Politiet jakter på hittil ukjent Paris-terrorist

Minst ni menn skal ha deltatt i terrorangrepet fredag.

BILEN: Tre av terroristene i Paris skal ha brukt denne svarte bilen av merket Seat. Identiteten til én av dem er fortsatt ukjent. Foto: BFMTV via AP
BILEN: Tre av terroristene i Paris skal ha brukt denne svarte bilen av merket Seat. Identiteten til én av dem er fortsatt ukjent. Foto: BFMTV via APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Fransk politi jakter på enda en gjerningsmann etter terrorangrepet mot Paris fredag hvor 129 personer ble drept og 350 skadd, melder AP. IS har påtatt seg ansvaret for det grufulle angrepet, og politiet jakter nå trolig to terrorister på frifot.

En overvåkningsvideo nyhetsbyrået har fått tak i viser at tre gjerningsmenn deltok i angrepet på gatekafeen på Rue de la Fontaine. Her ble fem personer drept og åtte alvorlig skadd. 

Videoen har fått politiet til å mistenke at totalt ni personer deltok i angrepet, og at to gjerningsmenn dermed kan være på frifot.

Videoen viser to svartkledde gjerningsmenn som rolig fyrer løs med automatiske våpen mot kafeen før de går sakt tilbake til en svart bil av merket Seat. En tredje sjåfør er sammen med dem.

Tre i svart bil Tidligere har ikke franske myndigheter spesifisert hvor mange som deltok i angrepet mot denne kafeen, men tre franske tjenestemenn bekrefter overfor AP at etterforskningen så langt tyder på at ytterligere én person mer enn de åtte som hittil har vært antatt, deltok, og at det er ukjent hvor han befinner seg.

Bilen ble seinere funnet forlatt i Paris-forstaden Montreuil med tre AK-47-rifler. Den samme kvelden døde tre angripere på konsertstedet Bataclan, mens tre andre døde ved Stade de France. Dersom det også var tre personer i den svarte bilen, er det totale antallet terrorister som deltok ni, skriver Guardian

Èn av de tre i bilen skal ha vært Brahim Abdeslam som sprengte seg selv i lufta på Boulevard Voltaire. Broren hans Salah Abdeslam skal ha vært den andre i bilen og er på rømmen og jaktes av politiet over hele Europa. Dersom det var en tredje person i bilen, betyr det at to terrorister kan være på frifot.

MISTENKTE: Øverst til venstre er Abdelhamid Abaaoud (28), som blir mistenkt for å være hjernen bak terrorangrepet. Øverst til høyre er Salah Abdeslam (26) som fortsatt skal være på frifot. Nederst er Bilal Hadfi (t.h.) og Samy Amimour, som begge skal ha sprengt seg selv i lufta under angrepet. Foto: AFP PHOTO / VARIOUS HANDOUTS
MISTENKTE: Øverst til venstre er Abdelhamid Abaaoud (28), som blir mistenkt for å være hjernen bak terrorangrepet. Øverst til høyre er Salah Abdeslam (26) som fortsatt skal være på frifot. Nederst er Bilal Hadfi (t.h.) og Samy Amimour, som begge skal ha sprengt seg selv i lufta under angrepet. Foto: AFP PHOTO / VARIOUS HANDOUTS Vis mer

Salah Abdeslam ble sist sett da han krysset grensa mellom Frankrike og Belgia sammen med to andre menn i 20-åra grytidlig lørdag morgen. De to mennene er pågrepet og siktet for medvirkning til terrorisme. De to innrømmer at de hentet ham, men hevder at de ikke visste noe om terrorangrepet. På vei fra Paris til Brussel ble bilen de kjørte stoppet i en av politiets veisperringer, men de fikk lov til å kjøre videre. 

Sporløst forsvunnet Siden er Salah Abdeslam sporløst forsvunnet, og det foregår nå en voldsom politijakt på ham. I tillegg jakter politiet, ifølge AP, også på den hittil ukjente gjerningsmannen. 

Foruten disse to er Abdel-Hamid Abu Oud, som antas å være hjernen bak angrepet, og som trolig befinner seg sammen med IS i Syria, ettersøkt. Etterforskere mener også at det er den franske IS-krigeren Fabien Clain som snakker i opptakene der terrororganisasjonen tar ansvaret for angrepene.

Frankrikes statsminister innrømmet, ifølge NBC News, tirsdag at myndighetene ennå ikke vet hvor mange som har vært involvert i angrepet. 

Samtidig som politiet jakter på terroristene fra Paris-angrepet, har politiet i Hannover natt til onsdag letet etter personer som kan knyttes til terrortrusselen, som tirsdag kveld førte til at landskampen mellom Tyskland og Nederland ble avlyst. Onsdag morgen var ennå ingen pågrepet.

Politijakt i Tyskland Det er heller ikke funnet sprengstoff etter trusselen mot fotballstadionet. En mistenkelig gjenstand på et tog er uskadeliggjort, men det er ikke avklart om det dreide seg om en sprengladning eller en kopi, melder NTB.

Politiets talskvinne Martina Stern sier at politibetjenter har vært aktive på forskjellige steder i byen, men vil ikke gi flere opplysninger. Ifølge nyhetsbyrået DPA er flere mistenkelige objekter undersøkt, men ingenting farlig er funnet.

Politiets arbeid i byen fortsetter gjennom natten. Kringkasteren NDR får opplyst at politiet skal gå gjennom videoopptak fra sentralstasjonen i et forsøk på å identifisere personen som etterlot seg den mistenkelige gjenstanden på toget.

Røntgenbilder skal ha vist at gjenstanden inneholdt både ledninger, et kretskort og en mobiltelefon.

I USA ble to Air France-fly omdirigert etter bombetrusler i natt. Begge flyene landet trygt i henholdvis Salt Lake City og Halifax.