Politiet jager «Mesterhjernen»

Politiet leter på spreng etter 28-åringen som er siktet etter dødsranet i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag slo tungt bevæpnede styrker fra Oslo-politiets beredskapstropp til mot to adresser i sentrum av byen. Totalt sju personer ble pågrepet i aksjonen, som ble ledet av Stavanger-politiet. To av de pågrepne fikk status som vitner, de fem andre ble pågrepet for narkotikaforseelser.

Politiet understreker imidlertid at ingen av de sju er siktet i forbindelse med dødsranet.

Flere av de pågrepne skal tilhøre ei profilert hip hop-gruppe, som tilfeldigvis befant seg i lokalene. De ble pågrepet for narkotikalovbrudd, og tatt inn på politikammeret, skriver til Dagbladet.

Jager 28-åring

Så langt skal ni personer være siktet i forbindelse med det brutale politidrapet og ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger den 5. april.

To menn sitter varetektsfengslet i Sverige. En tredje svensk statsborger er løslatt fra varetekt, men fremdeles siktet. I tillegg er en annen svensk statsborger etterlyst og siktet i Sverige. To nordmenn sitter varetektsfengslet, mens tre ennå ikke er pågrepet.

Bakgrunnen for gårsdagens aksjon var at politiet jaktet på disse tre, i hovedsak en 28-åring som omtales som «Mesterhjernen».

28-åringen er ifølge Aftenposten den siste som er siktet i saken, og skal være medeier i et firma som holder til i lokalene som politiet stormet.

«Mesterhjernen» kjenner en rekke personer i ransmiljøet, og politiet har grunn til å tro at mannen har vært med på planleggingen av dødsranet, melder Dagbladet.

- Vi har tatt ut siktelse for grovt ran eller medvirkning til grovt ran mot en person. Denne siktelsen dannet grunnlaget for ransakingsbeslutning mot to adresser i Oslo. Personen som er siktet i forbindelse med ranssaken er ikke pågrepet, sier politiinspektør Bjørn Andersen i Rogaland politidistrikt til Aftenposten.

Intelligent

«Mesterhjernen» er født og oppvokst i Oslo. Han beskrives som en lynende intelligent sjakkspiller, og en kjent person i det hardkokte ransmiljøet i hovedstaden.

28-åringen er fra før tiltalt for bankboksinnbruddet i Sparebanken NOR på Bryn i Oslo, der 20 millioner kroner forsvant, samt for alvorlige narkotikaforbrytelser, skriver Aftenposten.

Mannens forsvarer Christine Hamborgstrøm bekrefter overfor VG og Aftenposten at hennes klient er siktet i forbindelse med Stavanger-ranet.

Ifølge Hamborgstrøm tok politiet i går 28-åringens samboer for avhør, men kvinnen nektet å forklare seg.

- Overfor meg ble det truet med å sikte henne dersom hun ikke forklarte seg, sier hun til VG.

- Politiet skal senere ha sagt at dette var en misforståelse. Hun har valgt å benytte seg av sin rett til ikke å forklare seg, legger Hamborgstrøm til.

STORAKSJON: Politiet gikk til aksjon med skjold, rambukk, vinkelsliper og hunder. De hentet ut en rekke poser med beslaglagte datamaskiner, dokumenter og andre gjenstander fra lokalene i Oslo sentrum, like ved Youngstorget.
BESLAGLA PC-UTSTYR: Politiet gjennomførte i går aksjoner mot blant annet en adresse i Henrik Ibsens gate i Oslo.