Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bombefunnet i Ski

Politiet jakter moduskandidater

- Vi vet per i dag ikke hvem som står bak. Det er igangsatt en omfattende etterforskning i samarbeid med PST.

SPRENGSTOFF: Dette vet vi om den mistenkelige pakken sendt til politiet onsdag 5. desember - som viste seg å inneholde sprengstoff. Video: Freddie Larsen/ NTB Scanpix. Klipp: Ingrid Cogorno Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKI (Dagbladet): - Dette er svært alvorlig. Det var ei reell bombe med et improvisert sprenglegeme, som var ment å gå av. Den ville gjort betydelig skade, og vi ser på dette som et alvorlig angrep på politiet, sier Jon Steven Hasseldal, politimester i Øst politidistrikt, til Dagbladet.

Politihuset i Ski ble i går evakuert etter at det ble levert en mistenkelig pakke. I dag ble det bekreftet at pakken inneholdt sprengstoff. Bomba ble uskadeliggjort på stedet. Hasseldal opplyser at de ikke har noen mistenkte og pågrepne i saken, men at etterforskningen pågår for fullt, med taktiske og tekniske undersøkelser.

- Vi sjekker blant andre moduskandidater som kan være troende til å gjøre slike ting. Vi holder alle muligheter åpne, sier han.

Sikkerhetstiltak

Politimesteren opplyste tidligere i dag at det er innført sikkerhetstiltak på stasjonen, men han vil ikke gå i detalj om hva disse går ut på.

- Når vi har å gjøre med ei bombe, må vi tenke på sikkerheten for de ansatte, og at det kan komme flere, sier Hasseldal.

- Var det på noe tidspunkt aktuelt å flytte virksomheten ut av huset?

- Nei, den operasjonelle driften gikk som normalt, og bygget ble ikke fullstendig evakuert. Posten ligger med hensikt ikke i nærheten av operasjonssentralen eller publikumsmottaket.

Politimesteren vil heller ikke gå i detalj om hvordan bombegruppa fra Oslo uskadeliggjorde sprengstoffet, ut over at det ble skutt på pakka og at den er sendt til Kripos for analyse.

Konstituert politidirektør Håkon Skulstad opplyste også på en pressekonferanse torsdag at de betegner situasjonen som svært alvorlig.

- Vi vet per i dag ikke hvem som står bak. Det er igangsatt en omfattende etterforskning i samarbeid med PST.

Han ville ikke kommentere om det er en profesjonell eller en amatør som står bak, og sa at de ikke er kjent med at det har vært trusler i forkant.

- Ikke vanlig

- Bomba var laget for å gå av ved åpning. Hvordan ble den oppdaget før det skjedde?

JAKTER GJERNINGSPERSON: Politiet jakter mulige moduskandidater etter bombefunnet, sier politimester Jon Steven Hasseldal. Foto: Anita Arntzen
JAKTER GJERNINGSPERSON: Politiet jakter mulige moduskandidater etter bombefunnet, sier politimester Jon Steven Hasseldal. Foto: Anita Arntzen Vis mer

- Det var de ansatte på posten som ble mistenkelige da de skulle åpne den - pakka skilte seg ut med noe som ikke var vanlig, sier Hasseldal, uten å gå i detalj om hva som fanget de ansattes oppmerksomhet.

- Da de ansatte så dette, fulgte de prosedyrene til punkt og prikke, varslet og trakk seg tilbake, sier han.

De sivile postansatte som hadde befatning med pakka, er svært klar over hvilken fare de befant seg i.

- De er preget av det. Hele gårsdagen og dagen i dag har de fått personaloppfølging med samtaler, sier politimesteren.

Hasseldal ber folk som kan ha opplysninger av nytte for etterforskningen, om å ta kontakt med politiet.

Tingretten rammet

Follo tingrett er nærmeste nabo til politihuset, med bare ca. 20 meters avstand. Også der ble driften påvirket av gårsdagens aksjon.

- Vi kunne ikke bruke hovedinngangen, så aktører i retten måtte bruke en bakvei. I tillegg var det noen som ikke fikk med bilen hjem, fordi deler av parkeringsplassen lå innenfor sperresonen, forteller tingrettens nestleder og konstituert sorenskriver Rune Nordby til Dagbladet.

Tingrettens administrative sjef Eva Margrethe Alstad forteller at politiet varslet om situasjonen via ei direkte telefonlinje mellom byggene.

- Vi fikk beskjed om at det var en hendelse, men at vi ikke trengte å evakuere, sier Alstad til Dagbladet.

- Med det vi vet nå, framstår det som en riktig vurdering?

- Vi må stole på at politiet gir oss riktig informasjon, sier Alstad.

- Er det engstelse i tingretten etter det som har skjedd?

- Det vil jeg ikke si. Fra tid til annen er det situasjoner på politihuset, og også hos oss, sier Alstad.

Konstituert sorenskriver Nordby opplyser at tingretten fikk gjennomført alle sine gjøremål i går, på tross av den spesielle situasjonen.

- Vi gjennomførte en fengsling og tre rettssaker. Den eneste forskjellen var at vi måtte finne alternative måter å få folk inn og ut på, sier han.

- Skjer ikke i Ski

60 meter fra politihuset ligger ei boligblokk. Ingvil Faanes (35) var på besøk hos Pia Sotkajærvi (33) da området rundt politihuset plutselig ble sperret av. Blokka ble, i motsetning til politihuset, ikke evakuert.

- Jeg tenkte ikke at det var så alvorlig, og tok egentlig ganske lett på det. Nå, derimot, kjenner jeg på det, sier Sotkajærvi til Dagbladet.

- Er dere redde?

- IKKE REDDE: Naboen Ingvil Faanes og Pia Sotkkajærvi bor like ved politihuset. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
- IKKE REDDE: Naboen Ingvil Faanes og Pia Sotkkajærvi bor like ved politihuset. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer

- Nei, jeg er verken redd eller utrygg, og tenker at dette er tilfeldig. Dette kan skje hvor som helst, sier Faanes.

I samme blokk bor Michael Hexeberg (25).

- Det er skummelt å tenke på. Men sånt kan oppstå uansett og hvor som helst, og det er ikke nødvendigvis utrygt å bo ved en politistasjon - jeg tenker at det snarere er tvert imot, og Ski politistasjon er ikke et attraktivt mål, sier Hexeberg til Dagbladet.

- Men man tenker ikke at slikt kan skje i Ski, legger hun til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!