REFSER POLITIET: Marijana Lozic mener Asker og Bærum-politiet vanskeliggjør jobben hennes som forsvarer. Politiet avviser kritikken.  foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REFSER POLITIET: Marijana Lozic mener Asker og Bærum-politiet vanskeliggjør jobben hennes som forsvarer. Politiet avviser kritikken. foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Politiet knytter Cappelens sønn til flere pengetransport-oppdrag

Fire nye uker i varetekt for 26-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): I dag samtykket narkotikasiktede Gjermund Erik Cappelen (47) til videre varetektsfengsling.

Hans sønn (26) ble også fengslet i fire uker, selv om han begjæret seg løslatt.

Asker og Bærum tingrett begrunner dette med bevisforspillelsesfare.

Mannen ble pågrepet utenfor sin bolig da han var på til å dra til Amsterdam. Med seg i bagasjen var tre millioner kroner politiet mener stammer fra narkotikakriminalitet. Han erkjenner heleri, men hevder han ikke visste hvor pengene stammet fra og at det var første gang han ble spurt om å transportere penger.

Mistenker flere turer Politiet har mistanke om at det ikke stemmer. 26-åringen ble i et avhør 18. februar konfrontert med opplysninger om «reisevirksomhet tidligere av lignende karakter som da han ble pågrepet av politiet».

- Etter rettens vurdering er det skjellig grunn til å mistenke at han kan ha vært involvert i transport av pengebeløp også tidligere, heter det i kjennelsen.

Retten mener det høye pengebeløpet gjør det sannsynlig at siktede har vært involvert i lignende transport av pengebeløp tidligere.

- Denne sakens nære tilknytning til en stor narkotikasak, gjør det sannsynlig at siktedes involvering i helerivirksomhet er noe større enn han hittil har erkjent og at det dessuten har vært flere involverte i saken enn ham selv og hans far, heter det i kjennelsen.

- Det er også sannsynlig at siktede kjenner til hvem disse er. Siktede vil, dersom han løslates, ha en reell mulighet til å kontakte andre involverte, og sett på bakgrunn av sakens alvor og muligheten for at hans involvering er større enn han hittil har erkjent, anser retten at det er svært sannsynlig at siktede vil benytte en slik mulighet dersom han nå løslates, skriver retten.

- Veldig vanskelig Advokat Marijana Lozic, som forsvarer den 26 år gamle sønnen, sier de vil anke refengslingen umiddelbart.

- Jeg registrer at dommeren mener det fortsatt er fare for bevisforspillelse. Jeg deler ikke den oppfattelsen. Min klient avviser at det har vært flere liknende turer. Det eneste positive, er at det nå er brev og besøks-kontroll, ikke forbud, og at han kan få besøk av familie og arbeidsgiver, sier Lozic.

Hun sier 26-åringen synes det er veldig vanskelig å bli linket til farens kriminalitet.

- Han kan ikke forstå hvorfor faren hans valgte å gå ut på den måten. Han synes dette er veldig vanskelig, sier Lozic til Dagbladet.

Etter at politioverbetjent Eirik Jensen (56) ble siktet for grov korrupsjon, kom det fram at Gjermund Erik Cappelen i politiavhør har påstått at Jensen hjalp ham med med å smugle tonnevis med hasj til Norge gjennom flere år. Jensen skal ha tjent mange millioner på hjelpa. Jensen nekter straffskyld.

Sønnen skal ha kjent til Cappelens lyssky business og har blitt avhørt av Spesialenheten for politisaker som leder etterforskningen mot politimannen Jensen.

- Det var et nyttig avhør for spesialenheten, sier hun.

- Livet rakner Lozic er tydelig på at sønnen mener han ikke er en del av farens hasj-kriminalitet.

- Han skulle på en konsert i Amsterdam sammen med en kamerat, og turen var planlagt lenge før dette med pengetransport kom på banen. Det var en helt vanlig guttetur, og de skulle på konsert med en felles bekjent der. Jeg har fått dobbeltsjekket, og det stemmer at konserten var den dagen, har Lozic tidligere opplyst til Dagbladet.

I dag kjempet han i retten for å bli løslatt.

UENIGE: Advokat Marijana Lozic forsvarer Cappelens sønn (26) og krever ham løslatt. Politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe mener etterforskningen har behov for å varetektsfengsle 26-åringen i fire nye uker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UENIGE: Advokat Marijana Lozic forsvarer Cappelens sønn (26) og krever ham løslatt. Politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe mener etterforskningen har behov for å varetektsfengsle 26-åringen i fire nye uker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han føler at livet hans rakner og han må begynne på bar bakke. Han har en jobb han er opptatt av og han er opptatt av familien. Venner hjelper til med regninger og annet praktisk, men nå er kassa tom, sier Lozic, som sier det begynner å bli mye prat bak fengselsmurene om han og folk som ønsker informasjon fra ham.

Arbeidsgiveren var til stede i Asker og Bærum tingrett i dag for å vise 26-åringens deres støtte.

Refser politiet Lozic mener politiet ikke har oversikt i sin etterforskning og har opptrådt uredelig mot henne og hans klient.

- Jeg har aldri opplevd at politiet har vanskeliggjort forsvarerens arbeid i så stor grad tidligere. De har skilt saken mot min klient fra narkotikasaken, men bruker den saken mot ham i fengslingsmøter. Det er underlig, sier hun.

Siden saken er adskilt fra den større narkotikasaken, har heller ikke forsvareren til 26-åringen tilgang til sakens dokumenter.

- Når de bruker den saken mot ham, burde jeg ha innsyn for å kunne rådgi min klient på best mulig måte. De sier også at han ikke har latt seg avhøre etter første avhør med politiet, noe som er feil, sier hun.

- Fått alle dokumenter Politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe i Asker og Bærum politidistrikt avviser at de forsøker å gjøre det vanskelig for Lozic.

- Hun har fått alle dokumenter hun har bedt om. Dersom hun ønsker tilgang til vår andres saks dokumenter, må hun sende inn en begjæring. Det kan ikke vi se at hun har gjort, sier Backe til Dagbladet.

Hun mener det er feil at politiet har vært uredelige.

- Det med avhøret må være en misforståelse. Det er ikke riktig at vi har sagt at han ikke har latt seg avhøre, sier hun.

Hun mener 26-åringen bør sitter varetektsfengslet i fire nye uker.

- Det var en betydelig sum penger som han ble pågrepet med og vi mener han ikke har gjort dette alene. Dersom han løslates kan han kontakte andre for å ødelegge for bevis, sier Backe.

- Vi kan ikke utelukke at han har fraktet mer penger eller gjort annen kriminalitet. Det skal etterforskningen finne svar på, men vi understreker at det er dette ene tilfellet han ser siktet for, sier Backe.

NARKOTIKASIKTET: Gjermund Erik Cappelen (47). 
Foto: Privat
NARKOTIKASIKTET: Gjermund Erik Cappelen (47). Foto: Privat Vis mer