Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet kastet våpnene

BEOGRAD (Dagbladet): For meg ble den serbiske revolusjonen fullbyrdet i et beskjedent eiendomsmeklerkontor i gata i Kosovsko Ulice 35, like bak parlamentet. Inn stormet Milosevic-motstandere med tre politimenn i hælene. Tåregassen drev inn døra. Det overraskende skjedde. Politimennene rev av seg hjelmene, kastet fra seg våpnene. I det øyeblikket var slaget tapt for Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAGBOK FRA BEOGRAD

- Da skjønte jeg at ti onde år går mot slutten, at tyranniet er over, sier Sanja Blasic (33), en vever, vakker kontorfunksjonær ved meklerfirmaet Fer.

Hun åpnet døra for oss - opposisjonelle, politifolk og en norsk journalist - i den uutholdelige tåka av tåregass fra inngangen til det føderale parlamentet.

I et skap på bakrommet til kontoret gjemmer hun to tåregasspistoler og en maskinpistol som politimennene ber henne passe på for dem. Den ene politimannens skulderklaff fester hun på brystet som et revolusjonssymbol. Den middelaldrende politimannen gråter av en blanding av tåregass og bevegelse når han river emblemet av skulderen på uniformsjakka.

Stormingen av parlamentet

Minutter etter stormer de første gjennom politisperringene og tar seg inn i den føderale parlamentsbygningen.

- Det er for seint å gå hjem nå, sier kollegene og venneparet Diana Spasejevic (37) og Nenad Borojevic (34), som kjemper seg gjennom tåregassen utenfor.

- Slobodan Milosevic og Mirjana Markovic er som Nikolae og Elena Ceausescu, legger Diana til.

Det avgjørende slaget mot Milosevic er i gang.

Klokka er rundt 16. Røyken velter brun og svart fra den ene vingen av parlamentsbygningen som kong Aleksandar bygde i 1936. Fløyen står i brann.

De første, en gruppe på rundt ett hundre, har tatt seg inn i bygningen. Det er studenter fra Beograd, tilreisende arbeidere fra Kolubara-gruvene og fra revolusjonsbyen Cacak i det sentrale Serbia.

Politiet omfavner folket

Det samme som i eiendomsmeklerkontoret skjer: Politiet river av seg hjelmene, kaster fra seg håndvåpen og køller. Politimenn og demonstranter omfavner hverandre. Noen politifolk forsvinner bare stille fra åstedet.

- Noen måtte gjøre det, noen måtte være de første til å gå inn i bygningen, sier maskinarbeideren fra Kolubara-gruvene, Slobodan Coca (25), som jeg treffer et par timer seinere. Han bærer på en stol med svart skinnsete som han har hentet med seg inne i en sal i parlamentsbygningen. Den skal stilles ut hjemme i landsbyen Ljig som et minne om denne dagen.

Fra vinduene i parlamentsbygningen danser hvite papirark og konvolutter. Det er stemmesedler med Milosevics navn krysset fra, tatt fra valgkommisjonens kontor. Jeg får en av dem fra en som kommer ut fra bygningen.

- Jeg fant dem i et kontor i 3. etasje. Der skulle det også være ferdigkryssede stemmesedler for en andre valgrunde, forteller Zoran Brobic (38), sjømann fra Kladovo.

- I dag er jeg stolt av å være serber. Vi er et stolt folk som Milosevic har gjort til en pariakaste i verden. Jeg har ventet i årevis på denne dagen. Men jeg er ikke sikker på seieren ennå. Jeg frykter at Milosevic vil gjøre et desperat forsøk med sine spesialstyrker, sier arbeidsløse Zeljko Prerorovic (30) fra Beograd.

Han står i flokken som vokter inngangen til parlamentsbygningen i tilfelle politiet skulle komme tilbake.

- Jeg var til stede for å hylle Milosevic da han holdt sin berømte tale på Kosovosletta 29. juni 1989. Jeg trodde på ham som vår redningsmann. Jeg elsket ham. Og hva har han gjort mot oss? Han har påført oss kriger og lidelse. Nå vil han starte krig mot sitt eget folk. Milosevic blir stående som den største forræderen i serbisk historie.

Som på møtet på Kosovosletta for 11 år siden har Zvonimir Stocinic (65) fra Cacak med seg sin gusle, et mandolinliknende instrument med en enkelt streng. Nå spiller han for despotens fall.

Kostunica taler

Menneskene omfavner hverandre mens kveldsmørket senker seg. På balkongen fra byparlamentet tvers over den enorme plassen snakker Vojislav Kostunica.

Han maner folk til disiplin.

- Vårt svar på politimakt og løgn er ikke-vold og sannhet, sier han.

En i mengden er rasende på andre som har tatt seg til rette inne i parlamentsbygningen.

- Det nye parlamentet trenger også stoler. Slutt med tyveriet, slutt med plyndringen. Vi skal ikke oppføre som Milosevic gjorde mot oss, roper Milomir Drenovakovic (40).

Noen hører på hans appell. De snur og begynner å bære tyvegodset tilbake gjennom haugen av glas-skår inn i bygningen. De rydder plass for ambulanser og brannbiler.

Det har ligget i lufta i hele dag. Fra politihovedkvarteret der jeg har vært på formiddagen for å fornye min oppholdstillatelse, opplevde jeg tusener demonstranter som marsjerte forbi. De vinket og ropte «Blåkledde, kom med oss».

Et par av politimennene vinket tilbake. Samvittighetskonflikten sto skrevet utenpå uniformene.

Fyrverkeri

Det var grunnlovsdomstolens kjennelse om å annullere presidentvalget og skrive ut nyvalg neste sommer som tente hundretusener som strømmer gjennom gatene.

Nå spraker himmelen av et improvisert fyrverkeri. Det statlige fjernsynshuset RTS står i brann. Også der har politimennene sluttet seg til opprørerne.

Alle har båret på håpet, men de færreste har trodd at slaget mot Milosevic kunne vinnes få raskt.

Danser på disken

Jeg tar meg tilbake i mengden i retning mediesentret i sentrum av Beograd. På veien passerer jeg restene av det eksklusive parfymeriet til Slobodan Milosevics sønn, Marko. Parfymeriet har navnet «Scandal». Vinduene er knust. Jeg går inn. Der danser ungdommer på disken. De siste rester av godlukt og artikler fra Dior, Versace, Estée Lauder og Cartier er borte.

Etter hvert kommer meldingen om at ei jente har mistet livet, at et titall er skadd.

Men likevel er det disiplinen og verdigheten som preger revolusjonen i Beograd. Jeg tenker på panikken som kunne ha utviklet seg i tåregasskytingen foran parlamentsbygningen eller kaoset i knust glass inne i bygningen.

- Det måtte gå slik, slik Milosevic-familien har oppført seg, sier Milomir Drenovakovic om tilfellene av plyndring.

FOLKEFEST: Opposisjonstilhengere feirer på torget i byen Novi Sad, ca. 80 km nordvest for Beograd.