Politiet kan avlytte voldtektsmenn

Bare tre timer før gruppevoldtekten av en 19 år gammel Oslo-jente sist helg, trådte en lov i kraft som for første gang her i landet gir politiet anledning til å bruke telefonavlytting for å oppklare voldtektssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette betyr at gruppevoldtekts-saken fra Oslo i teorien kan bli den første hvor politiet benytter seg av denne etterforskingsmetoden, som hittil bare har vært tillatt i narkotikasaker og saker som gjelder rikets sikkerhet.

Samtidig fortsetter Oslo-politiet etterforskingen av gruppevoldtektssaken med tradisjonelle metoder.

Etter det Dagbladet forstår, arbeider etterforskerne med et tips om at det skal ha skjedd et liknende overgrep mot ei jente i Oslo på seinsommeren.

Sammenheng

I den saken skal en lys bil og flere ukjente menn ha vært involvert. Politiet arbeider med dette sporet for å undersøke om det kan være en eventuell sammenheng.

Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen sier til Dagbladet at han oppfordrer kvinner som har vært utsatt for liknende opplevelser om å melde fra til politiet.

- Jeg vil også be alle som har vært i det aktuelle området Stortorget- Grensen- Grubbegata- Høyesteretts plass- Akersgata i tidsrommet 03.00- 03.45 natt til søndag om å melde fra om de har sett noe mistenkelig, sier han.

Abrahamsen forteller at 19-åringen i avhør mandag kveld fastholdt at det var en drosje hun tok fra Stortorget. Hun skulle til Torshov, men ble revet ut av bilen ved Akersgata, kastet inn i en hvit bil med fire ukjente, hvor tre av mennene skal ha voldtatt henne - før hun fikk forlate bilen ved Kyrre Grepps gate på Torshov.

Skal hjelpe

Verken politiet eller drosjesentralen har funnet drosjen. Det er heller ikke funnet elektroniske spor etter drosjeturen.

Drosjesentralen fikk imidlertid kl. 03.07 natt til søndag inn en melding fra en drosje på Stortorget om at en ukjent mann holdt på med å dirigere drosjekøen over fra de registrerte drosjene og bort til piratdrosjer.

- Vi skal hjelpe politiet med å finne den aktuelle bilen, uansett om det er en registrert drosje eller ikke, sier leder i Oslo Taxi, Wiggo Johansen, til Dagbladet.

Den nye loven som trådte i kraft natt til søndag, gir for første gang politiet anledning til bruke telefonavlytting som hjelpemiddel i etterforsking av forbrytelser som drap, voldtekt og sexovergrep mot barn, kort sagt all kriminalitet med en strafferamme fra og med 10 inntil 21 års fengsel, som er lovens strengeste straff.