MENER POT JUKSET: Forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen foran plakater av pengebeviset og Treholts koffert. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix .
MENER POT JUKSET: Forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen foran plakater av pengebeviset og Treholts koffert. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix .Vis mer

- Politiet jukset for å knytte Treholt til russerpenger

Slik forklarer forfatteren av treholtboka hvorfor han mener POT forfalsket pengebeviset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Les også:

Bevisjuks eller rot? Slik forsvarer de anklagede seg

• Kjell Eliassen: - Jeg så pengebeviset

«Det er kun én logisk forklaring på dette (...) Hansen og Solemsjø var aldri i leiligheten», står det i høstens mye omtalte Treholtbok «Forfalskningen».

MENER OGSÅ BEVISET ER JUKSET MED: Arne Treholts advokat Harald Stabell. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
MENER OGSÅ BEVISET ER JUKSET MED: Arne Treholts advokat Harald Stabell. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Her hevdes det at de to POT-etterforskere har løyet og jukset med bevis i Treholtsaken. Hansen og Solemsjø har vitnet om at de brøt seg inn i den spiondømtes leilighet to ganger i 1983, og at de tok fant dokumenter og titusenvis av dollar. I boka står det at bildene ble tatt på Politihuset etter at Treholt var arrestert.

- Var de to aldri i Treholts leilighet?

-  Ransakingene har ikke skjedd på den måten de to tjenestemennene forklarer. Jeg kan ikke utelukke at de har vært i leiligheten, men opplysningene de gir er helt feil, sier forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen til Dagbladet.

- POT-spaneren som har vært Aftenpostens kilde i saken sier han så sine POT-kolleger i leiligheten via overvåkningskamera?

- Jeg har sagt at jeg er ganske trygg på at det har vært tjenestemenn fra POT der, hvem som har vært der kan jeg ikke vite. Vi har analysert bevisopptak for Høyesterett, og de to POT-etterforskerne Hansen og Solemsjøs beskrivelser av ransakingen. Der har vi funnet mange feil, hvor skrivebordet sto, hvordan bildene ble tatt, også videre. De oppgir at bildene ble tatt «oppå dynen på den uoppredde dobbeltsengen», og når man ser bildene kan man spørre seg om de kan være tatt oppå en dobbeltseng. En annen ting er parketten som vises i bildekanten som ikke var på soverommet da bildet ble tatt.

KAN DETTE VÆRE EN DYNE?  I Forfalskningen påpeker forfatterne at bakgrunnen på dette bildet ikke ser ut som en uoppredd dyne på en dobbeltseng. Foto: POT
KAN DETTE VÆRE EN DYNE? I Forfalskningen påpeker forfatterne at bakgrunnen på dette bildet ikke ser ut som en uoppredd dyne på en dobbeltseng. Foto: POT Vis mer

- Kan POT-etterforskerne bare ha forvekslet rom, POT-kilden så dem jo der?

- POT-kilden forklarer at det har vært en ransaking der, men at de to POT-etterforskerne han så la kofferten på bordet i tårnstua. Det strider totalt mot det de to tjenestemennene har forklart, de sier de var på soverommet og at det var der de tok bilder. POT-kilden husker ikke hvilken dag eller dato de var i leiligheten, ikke om det var mai eller august. Dette kan ha vært når som helst, hans forklaring forsterker ytterligere det faktum at de ikke gjorde ransakingen slik den er beskrevet, sier Selvik Malthe-Sørenssen.

- Så hva er forklaringen?

- At alt er konstruert i ettertid. Ransakingen har ikke skjedd slik den ble beskrevet. Bildene er falske og det er mange feil i forklaringene, opplysningene krasjer fullstendig og tar livet av ransakingen, sier Selvik Malthe-Sørenssen.

VAR DE ALDRI I LELIGHETEN? POT-etterforskerne Hansen og Solemsjø viste i denne rekonstruksjonen hvordan de fotograferte Treholts koffert. Foto: POLITIET
VAR DE ALDRI I LELIGHETEN? POT-etterforskerne Hansen og Solemsjø viste i denne rekonstruksjonen hvordan de fotograferte Treholts koffert. Foto: POLITIET Vis mer

- Hvorfor forfalsket de bildene?

- De har forfalsket pengebeviset for å knytte Treholt til russerpenger, de trengte å forfalske det for å knytte ham til KGB, sier Selvik Malthe-Sørenssen.

Selvik Malthe-Sørenssen mener politiet faktisk foretok ransakinger av Treholts leilighet og at de kan ha tatt bilder av penger. Han mener imidlertid disse bildene ikke holdt for politiet, fordi de bare avdekket at Treholt hadde 20 000 dollar fra Irak, samt reisekassen, slik han selv har forklart.

- De ekte åstedsbildene, hvordan tror du de ser ut?

HVILKE PENGER SÅ HAN? Daværende utenriksråd Kjell Eliassen forklarer at han så penger fotografert i Treholts leilighet før arrestasjonen av Treholt. 
Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpix
HVILKE PENGER SÅ HAN? Daværende utenriksråd Kjell Eliassen forklarer at han så penger fotografert i Treholts leilighet før arrestasjonen av Treholt. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpix Vis mer

- Om de finnes så har ikke offentligheten sett dem noen gang. Men det kan være disse bildene utenriksråd Kjell Eliassen har fortalt at han, sier Selvik Malthe-Sørenssen.

- Om de først drev på med forfalskning, hvorfor laget ikke politiet en bedre forfalskning, en som ugjendrivelig kunne knytte Treholt til penger fra KGB?

- Det må du spørre POT om. Hvor mye hastverk hadde de? Dette aner vi ingenting om. Pengebeviset ville aldri dukket oppp som et tema var det ikke for Treholts forsvarer Arne Haugestad. Bildene er dessuten tatt etter pågripelsen, det begrenset POTs muligheter til å knytte dem til Treholt. De hadde tilgang på kofferten, og den brukte de. Men de glemte teipbiten de selv hadde satt på kofferten da de beslagla den, sier Selvik Malthe-Sørenssen.

Står fast på juks
Treholts advokat Harald Stabell mener at det er på det rene at de to POT-etterforskerne har løyet i forklaringene sine.

- Tror du pengebevisbildene er tatt i politihusets åttende etasje?

- Hva jeg tror er ikke så viktig, det spaneren sier er viktig. Han ble fortalt at bildene ble tatt i politihuset, og det stemmer godt overens med dette, sier Stabell.

PENGENE KOM FRA IRAK: Arne Treholt fotografert med den irakiske etterretningsoffiseren Radhi A. Mohammed under et møte som fant sted i Athen 19. oktober 1983. Treholt har hevdet at alle pengene POT fant i kofferten hans stammet fra Irak, samt at det var reisekassen hans. Foto: NTB / Riksadvokaten
PENGENE KOM FRA IRAK: Arne Treholt fotografert med den irakiske etterretningsoffiseren Radhi A. Mohammed under et møte som fant sted i Athen 19. oktober 1983. Treholt har hevdet at alle pengene POT fant i kofferten hans stammet fra Irak, samt at det var reisekassen hans. Foto: NTB / Riksadvokaten Vis mer

- Er «parkettbeviset» vanntett?

- Når man skal ta slike bilder er det greit å vise at bildene er tatt på soverommet og ikke forsøke å dekke det til. De skal identifisere sted, det gjør de ikke, så de har bommet her. Når man blåser opp bildene stort ser man parkett, sier Stabell.