Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet jakter overgrepstiltalt (58) på rømmen i Syria. Der får han 15 000 av NAV i måneden

Da politiet frøs kontoen hans ba han NAV om å sende penger til en ny, syrisk konto politiet ikke kunne kontrollere.

DAMASKUS: Politiet mener mannen lever godt på skattebetalernes trygdepenger her i Damaskus mens han er på rømmen fra norsk politi. Mannens advokat, Jan M. Birkeland, sier han hadde hyppig dialog med sin klient for inntil noen måneder siden. Han har ikke hørt om bankbyttet. Foto: NTB scanpix / AFP / LOUAI BESHARA
DAMASKUS: Politiet mener mannen lever godt på skattebetalernes trygdepenger her i Damaskus mens han er på rømmen fra norsk politi. Mannens advokat, Jan M. Birkeland, sier han hadde hyppig dialog med sin klient for inntil noen måneder siden. Han har ikke hørt om bankbyttet. Foto: NTB scanpix / AFP / LOUAI BESHARA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars 2014 ble en 58 år gammel norsksyrisk mann fra Oslo tiltalt for seksuell omgang med et barn han hadde omsorg for. Da rettssaken skulle opp i Oslo tingrett i juni samme år, hadde han stukket fra landet. Politiet mener han nå lever godt på norske skattebetaleres penger på rømmen i Syria.

Mannen var nemlig uføretrygdet i Norge og hadde rett til støtte fra NAV. Rundt 15 000 kroner tikker månedlig inn på hans konto i en ikke-statlig bank i Syria.

- Det er svært paradoksalt at norske myndigheter kan bruke store ressurser på å forsøke å få tak i en kriminell på rømmen i utlandet, samtidig som norske myndigheter bidrar til å finansiere denne flukten, sier politiadvokat Sturla Henriksbø ved seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslopolitiet til Dagbladet.

Frøs pass og penger Som et ledd i jakten på mannen kansellerte politiet mannens pass og fikk rettens kjennelse for å fryse alle hans verdier, også alle hans bankkontier i Norge, i et forsøk på å tvinge mannen tilbake til Norge.

- Mannen er uføretrygdet i Norge og får cirka 15 000 kroner utbetalt i måneden gjennom NAV. Disse pengene gikk en periode til hans norske konto og ble utilgjengelige for ham fram til september i fjor, sier Henriksbø.

Da skjedde det noe. Mannen tok kontakt med NAV i Norge og ba om å få overført trygden til en ny konto, en ikke-statlig syrisk bank hvor norske domstoler og politi ikke har jurisdiksjon.

- Dermed har han siden september i fjor kunne motta norsk trygd til sin syriske konto samtidig som han er på rømmen fra norske myndigheter. Det han mottar i trygd gir ham nok et godt grunnlag for å fortsette å leve videre i Syria, sier politiadvokaten.

Smutthull Det er slik at politiet kan fryse konti, men ikke utbetalinger fra NAV. Vanligvis hindrer det folk i å få bruke pengene, men det finnes altså en omvei.

Politiet kritiserer ikke NAV i denne saken, men smutthullet i systemet kriminelle og andre kan utnytte.

- Det burde kanskje ligge en forutsetning i at norske trygdeutbetalinger til nordmenn bare kan settes inn via norske banker eller at det settes som vilkår for å eksportere trygden at man ikke er etterlyst, slik at man ikke bidrar til å finansiere lovbryteres flukt fra norske myndigheter, mener Henriksbø.

Dro før rettssak Saken startet i 2012 da et tenåringsbarn anmeldte sin egen stefar for overgrep. Mannen ble etterforsket og den 4. mars 2014 ble han tiltalt for gjentatte overgrep mot en en person under ti år i perioden 2001 til 2003. Da mannen skulle stilles for retten i Oslo tingrett 12. juni 2014 møtte han aldri opp. Politiet fryktet at han hadde rømt landet og etterlyste ham internasjonalt. Det viste seg at han hadde reist til Damaskus i krigsherjede Syria.

