Politiet i Zimbabwe advarer mot uoffisielle resultater

Opptellingen av stemmer etter presidentvalget er i gang.

UNDERSØKER: Zimbabwe Electroral Commission (ZEC) sjekket avgitte stemmer i Mabvuku i Harare i går. Foto: EPA/AARON UFUMELI/NTB SCANPIX
UNDERSØKER: Zimbabwe Electroral Commission (ZEC) sjekket avgitte stemmer i Mabvuku i Harare i går. Foto: EPA/AARON UFUMELI/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptellingen av stemmer etter presidentvalget i Zimbabwe er i gang. Politiet advarer om at personer eller grupper som offentliggjør uoffisielle valgresultater, risikerer å bli arrestert.

Oppmøtet var høyt ved valget mellom rivalene Robert Mugabe og utfordreren Morgan Tsvangirai, melder BBC.

Valgobservatører Ved tidligere valg har uavhengige valgobservatører gått ut med resultater etter hvert som opptellingen fra de forskjellige valglokalene landet rundt blir ferdig.

Men etter presidentvalget som fant sted onsdag kan alle som offentliggjør resultater før den nasjonale valgkommisjonen, bli arrestert, ifølge politiet.

Forbudet ser imidlertid ikke ut til å hindre folk i å legge resultater ut på blant annet Twitter.

Fusk-frykt Opposisjon og eksperter frykter fusk i valget i Zimbabwe. Men Den afrikanske union meldte onsdag kveld om en skikkelig valgavvikling.

- De første meldingene fra stemmelokalene tyder på et fredelig, velordnet, fritt og rettferdig valg, sier AUs observatørleder Olusegun Obasanjo, Nigerias tidligere president.

- Jeg håper det bli rapporten fra alle stemmelokalene i hele landet, sa han etter at lokalene stengte i Zimbabwe onsdag kveld.

Observatører fra den amerikanske ambassaden kunngjorde at de fleste valglokaler åpnet når de skulle, og at stemmegivningen gikk rolig for seg.

200 drept Mugabe har hatt makten i Zimbabwe i 33 år. Etter forrige valg har han og Tsvangirai sittet i regjering sammen, et kronglete og uvillig samarbeid. I 2008 vant Tsvangirai første valgrunde, men ble tvunget til å trekke seg etter at rundt 200 av tilhengerne hans ble drept.

Både president Robert Mugabe og rivalen Morgan Tsvangirai mener de kommer til å vinne med et valgskred. Resultatet er ikke ventet før om fire-fem dager.

Mugabe har lovet å tre til side om han taper, noe Morgan Tsvangirai (61) sier han tar med en klype salt.

(NTB)

KØ: Her venter folk på å få stemme i Domboshava, 60 kilometer nord for Harare. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE/NTBScanpix
KØ: Her venter folk på å få stemme i Domboshava, 60 kilometer nord for Harare. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE/NTBScanpix Vis mer