Politiet kan ha funnet drapsvåpenet

Politiet mener bevisene mot de fem som er siktet for å ha drept 15 år gamle Benjamin Hermansen er styrket. Etter hva Dagbladet erfarer mener kriminalpolitiet at de kan ha funnet drapsvåpenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har funnet en kniv i nærheten av åstedet der Benjamin ble drept. Det vil bli tatt DNA-prøve av fragmenter som er funnet på kniven og sammenlignet med blod av den drepte 15-åringen. Politiet skal også sammenlikne formen på kniven med de merker som er påført kroppen til Benjamin.

- Siktelsene mot de fem arresterte er styrket. Av polititaktiske årsaker kan jeg ikke gå inn på hvilke bevis vi har. Men jeg kan bekrefte at saken bevismessig har utviklet seg, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen.

I dag fremstilles nynazistene for varetektsfengsling.

Kjæresten til en av de tre mennene, skal angivelig gi ham alibi. Kvinnen som gir en av de drapssiktede nynazistene alibi, skal ikke være formelt avhørt av politiet. Ifølge Dagbladets opplysninger kommer kvinnen til å forklare for politiet at kjæresten var i leiligheten, som Ole Nicolai Kvisler og Erik Lauritsen deler i Martin Lingesvei nummer 13 på Bogerud i Oslo, da Benjamin Hermansen ble drept.

Etter hva Dagbladet erfarer vil politiet ikke feste lit til kvinnens forklaring.

Lørdag fastslo Finn Abrahamsen at det ikke var tilfeldig at politiet hadde siktet de nynazistene, og søndag kveld understreket politiavdelingssjefen at drapssiktelsen mot de fem er styrket.

Alle nekter

Klokken 13.00 i dag vil Ole Nicolai Kvisler (21), Petter Gundersen (21), Erik Lauritsen (20) og de to 17 år gamle jentene fra Kristiansand bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo forhørsrett. Etter hva Dagbladet erfarer vil aktor, politiinspektør Mette Haldorsen, begjære alle fem fengslet.

To av de drapssiktede nynazistene _ Ole Nicolai Kvisler (21) og Petter Gundersen (21) _ har nektet å forklare seg til politiet.

- Jeg skal møte min klient før fengslingsmøtet. Han ønsker ikke å forklare seg for politiet før jeg er til stede. Så langt har han vegret seg for å snakke med politiet, sier advokat Geir Lippestad, som skal forsvare Ole Nicolai Kvisler.

Etter hva Dagbladet får opplyst mener politiet at det er Kvisler som er hovedmannen. Ifølge advokat Lippestad erkjenner ikke Kvisler straffeskyld.

Morten Kjensli som representerer Petter Gundersen sier at heller ikke hans klient har vært villig til å forklare seg for politiet.

- Foreløpig har jeg bare hatt en kort telefonsamtale med min klient, sier advokat Morten Kjensli.

Advokat Marte Svarstad Brodtkorb, som forsvarer Erik Lauritsen (20) besøkte i går ettermiddag klienten på politihuset i Oslo.

- Han har forklart seg for politiet. Utover det at min klient nekter straffeskyld, kan jeg ikke kommentere saken, sier advokat Svarstad Brodtkorb.

De to 17 år gamle jentene fra Kristiansand har ikke bedt om å få kontakt med advokat. Oslo forhørsrett vil under fengslingsmøtet oppnevne advokat til hver av de drapssiktede jentene.

Advokat Svarstad Brodtkorb, som er den eneste av advokatene som har besøkt de siktede, sier til Dagbladet at hennes klient er tydelig preget av den alvorlige drapssiktelsen.

I soningskø

I går kunne Dagbladet dokumentere at tre av de siktede var under etterforskning, etter at de lørdag 2. desember i fjor stakk ned og skadet en pakistansk mann med kniv.

Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen bekrefter at årsaken til at politiet løslot Kvisler, Lauritsen og den ene av de to 17 år gamle jentene, var at de erkjente knivstikkingen.

På grunn av tilståelsen var det ikke grunnlag for å varetektsfengsling.

20 år gamle Erik Lauritsen ble i fjor sommer dømt til ni måneders fengsel, for å ha tent på to gatekjøkken på Nordstrand.

Lauritsen står fortsatt i soningskø, for å sone fengselsstraffen.

Oslo byrett fant ikke grunnlag i dommen for å fastslå at ildspåsettelsen var rasistisk motivert. «Kebab-sjappene» var eid og drevet av mørkhudede innvandrere.

Nynazister

De fem drapssiktede er alle godt kjent av politiet fra tidligere. Selv om alle fem kaller seg nynazister og gir uttrykk for et hat mot mennesker med en annen hudfarge, blir det presisert overfor Dagbladet at de ideologisk ikke er helt med.

- Kvisler, Gundersen og Lauritsen er ikke akkurat noen store ideologiske tenkere. De er en del av et øldrikkende slåssmiljø, som har hatt tilhold på Bøler, sier en som kjenner miljøet svært godt.

Til tross for at de fem drapssiktede ungdommene kler seg og aktivt bruker nazisymboler, blir de mer sett å som en bøllete lavpannet gjeng, som i flere år har hevdet seg ved å trakassere og banke opp mørkhudede.

Si din mening!