DREPT: Tina Jørgensen (20) ble drept i Stavanger i 2000. Fem menn har vært siktet for drapet, og deretter renvasket. Saken har aldri vært oppe for retten, så det er mye offentligheten ikke vet om det uløste drapet. Det håper forfatter Erlend Frafjord å gjøre noe med. Foto: Politiet
DREPT: Tina Jørgensen (20) ble drept i Stavanger i 2000. Fem menn har vært siktet for drapet, og deretter renvasket. Saken har aldri vært oppe for retten, så det er mye offentligheten ikke vet om det uløste drapet. Det håper forfatter Erlend Frafjord å gjøre noe med. Foto: PolitietVis mer

Drapet på Tina Jørgensen

Politiet kastet flere bevis i Tina-saken

I en ny bok om en av Norges største drapsgåter avsløres det at en rekke tekniske bevis ble kastet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For ganske nøyaktig to år siden så en av Norges største drapsgåter de siste 30 åra å få sin endelige løsning.

16. september 2015 pågrep politiet en mann på Sørlandet. Han fortalte i et lydopptak at han selv og tre kamerater fra ungdomstida drepte 20 år gamle Tina Jørgensen i Stavanger natt til 24. september 2000.

Kaster nytt lys

ÅSTEDET: Politiet mener Tina Jørgensen ble drept med stump vold her, under Bybrua i Stavanger. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ÅSTEDET: Politiet mener Tina Jørgensen ble drept med stump vold her, under Bybrua i Stavanger. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Så ble hans tre kamerater også pågrepet og satt i varetekt i Stavanger. Mediene sto på hodet og Tinas familie øynet håp for en endelig oppklaring. Men et år etter, i september i fjor, fislet hele saken ut. Det som ble sagt på lydopptaket var bare oppspinn, 38-åringen kan ha utviklet falske minner, og i september i fjor ble siktelsen mot de fire mennene henlagt og Riksadvokaten renvasket alle for enhver mistanke.

Den nå 17 år gamle saken, der 20 år gamle Tina ble funnet i en kum tre mil unna der politiet mener hun ble drept, var igjen et uoppklart drapsmysterium.

FUNNSTEDET: Her, i denne kummen på parkeringsplassen utenfor Bore Kirke på Jæren, over tre mil unna, ble liket av Tina funnet en måned etterpå. Da var hun lagt i en hvit industrisekk og viktige biologiske spor var vasket bort. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
FUNNSTEDET: Her, i denne kummen på parkeringsplassen utenfor Bore Kirke på Jæren, over tre mil unna, ble liket av Tina funnet en måned etterpå. Da var hun lagt i en hvit industrisekk og viktige biologiske spor var vasket bort. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

Nå kaster en ny bok, forfattet av journalist Erlend Frafjord, nytt lys over saken.

I boka «Da Tina ble drept», som kommer ut på Gyldendal i disse dager, har Frafjord forsøkt å komme nærmere et svar på spørsmålet:

Hvem drepte Tina Jørgensen?

Et av funnene han har gjort i boka, mener Frafjord mener illustrerer en «totalt uforsvarlig og urovekkende» del av drapsetterforskningen.

Bevisene som ble kastet

I 2013 fikk politiet en etterforskningsordre, og skulle blant annet gå gjennom de tekniske bevisene i saken for å finne ut om dette kunne analyseres på nytt med moderne metoder.

Det ble vanskeligere enn ventet.

FORFATTER: Erlend Frafjord. Foto: Marie von Krogh
FORFATTER: Erlend Frafjord. Foto: Marie von Krogh Vis mer

Det som potensielt kunne være tunge tekniske beviser, var rett og slett kastet, skriver Frafjord i boka.

«Leder på kriminalteknisk seksjon fortalte at det på et tidspunkt ble kjørt ut et lass på søppelfyllingen» skriver en politibetjent i en rapport Frafjord har fått tilgang til.

Selv materialet som ble sikret på Tina selv, som potensielt kunne sikre DNA fra potensiell gjerningsperson med nye analysemetoder, ble kastet etter at siktelsen mot Tinas ekskjæreste ble frafalt i slutten av 2002 og saken ble henlagt.

