Politiet jukser til seg tele-opplysninger

KRISTIANSAND (Dagbladet): Politiet har fått enorme mengder informasjon om tusener av Telenor-abonnenter uten å følge spillereglene. Datatilsynets direktør Georg Apenes er sjokkert og lover oppvask.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har til og med fått svar på om bilførere satt med håndholdt mobiltelefon når de ble innblandet i ulykker.

Hemmelig faks

Daglig sender politiet henvendelser til en telefaks med hemmelig nummer i Post- og teletilsynet. De fleste ønskene blir oppfylt. Regningen sendes telefonoperatørene som dekker kostnadene gjennom fakturaene til abonnentene

Etterforskerne får god service når det gjelder Telenor-kunder, og behøver ikke gå veien om forhørsretten som avgjør om det er grunnlag for å utlevere telefonopplysninger.

Netcom krever rettslig kjennelse for å utlevere opplysninger.

- Har myndighet

Ved henvisning til en kjennelse i Høyesterett har Post- og teletilsynet overtatt rollen, og avgjør om telefonoperatørene skal fritas for taushetsplikt for å utlevere opplysninger. Telenor Mobil utleverer årlig opplysninger i rundt 1800 saker om hvem som har ringt til og fra bestemte telefoner.

Opplysningene om praksisen har vært ukjente for Datatilsynets direktør Georg Apenes. Han er svært overrasket over at tilsynsorganet bruker kjennelsen i Høyesterett på denne måten. Saken gjaldt identifisering av en internettabonnent i en barnepornosak.

- Kjennelsen gjaldt en helt annen type sak. Den ble dessuten avsagt under dissens, sier Apenes. Han hevder bestemt at Post- og teletilsynet ikke har myndighet til å si ja eller nei til politiets ønsker om innsyn i trafikkdataene:

- Post- og teletilsynet er ingen rettslig instans. Det er derfor ikke avgjørende hva de mener. Høyesteretts kjennelse gir ingen blankofullmakt til politiet for å rekvirere opplysninger uten en rettslig kjennelse.

- Politiet må selvsagt skaffe seg opplysninger i alvorlige kriminalsaker. Men man må iaktta formaliareglene. Det må ikke bli slik at politiet kan gå inn og shoppe disse dataene uten videre.

- Noen iherdige politifolk mener åpenbart at rettssikkerhetskriteriet med å gå via forhørsretten er unødig heft. Men slik er det ofte med rettssikkerheten. Det gjør saker og ting litt tungvint. Det tror jeg er bra, sier Apenes.

- Vi skal ikke ha et politi som uten videre braser inn i den private sfære. Min private telefon er en del av en slik sfære. Da skal de først ha vært hos retten og fått lov, sier Apenes.