Politiet knuste markedsplass for uønskede barn

Indisk politi slo til mot «baby-farm». Privatsykehus solgte uønskede nyfødte.

- FLERE HUNDRE ARRESTERT: Kvinner fra Madhya Pradesh-distriktet i India raste mot politiet som forsøkte å stoppe deres demonstrasjon for kvinners rettigheter mandag. Ifølge nettstedet Pradesh 18 ble et hundretall kvinner arrestert. Demonstrantene protesterte mot en stadig økning i kriminalitet mot kvinner i landet. Foto: Sanjeev Gupta/EPA/NTB Scanpix
- FLERE HUNDRE ARRESTERT: Kvinner fra Madhya Pradesh-distriktet i India raste mot politiet som forsøkte å stoppe deres demonstrasjon for kvinners rettigheter mandag. Ifølge nettstedet Pradesh 18 ble et hundretall kvinner arrestert. Demonstrantene protesterte mot en stadig økning i kriminalitet mot kvinner i landet. Foto: Sanjeev Gupta/EPA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag slo politiet til mot det internasjonale medier har kalt en «baby-farm», i delstaten Madhya Pradesh i det sentrale India.

Et privat sykehus i byen Gwalior skal ifølge politiet ha solgt og byttet barn som var resultatet av voldtekter og «ulovlige forhold» til par som ønsket å adoptere. Politiet skal også ha reddet to nyfødte barn fra privatsykehuset, skriver Times of India

- Tre andre har blitt solgt til barnløse par i Uttar Pradesh og Chhattisgarh, sier polititalsmann Prateek Kumar til avisa.  

Barna skal ha blitt solgt for rundt 1000 pund, som tilsvarer rundt 11 700 norske kroner. Totalt fem sykehusansatte, inkludert sykehussjefen, skal være siktet for ulike grader av menneskehandel.

- Da jenter eller deres foreldre kom til sykehuset for en abort, overbeviste legene dem om at de kunne gjennomføre en trygg fødsel i hemmelighet. Så fort barna ble født og mødrene var utskrevet begynte jakten på godtroende par som kunne kjøpe barna, sier en etterforsker som ikke er navngitt av avisa. 

En kvinne som fødte to gutter, skal ha fått byttet den ene gutten mot en jente ved sykehuset, skriver avisa. Politiet etterforsker nå flere av sykehusets ansatte, og foreldre som skal ha kjøpt barn av sykehuset. 

Politiet mener sykehuset hadde ansatt flere «agenter» som stadig lette etter voldtektsofre, og fattige kvinner som kunne være villige til å selge barna sine. 

- Et av verdens farligste land for kvinner Mandag skal flere hundre kvinner ha blitt arrestert, under demonstrasjoner mot en stadig økning i kriminalitet mot kvinner i India. Seksuell trakassering av kvinner på offentlig sted har årevis vært et enormt problem i India. Landet har i flere år hatt egne pansrede tog-vogner, forbeholdt kvinner, som skal beskytte mot krafsende hender. 

Men det var i stor grad voldtekten og drapet på den 23 år gamle medisinstudenten Jyoti Singh Pandey i India i 2012, som førte til et internasjonalt søkelys på landets enorme problemer med seksualisert vold mot kvinner.

Pandey ble gjengvoldtatt og slått og voldtatt med en jernstang i 40 minutter inne på en buss. Den 23 år gamle kvinnen ble så hardt skadd at hun tretten dager seinere døde på sykehus. Alle de seks voldtektsmennene ble dømt til døden

India regnes som et av verdens farligste for jenter og kvinner. I utgangen av oktober i 2015 hadde 15 000 voldtekter blitt meldt til politiet, selv om man frykter at tallet er langt høyere, ifølge BBC. 

Skjer igjen og igjen I mai i 2014 ble to indiske jenter på 14 og 15 år funnet gjengvoldtatt og hengt. De to hadde trolig gått inn i skogen for å gå på do. 

PANSRET KVINNEKUPE: I Mumbai i India har det lenge vært egne kvinnetog for å beskytte kvinner fra klåfingrete menn. Seksuell trakassering av kvinner er et enormt problem i store deler av verden. Foto: Navesh Chitrakar / Reuters / NTB Scanpix
PANSRET KVINNEKUPE: I Mumbai i India har det lenge vært egne kvinnetog for å beskytte kvinner fra klåfingrete menn. Seksuell trakassering av kvinner er et enormt problem i store deler av verden. Foto: Navesh Chitrakar / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I februar i år meldte politiet at en 22 år gammel kvinne ble voldtatt kort tid etter at hun fødte et barn. Hendelsen skjedde på intensivavdelingen ved et privat sykehus i den indiske delstaten Haryana.

Tidligere samme måned fortalte ei 15 år gammel jente at hun ble utsatt for nye seksuelle overgrep på sykehuset hvor hun ble innlagt etter en voldtekt få dager tidligere i Jamshedpur øst i India, ifølge NTB. 

Et brev fra en  vakte i fjor oppmerksomhet i internasjonale medier. En skriftlig bønn fra en 13 år gammel indisk skolejente om å få slippe å gifte seg, slik foreldrene hadde bestemt, førte til oppmerksomhet i internasjonale medier i fjor. 

India har hatt nasjonalt lovforbud mot barnebryllup siden 1978 (minstealder 18 for kvinner og 21 for menn), men det er bare på papiret. FN-statistikk viser at 47 prosent av indiske jenter er gift før de fyller 18 år.

LES SAKEN: Dulis (13) bønn: - Kan du få pappa til å stoppe bryllupet?

LES SAKEN: Kvinne skal ha blitt voldtatt kun timer etter fødsel

LES SAKEN: To indiske jenter (14 og 15) gjengvoldtatt og funnet hengt. Politiet handlet først etter store protester.

LES OGSÅ: Jyoti drømte om hus, bil og en framtid for seg selv og familien. Så ble hun gruppevoldtatt av fremmede menn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer