Politiet klarer ikke å stoppe det kriminelle MC-miljøet

Antall klubber er nær tredoblet på få år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter krigen mellom MC-bandene på 90-tallet utarbeidet politiet en handlingsplan for å få bukt med dette belastede miljøet. Planen strekker seg fra 2003 til 2008, men til nå har det meste gått galt.

Tre hovedmål

- Planen hadde tre hovedmål. Det var å hindre nyetablering av klubber, redusere antallet klubber og hindre rekruttering til disse klubbene. Det må vi nå erkjenne at vi ikke har lykkes med, sier politiinspektør Atle Roll-Mathiesen i Kripos til Etterlyst.

I stedet for å få ned antall kriminelle MC-gjenger, har disse i stedet blitt tredoblet. For få år siden fantes det seks kjente klubber, mens nå har antallet økt til 15. Dette kommer fram i kveldens Etterlyst på Viasat4.

70 prosent er dømt

Her presenterer Kripos nye tall som viser hva som har gått galt. Hele 70 prosent av medlemmene er domfelt for kriminell virksomhet.

- Det er enkeltpersoner som har rent rulleblad. Men vi ser er at flertallet og i gjennomsnitt 65 prosent til oppunder 75 prosent av medlemmene er domfelt, sier Roll-Mathiesen til Etterlyst.

- Klubbene dekker seg jo bak at det er enkeltpersoner som begår ulovligheter. Men innenfor områder som inkassovirksomhet, torpedovirksomhet og trusler, er jo selve uniformeringen et viktig og kanskje avgjørende element for at disse oppleves som truende, forlarer politiinspektøren.

Politiet klarer ikke å stoppe det kriminelle MC-miljøet

Må snu trenden

Kripos er klare på at det må mer handling til for å få snudd den negative trenden

- Man må ta innover seg at dette krever langsiktig arbeid, dette er miljøer som har fotfeste mange år tilbake. Det kan ikke løses ved kortsiktige tiltak eller prosjekter, det må en langsiktig satsning til over tid, sier Roll-Mathiesen.

- Kjempeutfordring

Tidligere politimann og nåværende krimekspert i Etterlyst Finn Abrahamsen mener at MC-miljøene er en kjempeutfordring for politiet.

- Det har kommet litt i skyggen. Et av de store problemene er at MC-klubbene rekrutterer folk med militær bakgrunn slik de har gjort det i USA. Det samme vil skje i Norge. Tidligere jobbet disse for FN, men nå blir de jo skolert til å ikke gjøre noe annet. Dette er absolutt et område man må følge med på framover, sier Abrahamsen til Dagbladet.no.

BLE BOMBET: Bandidos-lokalene i Drammen ble bombet i 1997. En kvinne som kjørte forbi ble drept i eksplosjonen. Arkivfoto: Henning Lillegård/Dagbladet
BLE BOMBET: Bandidos-lokalene i Drammen ble bombet i 1997. En kvinne som kjørte forbi ble drept i eksplosjonen. Arkivfoto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer