Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet kom for å kaste ut Henry - før asylsøknaden var avslått

Ble stanset av retten. Tre andre ble utsatt for samme prosess, samme dag. De var ikke like heldige.

IKKE TRODD: Ugandiske Henry Godon Oguti (22) har søkt asyl i Norge fordi han hevder han er homofil, men myndighetene tror ham ikke. Neste år skal saken hans opp for retten.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE TRODD: Ugandiske Henry Godon Oguti (22) har søkt asyl i Norge fordi han hevder han er homofil, men myndighetene tror ham ikke. Neste år skal saken hans opp for retten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag morgen 5. oktober, rundt klokka 07.45, ble ugandiske Henry Oguti (22) hentet av politiet på asylmottak i Alta. Han ble fraktet til Trandum med beskjed om at han skulle sendes ut av landet to dager seinere.

Men asylsøknaden hans var ennå ikke blitt avslått. Først seinere samme dag fattet Utlendingsnemnda (UNE) vedtak i saken.

Dette får Ogutis juridiske representant, Georg Schjerven Hansen ved Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger (SEIF), til å reagere kraftig.

- I utgangspunktet er ikke dette lov, med mindre det er noen helt spesielle grunner til det. Det er viktig å ha noen grunnleggende spilleregler, og her ser man at de begynner å bryte disse totalt. Det synes jeg er skummelt, sier han til Dagbladet.

Stanset av retten Seinere skal det vise seg at tre andre ugandere ble utsatt for samme prosess. De ble sendt til hjemlandet allerede morgenen etter, men utsendelsen av Oguti ble stanset av Oslo byfogdembete.

- Jeg er heldig som har fått en sjanse til. Jeg orker nesten ikke å tenke tilbake på tida på Trandum. Det var så mange tanker som fløy rundt i hodet mitt. Å reise tilbake er nesten som å ta selvmord. Jeg vet ikke hvordan skjebnen min vil bli i Uganda, sier 22-åringen til Dagbladet.

Han har søkt asyl på bakgrunn av at han er homofil, men myndighetene tror ham ikke. Utlendingsdirektoratet (UDI) mener forklaringen hans ikke er tilstrekkelig sannsynliggjort, og viser blant annet til sprikende forklaringer og manglende refleksjoner rundt livet som homofil i Uganda. UNE opprettholdt vedtaket uten å treffe ham personlig.

- Uholdbar situasjon I kjennelsen fra Oslo byfogdembete forbys imidlertid myndighetene å iverksette vedtaket før asylsaken er prøvd i retten, trolig en gang i begynnelsen av 2016.

- Selv om det framstår noe uklart hvordan saksøkerens situasjon etter en hjemtransport til hjemlandet vil bli, er det rettens vurdering - slik saken nå er opplyst - at saksøkeren uten forføyning sannsynligvis vil påføres vesentlig skade eller ulempe ved at situasjonen for homofile i Uganda er uholdbar, skriver retten i sin kjennelse.

Homofili er ulovlig i Uganda, og kan medføre livstid i fengsel. Ugandiske aviser har ved flere anledninger publisert lister over homofile. Noen er banket opp eller drept. Andre forsvunnet.

Oguti hevder at hans egen far truet med å drepe ham med machete da han ble avslørt som homofil.

- Det var han som informerte myndighetene om meg, fordi han mente jeg hadde skadet familiens rykte, sier han.

- Ikke uvanlig 22-åringen er en av 66 ugandere som søkte asyl i Norge i fjor. Mange hevder de er homofile, men myndighetene mener en stor andel lyver, fordi de øyner en sjanse for opphold i Norge.

Politiets Utlendingsenhet (PU) besluttet å pågripe Oguti fem dager før UNE fattet vedtaket om avslag, viser pågripelsesdokumentene som Dagbladet har fått innsyn i.

- Selv om pågripelser normalt finner sted etter at UNE har fattet endelige vedtak, er det ikke uvanlig at utlendinger pågripes også før det foreligger et slikt vedtak. Dette vil da normalt være begrunnet med at det foreligger unndragelsesfare, skriver jurist Jon Andreas Johansen i PU i en e-post til Dagbladet.

Johansen viser til utlendingsloven paragraf 99, som gir politiet anledning til bruk av tvangsmidler, men bare når det er tilstrekkelig grunn til dette - og det ikke er snakk om et «uforholdsmessig» inngrep. Loven åpner også for at politiet kan gå inn for å sikre iverksettelsen av et vedtak før vedtaket er fattet.

Bodde ikke skjult Ogutis representant påpeker imidlertid at han har aldri forsøkt å skjule seg for myndighetene eller på andre måter forsøkt å hindre gjennomføringen av myndighetenes vedtak, og oppholdt seg lovlig i landet da politiet kom.

- I denne konkrete saken knytter unndragelsesfaren seg til flere moment, blant annet unnlatelse av å overholde visumforpliktelsene, skriver Johansen i PU som svar på Dagbladets oppfølgingsspørsmål.

- Hva er de andre momentene?

- Vi har ikke ytterligere kommentarer i denne saken.

FRYKTER FRAMTIDA: Henry Oguti frykter for livet dersom han blir sendt tilbake til hjemlandet. - I verste fall blir jeg kastet i fengsel, sier han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRYKTER FRAMTIDA: Henry Oguti frykter for livet dersom han blir sendt tilbake til hjemlandet. - I verste fall blir jeg kastet i fengsel, sier han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!