Israel-Palestina-konflikten

Politiet: - Klar økning i antisemittisme

Det mosaiske trossamfunn roper varsku om jødehets den siste måneden. Også politiet viser til en klar økning i antisemittisme.

SKJERPET: Politiet melder om en klar økning i antisemittisme i Norge den siste måneden. Bildet er tatt ved synagogen i Oslo i starten av november. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKJERPET: Politiet melder om en klar økning i antisemittisme i Norge den siste måneden. Bildet er tatt ved synagogen i Oslo i starten av november. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet, en enhet under Oslo-politiet, har fått 19 tips fra publikum om hatkriminalitet som dreier seg rundt Israel-Palestina-konflikten etter at krigen brøt ut 7. oktober.

- Av disse tipsene er det opprettet tre straffesaker, som alle gjelder hatefulle ytringer mot jøder. Tipsene gjelder ytringer som retter seg både mot muslimer og jøder, men med en klar overvekt knyttet til antisemittisme, sier Renate Myhre Medby, påtaleleder for avsnitt for psykiatri og hatkriminalitet i Oslo-politiet, til Dagbladet.

Hun opplyser samtidig at det siden 7. oktober er registrert 12 straffesaker på antisemittisme nasjonalt.

- Sett opp mot gjennomsnittet for slike saker hittil i år er det en klar økning på antisemittisme den siste måneden, sier Myhre Medby.

Roper varsku

Det mosaiske trossamfunn i Norge gikk tidligere i oktober ut og uttalte at norske jøder ikke føler seg trygge i egne hjem.

I en pressemelding 30. oktober uttaler trossamfunnet at jøder i Norge har fått skåret opp barnevognhjul og blitt vekket på natta av folk som prøver å komme seg inn i hjemmene deres.

KRASS KRITIKK: Under onsdagens spørretime på Stortinget raser Sylvi Listhaug mot regjeringens håndtering av krigen mellom Israel og Hamas. Video: Stortinget, Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Den grunnleggende tryggheten vi alle skal føle i våre egne hjem trues som resultat av slike angrep, skriver de i pressemeldingen.

Også i Danmark melder det jødiske trossamfunnet om en klar økning i henvendelser om antisemittisme. Overfor NTB opplyser leder Henri Goldstein at de har fått 80 henvendelser om antisemittisme på én måned.

- Enorm økning

Ifølge Goldstein går det vanligvis år mellom hver gang danske jøder får dødstrusler, men at det har vært flere eksempler på dette bare siste måneden.

- Det viser en enorm økning. Når det er krig i Midtøsten, så blir danske jøder utsatt for sjikane. Denne gangen er det vesentlig annerledes, sier Goldstein til NTB.

Også i resten av Europa meldes det om kraftig økning i antisemittisme. 5. november ble en fransk jødisk kvinne knivstukket utenfor leiligheten sin i Lyon. Ifølge lokalt politi var det risset et hakekors på døra til leiligheten.

Tipsportal

Politiets hatkrimgruppe, Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet, har en egen nettbasert portal der publikum kan tipse dem om hatkriminalitet.

Her vurderer de alle tips som kommer inn individuelt, og vurderer om det er bakgrunn for å opprette straffesaker.

- I disse vurderingene er det generelt viktig å skille mellom ytringer som knytter seg til politiske standpunkt på den ene siden, og ytringer som knytter seg mer direkte mot folkegrupper på den andre siden, sier Medby.

Straffesaker på hatkriminalitet som anmeldes på ordinært vis, følges opp og behandles av lokalt politi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer