Politiet klare til å fylle på

Politidirektoratet forteller til Dagbladet at politiet kan fylle på med mannskaper dersom regjeringen beslutter å innføre nye innreisetiltak.

BEREDT: Politiet er klare til å fylle på med mannskaper dersom regjeringen beslutter å innføre nye innreiseregler. Her fra grenseovergangen ved Svinesund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEREDT: Politiet er klare til å fylle på med mannskaper dersom regjeringen beslutter å innføre nye innreiseregler. Her fra grenseovergangen ved Svinesund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

Overfor Dagbladet har statsminister Jonas Gahr Støre varslet at regjeringen vil komme tilbake til sine vurderinger om innreisetiltak denne uka. Stabssjef Elisabeth Rise i Politidirektoratet opplyser til Dagbladet at politiet står klare til å fylle på med mannskaper.

- Etter endringene i slutten av september, etablerte politiet en reetableringsplan. Dermed kan vi oppskalere igjen trinnvis og raskt dersom det kommer endringer i innreiseregelverket eller importsmittesituasjonen, sier Rise til Dagbladet og fortsetter:

- Men det er viktig at dette gjøres i samarbeid med helsemyndighetene og kommunene, fordi det hjelper ikke at politiet står klare på grensa dersom det ikke står helsepersonell der som kan teste folk som reiser inn.

REISEREGLER: Jonas Gahr Støre sier regjeringen vil vurdere om reiserestriksjonene skal endres i til neste uke. Vis mer

Rise forklarer at en eventuell oppskalering vil avhenge av hvordan smittesituasjonen utvikler seg.

- Dersom smittesituasjonen utvikler seg på en måte som skaper forventninger om at politiet skal kontrollere innreise i langt større grad enn i dag, så er politiet klare til å fylle på med mannskaper og samarbeide godt med helsemyndighetene og kommunene om å oppskalere tilstedeværelsen på grensa til det nivået som det var på før september.

Stabssjefen opplyser at POD har delt sine planer med både helsemyndighetene og Direktorater for samfunnssikkerhet og beredskap, og at de er enige om hvordan grensekontrollsystemet skal reetableres ved behov.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på Dagbladets Corona-spørsmål. Vis mer

Vurderer tiltak

Det var på pressekonferansen fredag at helseminister Ingvild Kjerkol opplyste at regjeringen ser på tiltak for å hindre importsmitte, deriblant innreiseregistrering og testkrav ved innreise.

Deretter fortalte Støre til Dagbladet at regjeringen må se litt på hvordan innreiserestriksjonene skal praktiseres før de kommer tilbake med sine vurderinger om dette denne uka. Støre la til at regjeringen skal tenke litt mer grundig på dette før de eventuelt gjør endringer.

Stabssjef Rise forklarer at politiet har ansvar for personkontrollen ved grenseovergangene.

- Vi har et ansvar for selve personkontrollen i grensekontrollen, for eksempel kontroll av ID-dokumenter. Slik som situasjonen er i dag, kontrollerer vi alle som kommer inn over ytre Schengen-grense og tar stikkprøver ved indre Schengen-grense, sier Rise.

- Hvordan vil en eventuell oppskalering påvirke politiets kapasitet?

- Det avhenger av hvor mye og hvor fort grensekontrollsystemet eventuelt skal oppskaleres. Gjennom hele pandemien har vi vært avhengige av støtte fra Forsvaret ved Heimevernet og Tollvesenet. I tillegg har vi omplassert egne ressurser fra utrykningspolitiet (UP) og Politiets utlendingsenhet (PU), sier Rise og fortsetter:

- Dersom behovet for grensekontroll øker kraftig, må vi ha bistand fra andre, slik som Forsvaret, for eksempel.

SKJERPES: Antall innlagte coronapasienter har økt de siste ukene - nå innføres nye tiltak. Vis mer

Kapasitet

Stabssjefen sier at hastigheten på en eventuell oppskalering av grensekontrollsystemet avhenger av om hvorvidt det forventes at politiet skal være til stede på alle grenseovergangene, i så fall vil politiet ha behov for litt mer tid.

- Men dersom det eventuelt blir aktuelt å være til stede på utvalgte grenseoverganger, så vil vi kunne gjøre det raskt. På grenseovergangene hvor vi gjennomfører stikkprøver, vil vi raskt kunne være på plass og etablere permanent kontroll.

Avslutningsvis vil Rise oppfordre reisende til å følge godt med på informasjon fra myndighetene før innreise, i tillegg til at hun oppfordrer arbeidsreisende til Norge å ha god dialog med arbeidsgiver om innreisereglene.

Helsemyndighetene har publisert dokumentet som inneholder deres vurderinger og anbefalinger om innreisetiltak, som ble oversendt til regjeringen 12. november, men de aktuelle delene av dokumentet er sladdet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer