Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Politiet krabbet inn garasjevinduet og lempet ut hasj og penger

Slik gjennomførte politiet innbruddet i Cappelens hasjlager.

BRØT SEG INN: Natt til 18. desember brøt politiet seg inn i garasjen (til høyre) og iscenesatte et tyveri for å se hvordan Cappelen og hans nettverk reagerte. Det ble tatt beslag i 109 kilo hasj den natta.  Foto: Scanpix
BRØT SEG INN: Natt til 18. desember brøt politiet seg inn i garasjen (til høyre) og iscenesatte et tyveri for å se hvordan Cappelen og hans nettverk reagerte. Det ble tatt beslag i 109 kilo hasj den natta.  Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
BESLAG: Miniutgaver av politiets egne beslagsbilder fra Cappelens hasjdepot ble lagt frem i rettssalen under saken mot Gjermund Cappelen og sju andre medtiltalte.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
BESLAG: Miniutgaver av politiets egne beslagsbilder fra Cappelens hasjdepot ble lagt frem i rettssalen under saken mot Gjermund Cappelen og sju andre medtiltalte. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Dagen før hasjbaronen Gjermund Cappelen ble pågrepet, den 19. desember 2013, fingerte politiet et innbrudd i et hasjlager, på eiendommen til en i nettverket hans, den såkalte «rørleggeren».

Cappelen hadde to depoter, ett i Asker og ett i Sørkedalsveien på Røa. Natt til 18. desember 2013 brøt politiet seg inn i depotet i en garasje på Røa og tok med seg 68 850 kroner i kontanter og 110 kilo hasj.

I Oslo tingrett i dag beskriver en kvinnelig politibetjent hvordan dette innbruddet ble gjennomført.

Via vinduet

Først jekket politiet ut vinduet til venstre for døra til garasjen.

- Vi så da at rommet var veldig fullt av gjenstander, og det var vanskelig å komme seg inn. Men jeg klarte å krabbe inn.

Rommet var i alt cirka 30 kvadratmeter stort, ifølge politibetjenten, som forteller at hun lyste det opp ved bruk av ei lommelykt.

- Noe av det første jeg så, var en bunke med penger til høyre for inngangsdøra, oppå et skatthold, sier politikvinnen.

- Så oppdaget jeg mange bager på gulvet og oppå gjenstander, og jeg så også klosser med hasj og emballasje, fortsetter hun.

Hasj lå løst

Hun sier at det var lite gulvplass i rommet og at det var vanskelig å få oversikt. Hun filmet rommet før hun begynte å flytte på ting, og filmen vises i retten.

Så forteller hun at hun begynte å lempe ut bagene, en etter en, via det lille vinduet.

- Jeg tok med bager, penger, tom-emballasjer, samt hasj som lå løst. Jeg fant også en del notater jeg tok med.

Hun sier at hele operasjonen tok mellom fem og ti minutter. Hun var den eneste som tok seg inn i rommet. På utsida sto to kollegaer av henne og tok imot.

Dagen etter

Innbruddet utløste panikk i nettverket til Gjermund Cappelen, og dagen etter sender Cappelen melding til Jensen.

«Er du i byen i dag? Må ha en prat. Viktig!».

Tekstmeldingen er ett av bevisene påtalemyndigheten mener belyser forholdet mellom hasjbaronen og ekspolitimannen, som er tiltalt for korrupsjon og medvirkning til innførsel av store mengder hasj.

Cappelen og Jensen møttes 19. desember utenfor Kiwi på Grønland, der Jensen satt seg inn i bilen til Cappelen, før de to kjørte opp til den gamle Sjømannsskolen på Ekeberg. Asker og Bærum-politiets spanere fulgte med på dette fra avstand.

Pågrep Cappelen

Etter 20 minutter ble Jensen kjørt tilbake til arbeidsplassen.

Den 19. desember ved 23.30-tida aksjonerte politiet mot Cappelen og pågrep ham og kona i deres hjem. Deres to mindreårige barn ble tatt hånd om av barnevernet, mens Cappelens eldste sønn også ble pågrepet.

I januar 2014 navnga Cappelen Eirik Jensen i saken. Fra da av overtok Spesialenheten for politiet etterforskningen i saken, og den 24. februar ble Jensen pågrepet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media