Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Janne Jemtland-saken

Politiet: Janne Jemtland ble drept hjemme

Ektemannen har i avhør knyttet seg til situasjonen hvor Janne Jemtland døde, opplyser politiet på en pressekonferanse i dag.

ÅSTED: Politiet betegner Janne Jemtlands eiendom som åstedet for drapet på den 36 år gamle tobarnsmora. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅSTED: Politiet betegner Janne Jemtlands eiendom som åstedet for drapet på den 36 år gamle tobarnsmora. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet kommer i dag med siste nytt i Janne Jemtland-saken. Jemtlands ektemann (46) er siktet for drap og sitter varetektsfengslet i fire uker. Mannen erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen, men knytter seg i avhør til situasjonen hvor Jemtland døde.

Politiet anser parets eiendom som åsted, opplyser politiadvokat André Lillehovde van der Eynden på en pressekonferanse i dag.

- Det var her Janne Jemtland ble drept, slik vi ser det, sier han.

- Knytter seg til dødsfall

Jemtland (36) ble funnet død i Glomma på lørdag, over to uker etter at hun forsvant.

Saken fortsetter under!

Det har vært taust fra politiet om etterforskningen siden mandag.

Det er en uke siden Jemtlands ektemann ble pågrepet og siktet for drap.

- Siktede har forklart seg. Han erkjenner ikke straffskyld for drap, men knytter seg til situasjonen hvor Janne Jemtland døde, sier van der Eynden.

FUNNET: Levningene av Janne Jemtland ble funnet i Glomma på lørdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FUNNET: Levningene av Janne Jemtland ble funnet i Glomma på lørdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Van der Eynden sier videre at det var mannen som ledet politiet til Eid bru, der Jemtland ble funnet.

- Det var informasjon han ga i avhør som førte til det rettede søket mot Eid brua. Informasjonen var korrekt, og der fant vi Janne, sier han.

Den siktede 46-åringens forsvarer, Ida Andenæs, kan bekrefte at mannen i avhør har forklart at han knytter seg til hendelsen og at han pekte ut funnstedet for politiet.

- Ellers ønsker jeg ikke å si noe om det han har forklart. Dette er opplysninger politiet må ettergå, sier hun til Dagbladet.

En klar teori

Politiets teori kommer fram blant annet på bakgrunn av den foreløpige obduksjonsrapporten.

Politiet har en klar teori om hvordan drapet har skjedd. Van der Eynden vil ikke gå nærmere inn på hva obduksjonsrapporten inneholder, hva denne drapsteorien er, eller hva mannen har forklart i avhør.

Politiet har tidligere sagt at det var funn utendørs på eiendommen som førte til drapssiktelsen mot mannen.

- Denne uka har politiet gjort de etterforskningsskritt som tidligere var forespeilet. Vi har vært innom avdødes nære krets og har måttet gjøre nye avhør.

I tillegg til en klar teori om drapshandlingen, har også politiet en formening om hvordan de to blodsporene, som ble funnet halvannen kilometer fra hverandre omkring en mil fra Jemtland-boligen, havnet akkurat der.

Begge blodsporene stammet fra Janne Jemtland.

Vi har en teori om hvordan ting har skjedd, og som forklarer de sporene som har vært sentrale i saken, sier han.

Han vil imidlertid ikke gå inn på sporene politiet besitter.

Få detaljer

- Vi har kommet et stykke på vei, og kan si mer om hva siktede har sagt i avhør, sier van der Eynden.

Han begrunner også hvorfor politiet ikke ønsker å gå ut med mer fra etterforskningen.

- Det er andre hensyn å ta her også. Først og fremst hensynet til de pårørende og etterlatte. Dette er en tragisk sak med uante konsekvenser for de etterlatte, sier politiadvokaten som understreker at domstolen har fått innsyn i bevisene som ligger til grunn for å sikte ektemannen.

Undersøkte MC-klubb

I går gjennomførte politiet undersøkelser av lokalene til en lokal MC-klubb i Stange i Hedmark.

Van der Eynden bekrefter også at MC-klubben som ble ransaket er knyttet til den siktede, og at det er gjort undersøkelser gjennom hele uka. Politiet gjennomgår siktedes bakgrunn, kontaktflater og omgangskretsen.

- Det var naturlig å undersøke MC-klubben. Det var nødvendig, men ikke noe vi ventet vesentlige resultater av. Representanter for MC-klubben var til stede, samarbeidet og hadde forståelse for politiets arbeid. Det var nødvendige undersøkelser, sier han.

Han sier videre at undersøkelsene på Jemtlands eiendom er så godt som ferdig.

Funnet i Glomma

Jemtland ble funnet i Glomma på lørdag, omkring åtte mil fra parets hjem, etter å ha vært savnet i to uker. Mannen erkjenner ikke straffskyld for drap.

Etter lange avhør gjennom helga, har ikke mannen blitt avhørt i de siste dagene, og det er ikke planlagt nye avhør før i neste uke. Mannen sitter fullt isolert med brev- besøks og medieforbud.

Ektemannen (46) ble pågrepet etter funn på familiens eiendom i Brumunddal.

Tidligere straffedømt

Mannen er straffedømt flere ganger tidlig på 90-tallet, og har en lang karriere bak seg i den profesjonelle kampstyrken Fremmedlegionen.

Det var onsdag og torsdag i forrige uke politiet gjorde funn og undersøkelser som førte til at de kunne gjennomføre en såkalt tredjemannsransaking, altså ransaking mot en person som ikke er siktet, på fredag.

Under den meget omfattende ransakelsen, som har fortsatt gjennom hele helga, gjorde politiet det avgjørende funnet som fikk ektemannen pågrepet og siktet for drap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!