BER VITNER MELDE SEG: Politioverbetjent Geir Olav Granbo ved Sør-Trøndelag politidistrikt har nå kalt inn flere personer i den katolske kirken i Trondheim til avhør. Arkivfoto: Ole Morten Melgård
BER VITNER MELDE SEG: Politioverbetjent Geir Olav Granbo ved Sør-Trøndelag politidistrikt har nå kalt inn flere personer i den katolske kirken i Trondheim til avhør. Arkivfoto: Ole Morten MelgårdVis mer

Politiet kaller inn kirkeledelsen til avhør i overgrepssak

Etterforsker seksuelt misbruk av katolsk gutt under ti år. Ber vitner om å melde seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du opplysninger om overgrep i menigheter i Norge? Ta kontakt med Dagbladet via epost 2400@db.no, sms til 2400 eller ring 24 00 00 00.

|||(Dagbladet): Politiet i Trondheim har satt i gang etterforskning av mulige seksuelle misbruk av barn i den katolske kirken i byen.

Vet ikke hvem offeret erPolitiet ble varslet om en konkret mistanke i fjor, men vet foreløpig ikke om det er snakk om det samme forholdet som biskop Georg Müller har tilstått overfor kirken.

- Like før årsskiftet fikk vi opplysninger fra en person i det katolske miljøet i Trondheim om mulig seksuelt misbruk av et barn under ti år. Mistenkte er den tidligere biskopen Georg Müller, men vi vet ikke hvem fornærmede er eller når det straffbare skal ha skjedd. Derfor vet vi ikke om dette er samme forhold som Adresseavisen omtaler i dag, sier politioverbetjent Geir Olav Granbo til Dagbladet.

Ifølge ham har politiet gjort undersøkelser i saken siden årsskiftet, men saken har ikke vært høyt prioritert, og det var fram til i dag ikke gjort formelle avhør i etterforskningen.

- Vi ønsket å verifisere flest mulig opplysninger før vi gikk til det skrittet. Men vi intensiverte selvfølgelig etterforskningen i dag, sier Granbo.

- Ny biskop er sentralt vitnePolitioverbetjenten opplyser at flere sentrale personer i den katolske kirken nå kalles inn til avhør i overgrepssaken.

- Vi startet allerede i morges med å kontakte folk i den katolske kirka for avhør. Blant dem er den nåværende biskopen for Oslo og Trondheim som har uttalt seg i media, Bernt Eidsvig. Han er et sentralt vitne for å belyse ting, sier Granbo til Dagbladet.

Ifølge Adresseavisen var det en kvinne som i 2009 tok kontakt med politiet for å varsle om en mulig overgrepssak der biskop Müller var involvert.

— Jeg sendte et tre siders brev til politiet. Jeg ville informere om disse ryktene — og håpet de bare var rykter. En politimann ringte meg
og vi hadde et møte. Siden har jeg ikke hørt noen ting, sier hun til Adressa.no i dag.

Etterforskerne håper nå at medieoppmerksomheten rundt saken skal bidra til at vitner i det lukkede miljøet nå melder seg.

- Etter Vatikanets innrømmelser i saken i Adresseavisen forventer politiet at vitner som kan ha informasjon som kan ha betydning for
saken, tar tar kontakt med politiet, sier Granbo.

Han ber vitner ta kontakt på telefon 481 69 972.

Dagbladet.no kommer med mer.