Politiet krever strakstiltak mot asylkrim

Asker og Bærum politidistrikt ber Justisdepartementet om å gjøre det enklere å holde kriminelle asylmottakere innesperret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet vil at Justisdepartementet skal fatte strakstiltak for å stoppe den voksende kriminaliteten blant asylsøkere, skriver Aftenposten.

Politiet i Asker og Bærum må foreta nærmest daglige ransakinger av de to asylmottakene på Tanum og Dikemark på grunn av naskeri, grove tyverier, narkotikaforbrytelser og andre lovbrudd.

Få ødelegger for mange

Politiet mistenker at kriminelle asylsøkere søker asyl i Norge nettopp for å kunne begå straffbare handlinger. Saksbehandlinga tar lang tid, og i mellomtiden kan de bo gratis på asylmottak. Hvis de blir tatt, er ikke straffen avskrekkende hard.

- Disse menneskene ødelegger for reelle asylsøkere, mener politiinspektør Jan Egil Presthus.

Politiet får støtte fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

- Noen få ødelegger for mange, sier konstituert generalsekretær Bjarte Vandvik til Aftenposten. Han frykter at den økende kriminaliteten blant asylsøkere kan komme til å true asylinstituttet.

Vil ha raskere behandling

Asker og Bærum politidistrikt har i et brev til Justisdepartementet bedt om en endring i utlendingsloven. De ønsker seg bedre mulighet til å holde kriminelle asylsøkere innesperret. Politiet vil også ha raskere behandling av asylsaker, slik at kriminelle kan sendes raskt ut av landet.

Slik det er i dag, har etaten små muligheter til å holde på kriminelle asylsøkere. Både lovgivning og rettspraksis begrenser adgangen til bruk av varetektsfengsling. Regelen er at det må foreligge fare for bevisforspillelse eller gjentagelsesfare.

tonje.merete.viken@dagbladet.no