«Politiet kan ikke for alvor ha tenkt tanken av sykepleierstudenten kan være uskyldig»

Advokat Frode Sulland karakteriserer politiets etterforskning i Niklas-saken som enøyd, ensrettet og forutinntatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sulland peker på at politiet er pålagt å klarlegge alle sider av en sak, også det som taler til fordel for den drapssiktede.

Politi-prestisje

- Allerede tre dager etter at min klient ble siktet, konkluderte forhørsretten med at det ikke forelå skjellig grunn til mistanke om at Niklas' dødsfall skyldtes en straffbar handling.
Samme konklusjon kom Riksadvokaten til 11 måneder seinere. I mellomtida gjorde politiet altfor få anstrengelser for å undersøke en slik mulighet. Etterforskerne var mest opptatt av å lete etter argumenter for å tiltale sykepleierstudenten for drap, mener Frode Sulland.

Hun ble i stedet utsatt for mange og lange avhør, i håp om at det skulle komme en tilståelse, hevder Sulland.

- Hver gang det dukket opp forhold som talte mot politiets teori, konstruerte de en ny. Etter hvert ble det bygd ut til en helt usannsynlig historie om planlagt krybbedød og avanserte dekkoperasjoner, sier han.
Advokaten hevder at etterforskningen ble svekket av politiets høye profil i mediene.

Bombastiske

- Fra første dag gikk politiet ut på TV og i aviser med bombastiske påstander om planlagt drap med sjalusimotiv. Alt ble rettet inn mot å føre sannhetsbevis for disse overilte uttalelsene. Vi fikk et klart inntrykk av at det gikk prestisje i saken. For meg virker det ikke som om politiet for alvor har tenkt tanken at sykepleierstudenten faktisk kan være uskyldig, sier Sulland.

Mens den unge kvinnen satt varetektsfengslet i april- mai, gikk politiet ut i avisintervju og forklarte at man «ville ha en bredere undersøkelse av henne og finne ut hva slags karakteregenskaper som kan ligge bak en slik handling».

- Etterforskerne mente å ha avdekket en slags spaltet personlighet hos henne. Dette er dessverre noe vi har sett i mange saker hvor politiet mangler bevis: Fokus rettes i stedet mot andre, utenforliggende forhold, særlig knyttet til den siktedes fortid og personlige egenskaper, framholder Frode Sulland.
- Politietterforskernes enøydhet har påført både min klient og Niklas' foreldre store, unødige lidelser. Politiet har med sin etterforskning gitt næring til behovet for å finne en syndebukk, sier Sulland.

<B>REFSER:</B> Politiet får knallhard kritikk fra advokat Frode Sulland for sin etterforskning av dødsfallet til 15 måneder gamle Niklas Hoksmo.