Politiet jakter på morder-skoene

ØRJE (Dagbladet): En av norgeshistoriens mest omfattende jakter på sko har startet: Drapsjegerne i Østfold mener mannen som drepte Marit Ødegaard (76) kan ha hatt på seg slike italienske vernesko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marit Ødegaard ble slått i hjel i sitt eget hjem ved grensa til Sverige for en måned siden. Inne i boligen ble det funnet flere skoavtrykk. Etterforskerne har nå klart å finne ut at avtrykkene stammer fra såkalte italienske vernesko av type Cofra. Skoavtrykkene inne i huset er etter all sannsynlighet avsatt av den brutale morderen.

Dermed starter den største skojakten siden Tistedals-drapene på begynnelsen av 90-tallet. Nå trenger politiet publikums hjelp for å løse «skomysteriet».

Selges i Ørje

Etterforskerne etterlyser nå alle som har, eller har hatt, en slik skotype. De er spesielt interessert i å snakke med personer som har hatt en eller annen tilknytning til Ørje-distriktet. Dette gjelder også personer som har passert Marit Ødegaards hjem på vei til eller fra Sverige.

- I tillegg er vi selvsagt interessert å komme i kontakt med personer som har sett noen med slike sko. Skoen, som kan forveksles med en fritidssko, har en «vernetupp». Vi vet at skoen selges over hele landet, blant annet i Ørje, sier utrykningsleder Espen Erdal i Kripos til Dagbladet.

Den italienske skoen finnes i 11 forskjellige varianter.

Selges i Sverige

Skoavtrykkene er så langt ett av politiets beste kort i jakten på 76-åringens drapsmann. Avtrykkene er bearbeidet ved Kripos' laboratorium i Oslo. Etterforskerne fant etter hvert fram til skotypen. Deretter tok de kontakt med fabrikken i Italia og en rekke forhandlere i både Norge og Sverige.

- Skoen selges også på det svenske markedet. Derfor offentliggjør vi også bilde av skoene i svenske aviser - i håp om at publikum kan hjelpe oss, fortsetter Espen Erdal.

Marit Ødegaard ble drept av det som var en eller flere ransmenn. Politiet har nå klarlagt at søndagsomsetningen fra bensinstasjonen og dagligvareforretningen er borte. Drapsmannen fikk med seg 25 000 kr.

ITALIENSK: Drapsmannen hadde antakelig på seg såkalte italienske vernesko. Skotypen, som finnes i 11 ulike varianter, har en «vernetupp» og kan forveksles med fritidssko. Nå ber politiet om publikums hjelp.