- Totalt uforsvarlig

Politiet kastet flere bevis i Tina-saken

Mesteparten av materialet fra saken hadde blitt destruert og kastet. Politiet lette i 2013 rundt omkring i et lager tilhørende Sivilforsvaret, et lager i nærheten av politihuset og i en fryseboks i kjelleren hos politiet. Politiet fant blant annet liksekken Tina ble pakket inn i, Tinas skjørt og den hvite industrisekken hun var lagt på nede i kummen.

Fra 2013 til 2015 forsvant enda mer, viser Frafjords undersøkelser. En rapport fra den gang viste at politiet bare satt igjen med liksekken, litt hodehår fra Tina og noe hår fra fem biler som ble undersøkt i 2000 og 2001. VG har tidligere skrevet at noe hår fra en bil var kastet.

- Uansett hva slags betydning bevisene kan ha hatt de seinere åra, er ikke dette bra. Det er totalt uforsvarlig, og at man har en leteaksjon rundt i lagre i Stavanger, er ikke betryggende, sier Frafjord.

-Det er urovekkende, og jeg frykter det sier noe om kvaliteten på den totale etterforskningen. Den er ikke systematisk nok.

- Uheldig

Politiinspektør og etterforskningsleder Ernst Rossebø i Stavanger-politiet, sier i boka at de har hatt svært mangelfulle rutiner.

- Det er umulig å si hva slags betydning dette materialet kunne hatt i dag. De fleste bevisene rundt henne hadde ligget i vann veldig lenge. Derfor er det usannsynlig at det kunne blitt framkalt noe til DNA-analyse. Vi kan ikke konkludere med noe, utdyper Rossebø til Dagbladet.

Han innrømmer imidlertid at rutinene ikke er gode nok, men at de forholdt seg til straffeprosesslovens paragraf 213 om at beslag faller bort når saken er avgjort.

- Det er ikke til å underslå at det var uheldig at sånt skjedde, sier han, og sier også rutinene for oppbevaring ellers var for dårlige.

Overrasket over hemmelighold

POLITIINSPEKTØR: Ernst K. Rossebø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
POLITIINSPEKTØR: Ernst K. Rossebø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Frafjord mener det kommer fram mye nytt om etterforskningen og saken i boka.

- Jeg er overrasket over hvor mye politiet har holdt tilbake for offentligheten. De har prøvd i 17 år og ikke kommet noen vei. Jeg håper nye opplysninger kan få folk til å tenke på saken på en annen måte og at det kan generere det avgjørende tipset, sier han.

- Vi gjør nøye vurderinger av hva vi går ut med og ikke i en så alvorlig sak. Vi er nødt til å holde tilbake opplysninger som bare gjerningsmannen eller de rundt ham kan vite. Det å holde tilbake er bevisst. For eksempel hadde mannen med falske minner de fleste opplysningene stort sett fra mediene, sier Rossebø.

Hos Cold case

Tina-saken ble i fjor oversendt Cold case-seksjonen hos Kripos, som ble startet opp i 2015, da Stortinget opphevet foreldelsesfristen for drap og alvorlige voldtekter.

- Cold case-seksjonen jobber med å gjennomgå saken og er fortsatt midt i det arbeidet, sier Silja Arvola, kommunikasjonsrådgiver i Kripos, til Dagbladet.

Cold case skal vurdere om det er potensial for oppklaring ved gjenopptakelser, og har ambisjoner om å gi en anbefaling til Sør-Vest politidistrikt innen utgangen av året.

Samtidig har forfatter Frafjord hatt tett kontakt med Tinas etterlate, som i det lengste håper på en oppklaring.

- Det er et håp om at den kan appellere til noen som vet noe. Forhåpentligvis kan den informasjonen generere nye, gode tips. Det er ikke veldig sannsynlig at saken blir oppklart, men mer sannsynlig enn tidligere. Jeg ser ikke bort fra at den kan oppklares en gang for alle, sier han til Dagbladet.