Politiet jakter snikskytter som skyter innvandrere i ryggen

Politiet i Malmö jager ukjent gjerningsmann. Har vært benyttet samme våpen i flere av skytehendelsene.

JAGER GJERNINGSPERSON: Politiet undersøker stedet der en 28 år gammel mann ble skutt i ryggen i går. Politiet ser nå opp mot 15 saker med samme modus i sammenheng. Samme våpen har vært benyttet i flere av sakene og ofrene er innvandrere. Foto: Scanpix
JAGER GJERNINGSPERSON: Politiet undersøker stedet der en 28 år gammel mann ble skutt i ryggen i går. Politiet ser nå opp mot 15 saker med samme modus i sammenheng. Samme våpen har vært benyttet i flere av sakene og ofrene er innvandrere. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): En av teoriene til politiet i Malmö er at gjerningsmannen sikter seg inn på innvandrere og skyter dem i ryggen.

- Det har vært flere hendelser der fargede personer har blitt skutt i ryggen, sier JB Cederholm i länskriminalen i Sverige til Expressen.se.

Samme våpen Siste kjente hendelse var i går kveld. I 20.30-tida ble en 28 år gammel mann skutt i ryggen da han ventet på bussen. Mannen ligger nå med kritiske skader på sykehus.

Politiet ser nå denne og flere uoppklarte skyteepisoder i sammenheng.

- Det er benyttet samme våpen i flere av tilfellene, bekrefter operativ sjef Börje Sjöholm i länskriminalen overfor SVT.

Han sier at det er snakk om et håndvåpen, altså en pistol eller en revolver. Han ønsker ikke å si i hvor mange av hendelsen de vet at det er benyttet det samme våpenet.

- Finner vi det aktuelle våpenet har vi et gjennombrudd. Nå har vi også noe konkret som knytter disse skyteepisodene sammen, sier han.

Egen etterforskningsgruppe Det foregår nå en intens jakt på en eller flere ukjente gjerningspersoner. Det er snakk om mellom 10 og 15 skyteepisoder og politiet har satt ned et eget etterforskningsteam som skal løse saken.

- Problemet er at vi mangler motiv. Men vi jobber bredt og skyteepisodene har høyeste prioritet, sier Cederholm.

Ligner «lasermannen» Felles for alle ofrene er at de har hatt innvandrerbakgrunn. Eneste unntak er 20 år gamle Trez West Persson. Hun ble skutt og drept i en bil i nærheten av en moské i Malmö i oktober i fjor. Politiet mistenker at skuddet var tilegnet for en venn som satt ved siden av henne.

Tidligere i dag kom det fram at politiet fryktet at en ny «lasermann» er løs. John Ausonius drepte én person og skadet elleve ved å lasersikte seg inn på personer med mørk hudfarge og skyte dem. Ausonius soner nå i fengsel for forbrytelsene han gjorde i perioden fra august 1991 til januar 1992.

Politiet avviser at de denne gangen har noen teori om at en «lasermann» er løs.

- Det er bare opplysninger i én sak der det er benyttet lasersikte, sier Cederholm.