TATT: Takket være stort politioppbud og et våkent vitne utenfor utestedet Blå på Grünerløkka, ble en av de mistenkte ransungdommene pågrepet i en drosje noen minutter etter med et stjålet bankkort i lomma. Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSEN.
TATT: Takket være stort politioppbud og et våkent vitne utenfor utestedet Blå på Grünerløkka, ble en av de mistenkte ransungdommene pågrepet i en drosje noen minutter etter med et stjålet bankkort i lomma. Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSEN.Vis mer

Politiet kobler ranere til Oslo-ransbølge

Opptil ti personer ranet i flokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener de samme personene sto bak minst to av fem ran i Oslo sentrum i helgen. Fem personer er foreløpig pågrepet, og alle vil bli fremstilt for varetektsfengsling.

Politiet fikk meldinger om fem ran i Oslo lørdag kveld og natt til søndag. En person ble pågrepet i 1.30-tiden natt til søndag etter to væpnede ran av tilfeldig forbipasserende ved Akerselva på Grünerløkka, der åtte-ti menn i 18-20-årsalderen av afrikansk opprinnelse skal ha opptrådt i flokk.

Politiet regner med at de samme personene står bak de to ranene.

- Det ser ut som det er en forbindelse mellom disse to sakene. Det ble brukt pistol i begge tilfellene, og beskrivelsene av gjerningspersonene er samsvarende, sier jourhavende adjutant Per Håkon Sand ved Grønland politistasjon til NTB.

Lignende signalement

Politiet utelukker ikke at de samme personene står bak flere av ranene. I 22.30-tiden ble en person ranet med pistol på Kampen, og i 1.30-tiden ble en person forsøkt ranet på Grønland.

Fire unge menn ble pågrepet i 5-tiden for knivranforsøk mot en minibankkunde i Torggata, ikke langt unna området der de øvrige ranene fant sted natt til søndag.

Signalementet på de fire ligner de mange vitneutsagnene politiet har fått fra de tidligere ranene i området.

- Vi utelukker ikke at det er en sammenheng mellom flere av ranene, selv om vitner har observert et ulikt antall gjerningspersoner i de ulike sakene. Gjerningspersonene kan ha blitt færre eller delt seg i mindre grupper. Det er mange muligheter, sier Sand.

Fremstilles for varetekt

De fem personene som er pågrepet etter ranene, satt søndag kveld fortsatt i avhør hos politiet. De vil bli fremstilt for varetektsfengsling tidligst mandag.

- De pågrepne vil bli fremstilt for varetektsfengsling i løpet av tre dager. De fem blir avhørt søndag kveld, og det er mulig avhørene vil fortsette mandag, sier Sand.

Foreløpig etterforskes ranene på Grünerløkka ved Grønland politistasjon, mens knivranforsøket i Torggata etterforskes ved Sentrum politistasjon.

Ifølge jourhavende etterforsker Siri Welle ved Grønland politistasjon er to fornærmede fra Grünerløkka ferdig avhørt. De sier at de kom gående, og at en av dem ble kontaktet av en person som spurte om å få låne mobiltelefonen.

Dette blir ignorert, og da de prøver å gå forbi uten nærmere kontakt, blir de angrepet og truet til å levere fra seg mobiltelefon, bankkort og pinkode.

- En av dem blir truet med et håndvåpen, men de vet ikke hva slags. De blir utsatt for slag og spark, men ikke påført store skader, sier Siri Welle.

Massiv ransbølge

- Vi har ikke opplevd en slik massiv gateransbølge her i byen på den tid jeg kan huske, og vi ser svært alvorlig på situasjonen, sier operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Han forteller at mannen som ble pågrepet i 1.30-tiden, hadde symptomer på kraftig GHB-rus. GHB er et syntetisk rusmiddel som også kalles flytende ecstasy.

Beboere og besøkende på Grünerløkka har i flere år, og i stadig økende grad den siste tiden, klaget til politiet og kommunen over voldsfrykt i utelivsbydelen, knyttet til åpenlys narkotikahandel både på dag- og nattetid. (©NTB)