Politiet innrømmer åpent at de må la skurkene gå

Politiet må nedprioritere økonomisk kriminalitet på grunn av manglende kapasitet.

360 MILLIARDER KRONER: Tidligere har man anslått at den svarte økonomien kan være så stor som fem prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Dette tilsvarer mer enn 115 milliarder kroner. Nå kommer det fram at skyggeøkonomien i Norge kan være tre ganger større.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DAGBLADET
360 MILLIARDER KRONER: Tidligere har man anslått at den svarte økonomien kan være så stor som fem prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Dette tilsvarer mer enn 115 milliarder kroner. Nå kommer det fram at skyggeøkonomien i Norge kan være tre ganger større. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): «Økonomisk kriminalitet forekommer i langt større utstrekning enn det som anmeldes. Mørketallene på dette feltet er nok betydelige», skriver visepolitimester i Agder politidistrikt, Kjell Hegstad, til Dagbladet.

Dagbladet har den siste tiden tatt kontakt med 10 av Norges 27 politidistrikt for å høre i hvilken grad de har kapasitet til å forfølge avansert økonomisk kriminalitet. 7 av 10 sier at de har store kapasitetsutfordringer. Eller som politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe, formulerer det:

- Ikke kapasitet «Man har ikke kapasitet til å følge opp alle spor i store saker for derigjennom å avdekke «svart» økonomi, og man har ikke selv kapasitet til å åpne saker hvor man har grunn til å tro at det har foregått økonomisk kriminalitet».

Moe skriver at de i framtida vil være nødt til å prioritere bort økonomisk kriminalitet på grunn av «den generelle økonomiske situasjonen». Dermed vil de bare ha kapasitet til å ta tak i de anmeldelsene som kommer fra andre etater som skatteetaten og tolletaten.

Må gi mindre straffereaksjoner «En ser videre at man er nødt til å avgjøre saker med forelegg i stedet for ytterligere etterforskning og dertil hørende straffereaksjon. Som konsekvens medfører dette en lavere straffereaksjon enn hva det burde ha gjort», skriver han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer