Politiet i Vestfold har nye DNA-bevis som knytter den pågrepne mannen til skogholtet

- Det er vår helt klare oppfatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK / OSLO (Dagbladet): Politiet holdt i ettermiddag en pressekonferanse etter at en mann på 38 år er pågrepet og siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999.

Mannen ble pågrepet klokka 18.55 i går kveld, opplyser politiet på pressekonferansen og bakgrunnen for pågripelsen er nye tekniske bevis, i form av DNA-analyser.

- Det er vår helt klare oppfatning at vi har nye bevis i saken. Det dreier seg om et DNA-bevis som vi mener at knytter den som nå er pågrepet til stedet, sier politiet på pressekonferansen.

Nå blir mannen framstilt for varetektsfengsling i morgen. Parallelt med dette jobber politiet Vestfold politidistrikt for fullt med etterforskningen.

Alt fra pressekonferansen kan du lese her.

Lokalt arbeid Bakgrunnen for pågripelsen er et arbeid som har pågått lokalt. Saken er også på nytt gjennomlest av en psykologspesialist.

- Vi har gjennom årenes løp fått en del tips og ny informasjon. All den informasjonen har blitt fulgt opp, sier politiet.

Det er på bakgrunn av dette at politiet valgte å opprette en ny gjennomgang av saken. Saken har også blitt lagt inn i et nytt analyseverktøy.

- Familiens engasjement har vært viktig og naturlig. Vi håper nå at dette vil gi oss det endelige svaret på det som skjedde, sier politiet.

For lett? Politiet ville før pressekonferansen ikke kommentere mer at en person var pågrepet. Dagbladet kunne imidlertid avsløre at en 38 år gammel mann som ble dømt for drapet i 2001 og frikjent året etter, er mannen som er pågrepet.

På spørsmål om politiet i 2001 ga seg for lett, svarer politiet:

 - Til vurderingen som ble foretatt på 2000-tallet, så er den tatt av den høyere påtalemyndighet. Det var da dette hårbeviset det ble skapt tvil om. Da vurderte man på høyeste hold at bevisrekken falt. Det hører også med til historien at det var en lang rekke indirekte bevis som knyttet den pågrepne til saken, sier politiet.

- Det vi snakker om nå er helt nye bevis, blir det sagt.

Stiller seg uforstående Hans advokat Søren Hellenes, sier 38-åringen stiller seg uforstående til siktelsen.

Til stede på pressekonferansen var politimester i Vestfold, Christine Fossen, konstituert visepolitimester Kjell-Johan Abrahamsen, leder for etterforskningsseksjonen i Larvik, Knut Vidar Vittersø og politistasjonssjef i Larvik, Tor Eriksen.

Politiet opplyser på pressekonferansen at mannen nå skal i avhør, sammen med flere aktuelle vitner i saken.

Skulle bade Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999.

Datoen var torsdag 5. august 1999, og tolv år gamle Kristin var på vei mot Goksjøvannet i Hedrum for å bade med ei venninne. Storesøsteren Linda kjører etter hvert etter Kristin, men hun har ikke dukket opp hos venninna. Hun ble sist sett cirka klokka 18.40.

Etter flere timers leting, ble sykkelen hun hadde brukt, funnet. Sykkelen hennes og bagen var forsøkt gjemt bort.

Klokka 23.30 samme kveld ble hun funnet drept i et skogholt ved den øde Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum.

Liket ble funnet rundt 20 meter fra der sykkelen ble funnet. Obduksjonsrapporten viste at hun var blitt kvalt.

PRESENTERTE SAKEN: Politimester Christine Fossen, leder for etterforskningsseksjonen hos Larvik politikammer, Kjell Johan Abrahamsen, politimester i Larvik Tor Eriksen, samt politioverbetjent Knut Vidar Vittersø. Foto: Thomas rasmus Skaug / Dagbladet
PRESENTERTE SAKEN: Politimester Christine Fossen, leder for etterforskningsseksjonen hos Larvik politikammer, Kjell Johan Abrahamsen, politimester i Larvik Tor Eriksen, samt politioverbetjent Knut Vidar Vittersø. Foto: Thomas rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer