjorde det folk i lokalsamfunet snakket om å gjøre. Det var mye referanser til at ingen ville ha noen flyktninger der, sier Lööw til SVT før understreker at politiet ennå ikke vet hvor mange av dagens branner som faktisk er påsatte.

Likevel kan de tre brannene være starten på en ny bølge av angrep mot mottak i Sverige, mener Lööw.

- Det oppstår veldig mange lokale nettgrupper nå, som «Nei til flyktninger» og «Nei til tiggere fra utlandet». Der er det mange som ser på disse brannene som noe positivt. Dette skjedde også på nittitallet, bare at det den gang foregikk gjennom samtaler i lokalsamfunnet, sier Helene Lööw til SVT.

 

 ETTERFORSKES:  Politiet etterforsker nattens asylbrann i Kungsbacka som mordbrann. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / Kod 9200
ETTERFORSKES: Politiet etterforsker nattens asylbrann i Kungsbacka som mordbrann. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / Kod 9200 Vis mer