Hawala-mannen

Politiet: -Kjøpte Dubai-luksus for narkopenger

Svømmebasseng, eget treningsstudio og frodige hager i ørkenlandet Dubai. Politiet mener to tunge kriminelle sendte utbytte fra narkosalg til leilighethetskjøp gjennom Hawala-mannens betalingsforetak.

ØRKENLUKSUS: Leilighethetskomplekset Skycourt i Dubai reklamerer med flotte fasiliteter. Politiet mener utbytte fra narkotikakriminalitet ble brukt til å kjøpe leiligheter. Foto: Screengrab/Skycourt.
ØRKENLUKSUS: Leilighethetskomplekset Skycourt i Dubai reklamerer med flotte fasiliteter. Politiet mener utbytte fra narkotikakriminalitet ble brukt til å kjøpe leiligheter. Foto: Screengrab/Skycourt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LILLESTRØM (Dagbladet): Tunge kriminelle fra øverst i næringskjeden skal ha brukt Hawala-mannen til å kjøpe luksusleiligheter i Dubai.

- Pengene har kommet fra narkotikakriminalitet.

Det sier statsadvokat Peter Johansen, som er aktor i en av årets mest omfattende hvitvaskingssaker i det norske rettssystemet.

Dette kapittelet av historien om da to etterforskere, fra hvert sitt avsnitt, fant hverandre, da et digert narkobeslag i en leilighet på Rælingen i Lillestrøm, avslørte narkobaronenes pengestrøm.

BESLAG: Bortsett fra en seng og 45 kilo hasj, var leiligheten på Rælingen tom. Politiet mener det er en depot-leilighet. Foto: Politiet.
BESLAG: Bortsett fra en seng og 45 kilo hasj, var leiligheten på Rælingen tom. Politiet mener det er en depot-leilighet. Foto: Politiet. Vis mer

Sporene pekte mot Dubai og i midten av kjeden fant politiet den 50 år gamle Hawala-mannen, som nå sitter tiltalt for å ha hvitvasket en halv milliard kroner for noen av Norges tyngste og farligste kriminelle. 50-åringen nekter straffskyld.

Fra begynnelsen

I juli i 2021 startet politiet på Lillestrøm opp «Op Silva», en satsing mot de ledende skikkelsene i gjengmiljøet på Romerike og Oslo. Den kriminelle Lørenskog-gjengen med tilnavnet «147», som gjennom flere år hadde vokst seg store, var et av nettverkene som fikk politiets oppmerksomhet rettet mot seg.

147 henspiller på postnummer i Lørenskog.

Ledet av kriminelle, ble unge folk rekruttert inn i 147-gjengen.

- Politiet skulle straffeforfølge driverne bak gjengen og ha fokus på inndragning, sier Thomas Bang Johansen, som er etterforsker i Øst politidistrikt. Torsdag vitnet han i retten i saken mot Hawala-mannen.

Målet var å hindre at gjengen fikk mer makt blant ungdommene i området.

I oktober samme år, stoppet en forebyggende patrulje en bil med to personer.

- Det var to kjenninger som kan knyttes til 147-nettverket. I bilen ble det funnet to kilo cannabis, sier Johansen.

Jakt

En venn av personene som ble pågrepet ankom stedet. Ifølge Johansen, observerte personen pågripelsen, samtidig som han snakket kontinuerlig på telefonen. Politiet tror han forsøkte å advare noen

Begge personene i bilen ble pågrepet og politiet besluttet å ransake flere adresser.

På adressen i Rælingen ble det funnet tre bager med 45 kilo cannabis.

Mens politiet befinner seg i leiligheten, ankommer to personer. Ifølge Johansens vitnemål, ventet den ene utenfor, mens den andre gikk opp trappeoppgangen og tok beina fatt da han skjønte at politiet hadde oppdaget depot-leiligheten.

De to personene forsøkte å rømme fra stedet, men etter en effektiv politijakt ble begge lagt i jern.