- Han ble etterlyst internasjonalt da han ikke møtte til hovedforhandlingen. Han ble pågrepet av syriske myndigheter 16. november på bakgrunn av den internasjonale etterlysningen og ble varetektsfengslet i Syria, sier Henriksbø.

PENGEFLYT: Hver måned går det 15 000 norske NAV-kroner inn på kontoen til den internasjonalt etterlyste overgrepstiltalte 58-åringen. Verken politiet eller NAV kan gjøre noe med det. Grafikk: Kjell Erik Berg
PENGEFLYT: Hver måned går det 15 000 norske NAV-kroner inn på kontoen til den internasjonalt etterlyste overgrepstiltalte 58-åringen. Verken politiet eller NAV kan gjøre noe med det. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Mannen var villig til å la seg utlevere frivillig via Libanon, men det tok ikke lang tid før mannen var i frihet igjen.

- Mannen hadde klart å skaffe seg syrisk statsborgerskap, og Syria utleverer ikke egne statsborgere. Norge har heller ikke utleveringsavtale med Syria, sier Henriksbø.

- Ville hjem 58-åringens advokat, Jan M. Birkeland, sier mannen ikke erkjenner straffskyld. Han sier mannen var villig til å komme tilbake til Norge, men mener at politiet ikke etterkom ønskene hans.

- Han ønsket en garanti for at han ikke skulle bli straffeforfulgt i Syria. Tiltalen som var gjort kjent for syriske myndigheter medførte risiko for pågripelse ved kryssing av grensen mellom Syria og Libanon. Å bli fengslet i dagens Syria med den usikkerhet det medfører, tok han ikke sjansen på. Derfor trengte han i tillegg til heving av etterlysningen, et brev fra norsk politi til syriske myndigheter hvor de ba om min klient ikke skulle straffeforfølges i Syria. Det etterkom ikke norsk politi, sier Birkeland.

Han hadde mye dialog med mannen i en periode, men har ikke hørt fra ham på flere måneder. Advokaten sier han ikke har hørt noe om klientens bankbytte og at han nå mottar trygden fra NAV.

NAV: - Kan ikke stanse Politiet svarer at det var en dialog mellom etterlyste, hans advokat og ambassaden i Beirut i Libanon om frivillig retur, men uten at mannen til slutt ønsket å returnere likevel.

- Han ga varierende forklaringer på dette, og sist var det hans skrantne helse som var begrunnelsen. Han hadde dessuten en forventning om at norske myndigheter skulle gå i en direktedialog med syriske myndigheter om et slags amnesti for ham, noe som det ikke er mulig å få til under de rådende forholdene i Syria. Slik norsk politi oppfatter situasjonen står mannen nå fritt til å forlate Syria og komme til Norge om han selv ønsker det, svarer Henriksbø.

NAV kommenterer at de lite kan gjøre uten kjennelse fra retten eller instruks fra overordnet myndighet.

- Jeg kjenner ikke til innholdet i kjennelsen det vises til i denne konkrete saken og kan derfor bare uttale meg på generelt grunnlag. NAV kan ikke med hjemmel i folketrygdloven stanse uføretrygden til personer som er på rømmen, eller kreve at pengene settes inn på en bestemt bankkonto. Vi forstår at politiet opplever dette som vanskelig, men dersom vi skal kunne gjøre noe i denne type saker må vi ha en rettskjennelse eller instruks fra overordnede myndigheter, sier seksjonssjef Magne Fladby i Arbeids- og velferdsdirektoratet til Dagbladet.

- PARADOKSALT: Politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslopolitiet mener det er et stort paradoks at samtidig som norske myndigheter jakter mannen, finansierer norske myndigheter flukten hans. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
- PARADOKSALT: Politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslopolitiet mener det er et stort paradoks at samtidig som norske myndigheter jakter mannen, finansierer norske myndigheter flukten hans. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Bistandsdvokaten til jenta som anmeldte mannen, advokat Gunhild Bergan, sier hun synes det høres veldig spesielt ut om 58-åringen kan leve på NAV-penger mens han er etterlyst, men ønsker ikke kommentere saken ut over det.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!