Politiet kom i tanks for å hente kvinner og barn

Polygamistene svarte med bønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I skuddsikre vester og bevæpnet med automatvåpen, ankom politiet i Texas i pansret kjøretøy da de tok seg inn til sekten Den fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, skriver AP.

I tillegg holdt skarpskyttere vakt mens politiet hentet ut rundt 400 barn og drøyt hundre kvinner. Sektens medlemmer tok video og bilder av politiaksjonen fordi de mener aksjonen var altfor omfattende og voldsom. Aksjonen startet 3. april, pågikk i sju dager og politi fra en rekke distrikter deltok.

- Når vi gjennomfører en aksjon basert på en ransakelsesordre vil vi alltid, uansett når eller hvor, være så forberedt som mulig, for å ivareta sikkerheten til mennene som utfører aksjonen, og sikkerheten til de menneskene som er på den aktuelle eiendommen, sier Tela Mange, talsmann for justismyndighetene i Texas.

Det pansrete kjøretøyet var utplassert for å kunne fjerne personer fra eiendommen, og ikke for å bryte seg inn på farmen, sier Mange.

- Svarte med bønn og sang

En talsmann for sekten Rod Parker, sier det har versert rykter om at medlemmene ville svare med vold dersom deres liv ble truet, men at disse ryktene er falske.

- Vold er ikke i deres natur. Ingen som kjenner disse menneskene kan tro dette. Da politiet tok seg inn på deres eiendommen svarte de med bønn og sang.

Politiet fant noen jaktvåpen på farmen, men beslagla ingen våpen. Parker mener det ville vært store mengder våpen der, hvis sektens medlemmer hadde planlagt et voldelig motangrep.

SOLID KJØRETØY: Politiet i Texas ankom sektens ranch med en tanks. - Den var tiltenkt å kunne frakte personer vekk fra eiendommen, ikke til å ta seg inn på eiendommen, sier myndighetenes talsmann. Foto: Scanpix
SOLID KJØRETØY: Politiet i Texas ankom sektens ranch med en tanks. - Den var tiltenkt å kunne frakte personer vekk fra eiendommen, ikke til å ta seg inn på eiendommen, sier myndighetenes talsmann. Foto: Scanpix Vis mer

Flere av medlemmene i polygamisekten dokumenterte politiaksjonen med video, bilder og notater, som de håper vil hjelpe dem i retten. I morgen begynner høringen om foreldreretten over de flere hundre barna som myndighetene har fjernet fra sekten, men avgjørelsen faller ikke før i neste uke.

Mener de blir mishandlet

139 kvinner ble med ut av sekten for å være hos barna, men i går ble alle som ikke har barn under fire år, sendt vekk av politiet. Myndighetene mener barna har vært utsatt for mishandling, eller er i fare for å bli mishandlet. Aksjonen ble utløst av en 16 år gammel jente som ringte politiet og fortalte at hun ble tvunget til å gifte seg med en eldre mann.

Politiet mener slike tvangsekteskap og ekteskap med mindreårige er vanlig i sekten, i tillegg til annen mishandling. De vil derfor frata sektens medlemmer foreldreretten til barna.

FØRT BORT: Over fire hundre barn ble hentet ut fra sektens eiendom, fordi myndighetene frykter de blir misbrukt og tvangsgiftet.
SKARPSKYTTER: Politiets skarpskyttere holdt vakt under aksjonen, som pågikk i sju dager. Ingen våpen ble beslaglagt på eiendommen.