DUBAI: Politiet mener de to aktuelle leilighetene befinner seg i dette boligkomplekset i Dubai. Foto: Screengrab/Skycourt.
DUBAI: Politiet mener de to aktuelle leilighetene befinner seg i dette boligkomplekset i Dubai. Foto: Screengrab/Skycourt. Vis mer

De to personene er de samme som politiet mener har brukt penger fra narkotikakriminalitet til å kjøpe seg leiligheter i Dubai. Ifølge politiet er de høyt oppe i det kriminelle hierarkiet på Østlandet og skal gjennom lang tid ha stått for innførsel av store mengder narkotika.

Falt på plass

13 411 400 kroner var beløpet tollerne på Gardermoen fant da de åpnet kofferten til den 50 år gamle Hawala-mannen i september 2019. Han var på vei til Tyrkia med det store beløpet i kontanter.

I tillegg ble det funnet lapper der det var skrevet flere store summer, et slags regnskap. En kontrakt på kjøp av en meget dyr Rolex-klokke ble også funnet i mannens besittelse.

Mannen ble pågrepet og sluppet fri dagen etter, men en usynlig ball hadde begynt å rulle. Han ble pågrepet på nytt i 2021 og har sittet i varetekt siden da.

Marie Ekeberg er etterforskingsleder på A-krim-enheten i Øst politidistrikt og har i flere år jobbet med å pusle sammen bitene til det som har endt opp i en meget omfattende tiltalte mot Hawala-mannen. Hun bistår statsadvokaten i rettssaken mot 50-åringen.

PUSLER BITER: Politietterforsker Marie Ekeberg i Øst politidistrikt bisitter aktor i rettssaken mot Hawala-mannen som er planlagt å vare i fem og en halv måned i Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
PUSLER BITER: Politietterforsker Marie Ekeberg i Øst politidistrikt bisitter aktor i rettssaken mot Hawala-mannen som er planlagt å vare i fem og en halv måned i Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

En av puslespillbitene falt på plass da hun skjønte at Thomas Bang Johansen satt på en stor narkosak der de to pågrepne hadde brukt Hawala-mannen til å sende penger til eiendomsmekleren i Dubai.

De to etterforskerne la ledetrådene sammen og torsdag ble det alvorlige tiltalepunktet lagt fram i retten.

Politiet mener Hawala-mannen mottok og overførte 388 615 kroner for leilighetskjøperne. Kvitteringer, sjekker og kontoutskrifter er blant bevisene som ble lagt fram.

Statsadvokaten mener mannen kan straffes fordi han har hatt befatning med det som kan være utbytte av straffbare handlinger.

Husker ikke

- Jeg vet ikke hvem han er, eller hvordan han ser ut. Jeg har ikke noe forhold til ham og husker absolutt ingenting om ham, sa Hawala-mannen i retten, da han ble spurt av statsadvokat Peter Johansen om en av personene som forsøkte å kjøpe leiligheten i Dubai.

- Jeg drev betalingsformidling med konsesjon og det var tusenvis av transaksjoner, fortsatte 50-åringen.

Han fortale videre at det ikke var uvanlig at folk kjøpte eiendom i utlandet.

Hawala-mannen mistet konsesjonen fra Finanstilsynet i 2017, men innrømmet i retten å ha drevet uten konsesjon helt til han ble pågrepet i 2019.

NEKTER STRAFFSKYLD: Den 50 år gamle Hawala-mannen mener han ikke kan straffes for det han er beskyldt for. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
NEKTER STRAFFSKYLD: Den 50 år gamle Hawala-mannen mener han ikke kan straffes for det han er beskyldt for. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Politiet mener 800 millioner kroner har passert gjennom den tiltaltes konto og at han skal ha håndtert 400 millioner i kontanter i løpet av sin tid som Hawala-operatør.

Hvitvaskingsdelen av tiltalen består av 37 konkrete eksempler der politiet mener kriminelle skal ha brukt mannens Hawala-foretak.

For 50-åringens del er det kanskje ikke rart han ikke husker hver eneste transaksjon han gjennomførte. Så langt har bare et av de 37 tiltalepunktene blitt behandlet.

En av leilighetskjøperne sitter i varetekt i påvente av at saken hans skal opp for retten i januar.

Fredag vitnet han i saken og innrømmet innskuddene til leilighetskjøpet. Han fortalte også at han hadde blitt «svindla av de eiendomsfolka i Dubai».

Den andre leilighetskjøperen er etterlyst av politiet, som tror han oppholder seg i utlandet.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer