Politiet kritiserer Quick-intervju

Norsk og svensk politi mener et intervju med seriemorderen Thomas Quick, der han tilstår nye drap i Norge, er ødeleggende for etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Intervjuet som Nettavisen publiserte i går, avslører detaljer som skaper sterke reaksjoner blant politiet.

- Dette er uanstendig og lite skjønnsomt gjort, både overfor pårørende og overfor politiets arbeid. Jeg kan ikke skjønne at det er et «scoop» å røpe et mulig funnsted, som vi er avskåret fra å sjekke fordi det er vinter. Hva om noen begynner å lete på egen hånd? Et mulig funn av levninger kan være helt avgjørende i denne saken, sier Politiadvokat Unni Stepaschko ved Oslo politidistrikt til Aftenposten

- Underlig

Både Stepaschko og den svenske etterforskningslederen Christer van der Kwast avviser at Quick har tilstått over politiet at han har drept en prostituert kvinne, slik Nettavisen hevder. De er også helt ukjente angivelige drap på to unggutter.

Etterforskningsleder van der Kwast, som har vært aktor i rettssakene mot Quick, sier intervjuet kan føre til at han kan få et bevisproblem i retten.

- For å ta ut en eventuell tiltale, og få en domfellelse, så må vi bevise i retten at det Quick sier er sant. Det kan nå bli et stort problem. Jeg kan ikke vite hvilke opplysninger journalisten har gitt Quick, eller hvordan spørsmålene er stilt, sier han.

Han sier at i flere av sakene der Quick har tilstått drap og senere er blitt dømt, har påtalemyndigheten brukt mye tid på å klarlegge hva Quick kan ha lest seg til og hva han kan ha fått vite av journalister.

Journalist Kåre Hunstad jr., som har gjort intervjuet med Quick, sier han har forståelse for det van der Kwast sier.

- Jeg var derfor svært nøye med hvordan jeg stilte spørsmålene, og jeg ga overhodet ikke fra meg informasjon jeg måtte sitte på, sier han til avisa.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund synes det er underlig at Nettavisen ikke har forelagt «tilståelsene» for politiet.