Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet: Khalid Masood er antatt London-terrorist

52 år gammel mann fra Kent.

ANGRIPEREN: Mannen som kjørte ned en rekke fotgjengere på Westminster Bridge og forsøkte å ta seg inn i Parlamentet i London, var den 52 år gamle briten Khalid Masood. Foto: Press Association / NTB Scanpix
ANGRIPEREN: Mannen som kjørte ned en rekke fotgjengere på Westminster Bridge og forsøkte å ta seg inn i Parlamentet i London, var den 52 år gamle briten Khalid Masood. Foto: Press Association / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britisk politi mener Khalid Masood sto bak gårsdagens terrorangrep i London.

PÅGREPET: Sju personer er pågrepet etter terrorangrepet i London onsdag. Sjef for antiterror Mark Rowley i Metropolitan Police orienterte om politiets arbeids torsdag morgen. Redigerer: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Det melder London-politiet rundt 16.30 i ettermiddag, som formelt har identifisert mannen.

Masood skal altså ha vært mannen som satt bak rattet i bilen som kjørte ned en rekke fotgjengere på Westminster-brua. Da bilen stanset ved portene utenfor parlamentsområdet, gikk han inn på området bevæpnet med en eller flere kniver.

Deretter knivdrepte angriperen den 48 år gamle politimannen Keith Palmer før Masood selv ble skutt og drept av politiet. I alt fire personer ble drept, inkludert angriperen selv.

Tidligere straffedømt

TERROR I LONDON: Hans Edvard Askjer ble sittende fast i London Eye under terrorangrepet i London onsdag ettermiddag. Video: CNN / Hans Edvard Askjer / Facebook Vis mer

Masood var 52 år gammel og ble født i Kent i England. Politiet går ut fra at hans siste adresse var i West Midlands. Masood skal ha hatt flere alias.

52-åringen var ikke under noen slags etterforskning i forkant av angrepet, og britiske myndigheter har ikke hatt noe etterretningsinformasjon om at Masood hadde til hensikt å utføre et terrorangrep.

Masood var imidlertid en kjenning av politiet og har blitt domfelt for både grov vold, besittelse av våpen og ordensforstyrrelser. Han var imidlertid ikke straffedømt for terror.

Han ble først domfelt i 1983, for besittelse av et våpen - en kniv. I 2003 ble han dømt for det samme.

Storbritannias statsminister Theresa May opplyste imidlertid i parlamentet i dag at Masood en tid var på MI5s - den britiske sikkerhetstjenesten - radar.

- For noen år siden ble han etterforsket av MI5 etter at det hadde oppstått bekymring knyttet til voldelig ekstremisme, sa hun.

May understreket at han hadde en perifer rolle da han ble etterforsket. Hvorvidt han ble etterforsket da May var innenriksminister - fra 2010 til 2016 - ønsket ikke statsministerens kontor å kommentere.

Bodde i Birmingham

Den siste tiden bodde Masoor i Birmingham og omkringliggende forstader, ifølge The Guardian. Nåværende og tidligere naboer av Masood avisa har snakket med, beskriver ham som «veldig rolig» og del av en «veldig reservert familie».

- Han var en hyggelig fyr. Jeg brukte å se ham på utsiden mens han jobbet i hagen. Aldri noe problemer, sier Iwona Romek, en beboer i Winson Green.

I denne Birmingham-forstaden bodde Masood og familien inntil juletider, ifølge Romek. Deretter flyttet de nærmere sentrum til en leilighet.

- Det var en veldig hyggelig familie, veldig reserverte. Han var veldig rolig, sier Romek til avisa.

TERROR: To kvinner satt på en buss som kjørte over Westminster-brua i London og forteller om det de så under angrepene. - Vi hørte skudd, og da vi snudde oss rundt så vi en bil som kjørte inn i en dame, forteller en av kvinnene. Video: CNN. Vis mer

- Han var ektemann og far

Det var under en pressekonferanse sent tirsdag kveld at assisterende politisjef Mark Rowley slapp navnet til den drepte politimannen, 48 år gamle Keith Palmer.

- Han var ektemann og far. Han forventet å komme hjem igjen etter endt skift, og han skulle også kunne forvente å komme hjem igjen, sa Rowley.

Flere politikere gir tirsdag kveld uttrykk for sorg og takknemlighet overfor Palmer.

- Jeg har kjent Keith i 25 år. Vi tjenestegjorde sammen i artilleriet før han ble politi. En flott mann, en venn. Jeg er knust. Mine tanker er med familien, vennene og kollegene til Keith Palmer. En modig mann, skriver parlamentsmedlem James Cleverley på Twitter.

Ordfører i London Sadiq Khan sender også sine kondolanser til Palmers familie.

- Keith Palmer ble drept mens han modig utførte sin plikt - å beskytte vår by og hjertet av vårt demokrati fra de som vil ødelegge vår måte å leve på, skriver Khan på Facebook.

- Han personifiserer de modige menn og kvinner i politiet og i nødetatene, som jobber døgnet rundt for å holde oss trygge. I kveld er alle i London takknemlig overfor dem.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media