Politiet kom for å kaste ut Henry - før asylsøknaden var avslått

Ble stanset av retten. Tre andre ble utsatt for samme prosess, samme dag. De var ikke like heldige.

IKKE TRODD: Ugandiske Henry Godon Oguti (22) har søkt asyl i Norge fordi han hevder han er homofil, men myndighetene tror ham ikke. Neste år skal saken hans opp for retten.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE TRODD: Ugandiske Henry Godon Oguti (22) har søkt asyl i Norge fordi han hevder han er homofil, men myndighetene tror ham ikke. Neste år skal saken hans opp for retten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag morgen 5. oktober, rundt klokka 07.45, ble ugandiske Henry Oguti (22) hentet av politiet på asylmottak i Alta. Han ble fraktet til Trandum med beskjed om at han skulle sendes ut av landet to dager seinere.

Men asylsøknaden hans var ennå ikke blitt avslått. Først seinere samme dag fattet Utlendingsnemnda (UNE) vedtak i saken.

Dette får Ogutis juridiske representant, Georg Schjerven Hansen ved Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger (SEIF), til å reagere kraftig.- I utgangspunktet er ikke dette lov, med mindre det er noen helt spesielle grunner til det. Det er viktig å ha noen grunnleggende spilleregler, og her ser man at de begynner å bryte disse totalt. Det synes jeg er skummelt, sier han til Dagbladet. Stanset av retten Seinere skal det vise seg at tre andre ugandere ble utsatt for samme prosess. De ble sendt til hjemlandet allerede morgenen etter, men utsendelsen av Oguti ble stanset av Oslo byfogdembete.

- Jeg er heldig som har fått en sjanse til. Jeg orker nesten ikke å tenke tilbake på tida på Trandum. Det var så mange tanker som fløy rundt i hodet mitt. Å reise tilbake er nesten som å ta selvmord. Jeg vet ikke hvordan skjebnen min vil bli i Uganda, sier 22-åringen til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer