Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Philip Manshaus

Politiet: Kan ikke knyttes til Manshaus

Disse bildene ble lagt ut dagen før terrorangrepet i Bærum og ble knyttet til Philip Manshaus. Etter omfattende etterforskning, finner ikke politiet noen koblingen mellom bildene og den drapssiktede 22-åringen.

IKKE MANSHAUS: Etterforskningen av Philip Manshaus er ferdig. Politiet kan ikke knytte dette bildet, eller innleggene som fulgte med, til den den 22 år gamle terrorsiktede mannen. Skjermdump: 4chan
IKKE MANSHAUS: Etterforskningen av Philip Manshaus er ferdig. Politiet kan ikke knytte dette bildet, eller innleggene som fulgte med, til den den 22 år gamle terrorsiktede mannen. Skjermdump: 4chan Vis mer

10. august i fjor drepte Philip Manshaus (22) sin stesøster Johanne Ihle-Hansen (17) i deres hjem på Eiksmarka før han med flere våpen gikk til angrep på al-Noor-moskeen i Bærum.

7. mai må den terrorsiktede mannen, som har sittet varetektsfengslet siden, møte i Asker og Bærum tingrett. Det betyr at etterforskningen av saken er ferdig, og Oslo statsadvokatembeter sendte fredag sin innstilling til påtale til Riksadvokaten.

Blant politiets viktigste undersøkelser har vært å gjennomgå elektroniske beslag og poster på internett.

Blant innleggene som har blitt etterforsket, er poster og bilder på forumet 4chan på kvelden 9. august, dagen før terrorangrepet.

Våpen og naziflagg

Bildene og innleggene på det kjente forumet denne kvelden, ble tidlig knyttet til Manshaus.

Dagbladet har blant annet fått kritikk i Dagens Næringsliv for sin omtale av bildene og at de ble koblet til Manshaus.

LASTET OPP: Dette bildet ble lastet opp fredag kveld, dagen før terrorangrepet. Politiet kan ikke knytte det til Manshaus.
LASTET OPP: Dette bildet ble lastet opp fredag kveld, dagen før terrorangrepet. Politiet kan ikke knytte det til Manshaus. Vis mer

I den omfattende etterforskningen av alle elektroniske beslag og Manshaus' aktivitet på internett, finner ikke politiet noen spor av det mye omtalte 4chan-innlegget.

Politiet mener det ikke er Manshaus på bildene som poserer med dødninghodemaske, jaktvåpen, naziflagg. De kan heller ikke knytte bildene og postene på forumet til Manshaus på noe vis.

- Etter politiets undersøkelser er vår konklusjon at bildene ikke er av Manshaus. Etterforskingen gir heller ikke grunnlag for å knytte bildene til siktede, sier politiadvokat Hilde Strand til Dagbladet fredag.

Høyreekstrem

HILSEN: Nok en gang viste Manshaus nazi-hilsen under et fengslingsmøte, da han ankom rettssalen i dag. Video: Emilie Rydning Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Konklusjonene kommer som følge av gjennomgang av flere elektroniske enheter. Dette betyr at innlegget, der det ble uttrykt samme høyreekstreme ideologi som Manshaus, trolig ble opprettet av noen andre og har kommet uavhengig av den terrorsiktede bærumsmannen. Politiet mener han var alene om terrorangrepet.

Dagbladet har vært i kontakt med Manshaus' forsvarer Unni Fries, som ikke har noen kommentar til saken.

På bildene poserer en person med våpen, både foran et naziflagg og i framsetet på en bil.

Personen er ikledd en dødningskallemaske og en tysk militærjakke med en dødningskallebutton festet på. Buttonen er merket til SS «Totenkopf», én av de 38 divisjonene til Waffen-SS under andre verdenskrig. Det er usikkert om våpenet som poseres med på disse bildene er det samme.

Rasekrig og hvit makt

Natt til lørdag opprettes det en tråd på 4chan med bildet. Under bildet heter det:

«Peace was never an option.

RaHoWa now 1488 brothers.»

RaHoWa kan oversettes til «racial holy war» (hellig rasekrig). 1488 er en kjent hvit makt-kode, og brukes til å hylle Hitler.

FORKLARER: Politiadvokat, Hilde Strand, ba om ytterligere fire uker i forvaring for Philip Manshaus. Foto: Endre Velle. Vis mer

Drøyt 25 minutter etter, etter å ha fått flere svar i 4chan-tråden, svarer personen som oppretter tråden.

«Valhalla awaits brothers, hopefully I see some of you soon.

HH»

HH er kjent som kode for «Heil Hitler».

- Svakt jeg

Etter å ha vist nazihilsen i et fengslingsmøte i november forklarte 22-åringen retten om sin motivasjon for moskéangrepet og drapet: Han ønsket å verne «mitt folks framtidige generasjoner» og «forvalte kulturarven», og mente Norge og Vestens institusjoner er «gjennomsyret av en jødisk og kulturmarxistisk ideologi».

De rettsoppnevnte sakkyndige som har undersøkt Philip Manshaus, beskriver ham som en lett påvirkelig ung mann med et svakt jeg. Det framgår av den rundt 70 sider lange erklæringen utarbeidet av de tre psykiaterne, og som VG har fått tilgang til.

22-åringen nekter straffskyld og har gjennom flere fengslingsmøter og forskjellige kanaler på nettet klargjort at han slutter seg til et høyreekstremt tankegods.

Tarrant-referanse

På dagen for angrepet, klokka 15.56, bare minutter før moskeen blir angrepet, skal Manshaus ha postet et innlegg på forumet Endchan:

«Well cobbers it’s my time, I was elected by saint Tarrant after all

We can’t let this go on, you gotta bump the race war thread irl and if you’re reading this you have been elected by me

Stream: stupid shit wont work

(lenke til facebook-siden hans)

(lenke til fotoalbumet på lastet opp dagen før)

It’s been fun, valhall (sic!) venter».

«Saint Tarrant» er en referanse til New Zealand-terroristen Brenton Tarrant, som i mars i fjor drepte 51 mennesker i angrep mot to moskeer i Christchurch. Han hadde med seg flere våpen, og sendte angrepet på Facebook via et hjelmkamera.

Manshaus hadde også en hjelm med et påmontert Gopro-kamera. Ifølge politiet skal denne livestrømmen fra angrepet aldri ha vært aktiv på Facebook. Opptaket som ble gjort omtales som et svært viktig bevis.