<strong>Kom med penger:</strong> En strålende fornøyd politidirektør Odd Reidar Humlegård ønsket sjefen sin, justisminister Anders Anundsen (Frp) velkommen til forsamlingen av polititopper fra hele landet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Kom med penger: En strålende fornøyd politidirektør Odd Reidar Humlegård ønsket sjefen sin, justisminister Anders Anundsen (Frp) velkommen til forsamlingen av polititopper fra hele landet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Politiet jubler for pengedryss

Hallelujastemning blant politimestrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Dagbladet slet hardt med å finne noen misfornøyde da alle landets politimestre og andre polititopper var samlet til et seminar på Holmenkollen i Oslo. Der fikk de presentert årets justisbudsjett av justis- og beredskaps-minister Anders Anundsen (Frp).

På skjermen bak statsråden ble det vist til hvor mye mer det skal bli av alt for politiet, påtalemyndighetene og kriminalomsorgen:

• 353 nye politistillinger
• 50 nye jurister
• 12 nye statsadvokater
• 68 millioner kroner mer til PST
• 41 nye fengselsplasser, samt leie av plasser i Nederland
• Eget ungdomsfengsel på Østlandet

- Politiet er så definitivt budsjettvinner, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård og løfter på dokumentmappa.

- Her har jeg alle de nye millionene.

Han får en påplussing i sine budsjetter med drøyt en halv milliard kroner.

Ledige nyutdannede

Da Anundsen var ferdig med presentasjonen åpnet han opp for spørsmål, men alt han fikk fra politimestrene var lovord om satsingen.

Til og med Sigve Bolstad, som er fagforeningsleder i Politiets fellesforbund og vanligvis krever mer enn det justisministeren kan love, er i alle hovedtrekk fornøyd. På direkte spørsmål kan han nevne to ting han fortsatt er missfornøyd med.

- Det ene er at det fortsatt er politistudenter fra 2013 og 2014 som ennå ikke er i arbeid. Det andre er at det nå blir strammere rammer for politidistriktene slik at de blir nødt til å ansette i alle hjemler. De kan ikke lenger holde stillinger åpne og bruke pengene de sparer på utstyr og drift. Dermed mister de litt fleksibilitet, sier han.

- Politimesterne har kunnet spekulere i å ikke ansette, men det vil vi følge opp i mye sterkere grad enn før. Jeg tror ikke du finner en eneste politimester som sier det er blir vanskeligere med flere folk i arbeid, sier Anundsen.

Når det gjelder arbeidsledige nyutdannede viser justisministeren til at 408 av 631 studenter fra 2014 kullet nå er i arbeid og at resten av disse vil kunne få seg jobber gjennom året.

- Nå er det viktig å sikre oss at politimestrene faktisk ansetter i de hjemlene de får. Da vil mange av disse også få seg jobb, sier Anundsen.

Lønnsløft
Riksadvokat Tor-Aksel Busch er også storfornøyd.

- Dette er en satsing vi har ønsket oss i alle år. Nå kan vi gjøre en bedre jobb i en krevede tid for norsk politi. Nå er vi for en gangs skyld blitt satset på, sier han.

Han sier at pengene vil føre til raskere straffegjennomføring og høyere kvalitet i arbeidet til påtalemyndighetene.

- Når samfunnet bruker sine kraftigste maktmidler mot enkeltpersoner er avgjørende med høy kvalitet i arbeidet, sier han.

De sentrale påtalemyndighetene får 17 prosents økning i sine budsjetter og i tillegg lovet Anundsen fra podiet at de hadde en ekstra pengesekk for å øke påtalemyndighetenes konkuranseevne på arbeidsmarkedet.

- Det betyr mer penger til våre folk. Statsadvokater tjener rundt 200 000 kroner mindre enn en tingrettsdommer, sier Busch.

<strong>Fornøyd:</strong> Riksadvokat Tor-Aksel Busch.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Fornøyd: Riksadvokat Tor-Aksel Busch. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer