Politiet kan bruke pepperspray

Polititjenestemennene i tjeneste under Verdensbankens møte i Oslo får lov til å bruke pepperspray i nødvergesituasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen er glad for at Justisdepartementet har klarert bruk av pepperspray, men han er fortørnet over den korte varslingsfristen for polititjenestemenn utenfor Oslo som blir kalt inn til tjeneste under møtet i hovedstaden.

Det var torsdag at politidirektoratet vedtok å kalle inn ekstra politimannskaper fra hele Sør-Norge til møtet i slutten av juni.

- Vedtaket ble tatt torsdag, og mannskapene skal møte i Oslo mandag. Dette er en altfor kort varslingsfrist, sier Johannessen til NTB.

- Men vi reagerer også sterkt på at lønns- og arbeidsforholdene under tjenesteoppholdet i Oslo er uavklarte, sier Johannessen.

Vil søke fritak

På denne bakgrunnen tror Johannessen at mange av dem som kalles inn, vil søke seg fritatt av velferdsgrunner.

Det er frykten for bråk og demonstrasjoner som går av skaftet som gjør at politiet stiller med ekstra mannskapet til møtet i Verdensbanken. Opptøyer i forbindelse med tidligere møter i Seattle og Göteborg gjør at politiet regner med lignende situasjoner i Oslo.

I direktoratet vil man av taktiske grunner ikke opplyse hvor mange det er aktuelt å kalle inn, men NRK melder at det trolig dreier seg om flere hundre personer.

Pepperspray

De innkalte vil få både opplæring og utstyr til de oppgavene de skal utføre. Peppersprayen som Justisdepartementet har gitt polititjenestemennene tillatelse til å bruke, er et organisk middel bestående av pepper. Det skal være mindre skadelig enn kjemisk framstilte gasser, slik som tåregass, får NTB opplyst.

Johannessen sier seg altså glad for at departementet har klarert bruk av pepperspray. Men det er fremdeles en del uavklarte saker når det gjelder personlig verneutstyr for politimannskapene som skal tjenestegjøre i forbindelse med møtet i Oslo, mener han.

(NTB)