- Politiet kan ha gått glipp av bevis i flere tusen saker

Slakter DNA-analysene ved Folkehelseinstituttet.

- FOR DÅRLIG: Etterforskningsleder Jørn Lier Horst mener DNA-analysene ved Folkehelseinstituttet er for dårlige. På bildet foretas en screening, hvor UV-lys benyttes for å lete etter spor av biologiske spor som kan analyseres. Foto: Lise Åserud / Scanpix
- FOR DÅRLIG: Etterforskningsleder Jørn Lier Horst mener DNA-analysene ved Folkehelseinstituttet er for dårlige. På bildet foretas en screening, hvor UV-lys benyttes for å lete etter spor av biologiske spor som kan analyseres. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mangelfulle og dårlige analyser fra Folkehelseinstituttet kan føre til at politiet går glipp av viktige beviser, frykter etterforskningsleder.

Jørn Lier Horst er etterforskningsleder ved Vestfold politidistrikt og viser i siste utgave av tidsskriftet Politiforum til en konkret sak.

Politiet i Larvik sendt i januar inn to sigarettsneiper og en vattpinne fra et biltyveri til analyse hos Folkehelseinstituttet.

Svaret de fikk tilbake var at det ikke lot seg gjøre å lage en DNA-profil av den antatte gjerningsmannen, skriver VG.

Politiet sendte da prøvene til et privat laboratorium, som ikke hadde problemer med å utarbeide en DNA-profil.

Jørn Lier Horst stiller spørsmål ved det han betegner som mangelfulle og dårlige analyseresultater fra Folkehelseinstituttet.

- Dette kan bety at politiet har gått glipp av viktige og helt avgjørende bevis i flere tusen saker, sier han til VG.

Divisjonsdirektør for rettsmedisin og rusmiddelforskning i Folkehelseinstituttet, Jørn Mørland, stiller seg uforstående til kritikken.

- Vi har ikke hørt noe offentlig om dette, utover det som har kommet fram i Politiforum, sier han.

- Vi er svært opptatt av å gi bra service til politiet, og er de misfornøyd så regner vi med at de tar kontakt og gjøre alt vi kan for å gjøre det bedre, sier Mørland.

(NTB)

ETTERFORSKNINGSLEDER Jørn Lier Horst stiller spørsmål ved det han betegner som mangelfulle og dårlige analyseresultater fra Folkehelseinstituttet. Foto: Anders Grønneberg
ETTERFORSKNINGSLEDER Jørn Lier Horst stiller spørsmål ved det han betegner som mangelfulle og dårlige analyseresultater fra Folkehelseinstituttet. Foto: Anders Grønneberg Vis mer