LITE Å GJØRE: Prostitusjon foregår åpenlyst foran Stortinget og rundt Eidsvolls plass i Oslo. Byrådslederen erkjenner at det er lite som kan gjøres med det, og mener loven bør strammes inn.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LITE Å GJØRE: Prostitusjon foregår åpenlyst foran Stortinget og rundt Eidsvolls plass i Oslo. Byrådslederen erkjenner at det er lite som kan gjøres med det, og mener loven bør strammes inn. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Politiet kan ikke nekte sextilbud utenfor Stortinget

Byrådslederen kritisk til sexkjøploven. Nå mener han likevel at den bør strammes ytterligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har registrert at de åpenlyse sextilbudene og prostitusjontrafikken på Karl Johan utenfor Stortinget og enda nærmere Slottet er tilbake nesten som i tiden før den omdiskuterte sexkjøploven.

Oslos øverste politiske valgte liker fortsatt ikke at hovedstadens paradegate presenterer seg på en slik måte.

Han var også sterkt kritisk til innføringen av sexkjøploven slik den ble. Nå har han hatt fire år til å vurdere effekten av loven - og alternativene.

- Ingen politiløsning - Jeg tror ikke det er noen løsning at politiet jager kvinner som angivelig kommer med sextilbud fra Stortinget eller andre steder lenger opp på Karl Johan. Det er ikke forbudt for kvinnene å tilby sex. Og det er vanskelig, for ikke å si umulig, for politi der og da å nekte kvinnene adgang til offentllige områder i byen. Det blir som tiggerdebatten i sommer, sier Berger Røsland til Dagbladet.

Han var og er kritisk til sexkjøploven fra 2009 særlig fordi den framstår som en lov for seksualmoral.

- I realiteten er det ikke noe alternativ nå å oppheve loven. Det er ingen ordinære, sosiale ordninger som vil fange opp kvinnenes behov for å tjene til livets opphold så lenge de er her frivillig. Og noe annet har vist seg vanskelig å bevise, oppsummerer byrådslederen.

Vurderere totalt lovforbud Dersom loven skulle oppheves, som hans eget regjeringsparti har vært tilhenger av, er det ingen løsning pr. i dag til å holde.

 SOM TIGGERDEBATTEN:  Det er ikke forbudt å tilby sex, og politiet kan ikke bare bortvise kvinner fra deler av Karl Johan, påpeker byrådsleder Stian Berger Røsland. Foto: Aleksander Andersen / NTB Scanpix.
SOM TIGGERDEBATTEN: Det er ikke forbudt å tilby sex, og politiet kan ikke bare bortvise kvinner fra deler av Karl Johan, påpeker byrådsleder Stian Berger Røsland. Foto: Aleksander Andersen / NTB Scanpix. Vis mer

- Det vil i praksis åpne for fullstendig frislipp. Jeg har kommet til at Stortinget tvert i mot må vurdere den andre ytterliggående muligheten - å forby både kjøp og salg av sex.

- Den realpolitiske situasjonen er neppe til stede for en lovendring nå, men Stortinget kan like gjerne ta en uforpliktende debatt om veien videre. For en slik situasjon kan fort dukke opp, mener Oslos byrådsleder.