Politiet kan ikke svare for eget tiggertall

Politiet i Oslo har slått fast at det var «2000 tiggende rumenere» i hovedstaden i fjor, og har varslet en solid økning i år. Hvor tallet kommer fra, kan ingen svare på.

I TELT VED SOGNSVANN: Ekteparet Ion (54) og Elena (51) Chiorghe liker seg godt i Norge. Her behandler politiet dem bra,  og folk er generelt snille. - Det er bare vaktene som plager oss. De spytter og skubber oss bort, men vi har det bra i Norge, sier ekteparet, som håper å få seg en jobb.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I TELT VED SOGNSVANN: Ekteparet Ion (54) og Elena (51) Chiorghe liker seg godt i Norge. Her behandler politiet dem bra, og folk er generelt snille. - Det er bare vaktene som plager oss. De spytter og skubber oss bort, men vi har det bra i Norge, sier ekteparet, som håper å få seg en jobb. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har varslet storinnrykk av tiggere til Oslo. I fjor var det ifølge politiet 2000 tiggere i byen, og politimester Hans Sverre Sjøvold varslet i VG i forrige måned at osloborgerne må belage seg på en solid økning denne sommeren.

Ingen kan imidlertid svare på hvor 2000-tallet kommer fra.

Kan ikke redegjøre I VG-artikkelen angis Oslo kommune som kilde for tallet. Kommunen avviser overfor Dagbladet at de har talt tiggere. De oppgir på sin side oslopolitiet som kilde.

- Vi har brukt det tallet fordi vi ikke har egne tellinger. Det stemmer nok at uttrykket «2000 tiggere i Oslo i fjor» kommer fra anslag politiet har gjort når de har vært på patrulje. Men tallet er såpass usikkert at Oslo kommune ikke bruker dette i saksbehandling eller dokumenter, opplyser byrådssekretær Steinar Wulfberg-Gamre til Dagbladet. 

Wulfberg-Gamre bekrefter at kommunen har brukt tallet i det offentlige ordskiftet - nettopp fordi de ikke har gjort egne tellinger.

Dagbladet henvendte seg til Oslo politidistrikt 14. mai. Ti dager senere svarte pressesjef Unni Grøndal at hun ikke vet om tallet 2000 kommer fra politiet. Fredag 31. mai endret hun dette til at tallet ikke kommer fra politiet.

I et brev til Politidirektoratet fra i fjor sommer gjør Oslo-politiet det klart at de ikke monitorerer tigging, fordi tigging ikke er ulovlig.

Den eneste tellingen oslopolitiet har gjennomført, ble gjort 23. og 24. mai i fjor. Da kom de til 75 tiggere den ene dagen og 194 tiggere den andre. De to dagene var henholdsvis seks og sju av tiggerne norske, mens resten var rumenere.  

TAUS: Visepolitimester i Oslo, Roger Andresen (55), sa i fjor sommer at det da var 2000 tiggende rumenere i Oslo. Han har ikke ønsket å snakke med Dagbladet. Den eneste i oslopolitiet som vil svare på spørsmål, er pressesjef Unni Grøndal. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet
TAUS: Visepolitimester i Oslo, Roger Andresen (55), sa i fjor sommer at det da var 2000 tiggende rumenere i Oslo. Han har ikke ønsket å snakke med Dagbladet. Den eneste i oslopolitiet som vil svare på spørsmål, er pressesjef Unni Grøndal. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet Vis mer

Justisdepartementet opplyser at heller de ikke har egne tall, og heller ikke gjennomført noen registrering.

«2000 tiggende rumenere» Sigve Bolstad, som nylig tok over som leder i Politiets fellesforbund, har også vært aktiv i debatten. Han sier at Oslo politiforening ikke har egne tall, men at han har en god dialog med politiet i Oslo. Tallene han baserer sine uttalelser på, kommer fra ledelsen der, sier Bolstad.

- Jeg har fått referert at det var 2000 innom i Oslo i løpet av hele sommeren i fjor. På én dag i mai telte politiet 194. Utviklingen er kartlagt, og det som er blitt meg fortalt er at det sprer seg fort nedover i Europa at Norge er et rikt land der folk har bra med penger sammenlignet med mange andre europeiske land. På bakgrunn av blant annet dét, er det gjort anslag over hvor mange som kan komme i år.

Og oslopolitiet har ved minst ett tilfelle brukt tallet offentlig.

REAGERER: Kari Gran i Kirkens Bymisjon i Oslo. Foto: Torstein Ihle
REAGERER: Kari Gran i Kirkens Bymisjon i Oslo. Foto: Torstein Ihle Vis mer

I et intervju med Nettavisen i juli i fjor sier visepolitimester Roger Andresen at det er «bortimot 2000 tiggende rumenere» tilsammen i Oslo.

I samme intervju sier han: «Vi får mange fortvilte klager fra publikum. De er redd for å la ungene ferdes fritt».
 
- Har etterretningsrapporter Tross gjentatte forespørsler ønsker ikke ledelsen i oslopolitet å snakke med Dagbladet. På e-post har pressesjef Unni Grøndal svart på noen spørsmål. Politiet ønsker ikke å svare på hvordan de kan anslå en solid økning i år: 

- Vi ønsker ikke å gi ut informasjon fra etterretningsrapporter. Disse er unntatt offentlighet, skriver hun i e-posten.

Hun bekrefter at oslopolitiet ikke teller selv.

- Oslo politidistrikt har ingen rutine på slike tellinger. Vi har likevel indikasjoner og etterretningsrapporter som sier noe om at det i år kommer langt flere tiggere til Oslo enn det vi noen gang før har opplevd, skriver hun.