Justisministeren kalles inn på teppet:

Politiet kan ha ransaket personer ulovlig i «alle år»

Riksadvokaten kommer over påske med en avklaring på hvilke maktmidler politiet kan bruke mot personer som er i besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk. Justisminister Monica Mæland (H) venter selv på klargjøringen.

MAKTMIDLER: Politiet mener i dag de kan ransake personer som blir tatt med narkotika til eget bruk. Riksadvokaten er uenig - og vil komme med en klargjøring over påske. Foto: Shutterstock / NTB

MAKTMIDLER: Politiet mener i dag de kan ransake personer som blir tatt med narkotika til eget bruk. Riksadvokaten er uenig - og vil komme med en klargjøring over påske. Foto: Shutterstock / NTB

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mister politiet virkemidler i kampen mot narkotika hvis regjeringens rusreform blir vedtatt?

Det er det store spørsmålet politi, påtalemyndighet og politikere nå stiller seg.

Svaret på spørsmålet avhenger i stor grad av om dagens praksis i politiet er lovlig eller ikke. For kan politiet - med tvang - ransake person, hus og mobil ved funn av mindre mengder narkotika til eget bruk?

Dagbladet har stilt spørsmål til Riksadvokaten om dagens praksis i politiet er lovlig, slik den har kommet fram i den offentlige debatten om rusreformen.

«Riksadvokaten har, i kjølvannet av høringen om rusreformen, registrert et behov for klargjøring av gjeldende rett når det gjelder tvangsmiddelbruk i enkelte narkotikasaker. En slik klargjøring vil bli utarbeidet skriftlig og utsendt rett over påske», skriver Riksadvokaten i en e-post til Dagbladet.

Åpen strid

I Stortingets høring om rusreformen beskrev statsadvokat Geir Evanger dagens praksis.

- Det skal godt gjøres at politiet ikke kan ransake en bruker. Det er ingen tvil om at politiet har anledning til å lete etter bevis for hvem som solgte narkotikaen ved å ransake personen og ikke minst mobiltelefonen, sa Evanger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer