KJØPTE VINTERDEKK: Aktor Eirik Lereim la ned påstand om seks og et halvt års fengsel for litaueren (35). Han vedgår at politiet kjøpte vinterdekk til mannen da han ble frikjent i tingretten. FOTO: Gorm Kallestad / SCANPIX
KJØPTE VINTERDEKK: Aktor Eirik Lereim la ned påstand om seks og et halvt års fengsel for litaueren (35). Han vedgår at politiet kjøpte vinterdekk til mannen da han ble frikjent i tingretten. FOTO: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Politiet kjøpte vinterdekk til tiltalt i straffesak

- Dette var det billigste alternativet for få få ham tilbake til Litauen, sier aktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Den 35-årige mannen fra Litauen var tiltalt for å ha vært kurér for narkolangere i Trondheim.

Han ble innblandet i saken i forbindelse med at en annen litauer (28) ble tatt med ni kilo amfetamin som, ifølge hans forklaring, skulle leveres til narkotikaselgere boende i Trondheim.

Kjente hverandreDen 28-åringe mannen dro sammen med 35-åringen fra Riga til Trondheim, og 35-åringen opphold seg på et tidspunkt i 28-åringens leilighet.

35-åringen ble pågrepet i 30. juni i fjor og satt varetektsfengslet i seks måneder, før han ble løslatt den 5. februar etter at han ble frikjent i tingretten.

- Vi kjøpte dekkMens han fortsatt var formelt tiltalt i saken - før ankefristen for dommen hadde gått ut - kjøpte politiet vinterdekk til bilen hans slik at han kunne komme seg til Litauen.

- Mannen ble pågrepet på sommertid og hadde derfor sommerdekk på bilen. Han hadde ikke penger til å kjøpe vinterdekk og kunne derfor ikke kjøre hjem. Derfor kjøpte vi vinterdekk til ham, sier aktor i saken, Eirik Lereim, til Dagbladet.

Han forklarer at dette ble den desidert billigste løsningen for politiet i forhold til å sende 35-åringen hjem.

- Vi hadde valget om å sende ham på fly, og sende bilen hans med båttransport, eller å kjøpe vinterdekk. Da var det siste alternativet en brøkdel av prisen, sier Lereim.

- Politiet har seg selv å takkeLitauerens forsvarer, advokat Christine Hamborgstrøm, sier til Dagbladet at politi og påtalemyndighet har seg selv å takke, når de måtte kjøpe vindterdeke til klienten.

- Han skulle aldri vært tiltalt. Etter min mening var det klart fra første stund at bevisene ikke kunne føre til domfellelse, sier Hamborgstrøm.

Forsvareren er kritisk til politiets opptreden, etter at mannen ble frikjent i Trondheim tingrett.

Ekstra døgn i varetektPolitiet forsøkte å få fortsatt varetektsfengsling. Når er person er frifunnet, skal det spesielle grunner til å fengslet på nytt. Klienten ble løslatt, og påtalemyndigheten anket ikke. Klienten ble heller ikke framstilt til rettsmøtet i Trondheim. Han satt i fengsel i Bodø. Det førte til at han måtte overnatte et ekstra døgn i varetekt.

- Det var ikke mulig med overføring til Trondheim den dagen han ble løstatt. Hadde politiet framstilt ham til rettsmøtet i Trondheim, kunne han med en gang blitt innlosjert på hotell på min regning i Trondheim, sier Hamborgstrøm.

TIL PASS FOR POLITIET: 35-åringens forsvarer, Christine Hamborgstrøm, mener politiet har seg å takke for at de måtte kjøpe vinterdekk til hennes klient. FOTO: HANSEN/JON TERJE H. Dagbladet
TIL PASS FOR POLITIET: 35-åringens forsvarer, Christine Hamborgstrøm, mener politiet har seg å takke for at de måtte kjøpe vinterdekk til hennes klient. FOTO: HANSEN/JON TERJE H. Dagbladet Vis mer