Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet kritisk til politiet

Politiets Fellesforbund er kritisk til å overføre mer makt fra politikerne til politiet.

REFORM: Justiminister Anders Anundsen får råd av Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund om ikke å gi all makt over politiet til politiets ledelse. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet
REFORM: Justiminister Anders Anundsen får råd av Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund om ikke å gi all makt over politiet til politiets ledelse. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om kort tid kommer justisminister Anders Anundsen og regjeringens forslag til hvordan norsk politi skal organiseres i framtida.

Etter hva Dagbladet erfarer blir Anundsens konklusjoner ingen blåkopi av politianalysen. Et regjeringsoppnevnt utvalg - hvor politidirektør Odd Reidar Humlegård selv satt i utvalget - som i sommer kom med sine konklusjoner

Makt Det er ventet at regjeringen ikke vil overføre og gi mer makt til politidirektøren. Politianalysen konkluderte med at norsk politi har store utfordringer, men at det er store muligheter for økt politikraft dersom politiet organiseres på en bedre måte.

Politidirektør Humlegård har både internt i politiet og i det offentlige rom vært tydelig på politiet må organiseres på en ny måte - blant annet færre politidistrikt.

I politianalysen blir det også konkludert med at mer makt må overføres fra politikerne til politidirektøren. Dette er Politiets Fellesforbund kritisk til. Under en samling med lokallagslederne i Politiets Fellesforbund var signalene klare på at de ikke støttet et slikt forslag.

- Ikke overkjørt Forbundsleder Sigve Bolstad avviser på det mest bestemte at han og forbundsledelsen ble overkjørt av lokallagslederne.

- Det som er korrekt er at vi hadde en fruktbar diskusjon. Forbundsstyret hadde ikke konkludert. Vi mener at dagens ordning ikke er perfekt, men synes heller ikke forslaget om å flytte all makt fra Kongen i statsråd til politiledelsen er et godt forslag. Bemanning, ressurser og budsjett er for eksempel avgjørende dersom politiet skal oppfylle samfunnsoppdraget sitt, sier Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund.

- Dette er politikernes ansvar. Samtidig har Politiets Fellesforbund stadig påpekt at vi mener politikerne detaljstyrer for mye, detaljstyring av etaten er politidirektørens ansvar, sier Sigve Bolstad.

- Er det ikke oppsiktsvekkende at de tillitsvalgte i politiet ikke vil overføre makt fra politikerne til politiet. Er det et forsøk på å sette beinkrok på politidirektør Odd Reidar Humlegård og hans politianalyse?

- Nei, absolutt ikke. Vi ønsker politimakt der hvor kunnskapen er, men samtidig vil vi ansvarliggjøre politikerne, sier Sigve Bolstad til Dagbladet.

- Sniksentralisering - Er Politiets Fellesforbund fornøyd med politianalysen?

- Verden er ikke svart-hvit. Heller ikke politianalysen. Noe synes vi er bra og viktig. Det er viktig at politikerne som legger rammevilkårene for politiet blir ansvarliggjort. Vi reagerer på at det blir for mye stoppeklokkepoliti, og etterlyser politiets viktige rolle når det gjelder forebygging og omsorg, sier Bolstad.

Politiets Fellesforbund mener også at norsk politi de siste åra har blitt for sentralisert.

- Det har skjedd en sniksentralisering i politiet. Ressurser, oppgaver og mannskaper blir overført fra distriktene til sentrale strøk, uten at publikums perspektiv og forventninger har vært med i vurderingen. Det er vi ikke fornøyd med og mener er uheldig, sier Bolstad.

- Politidirektoratet har gitt sine faglige innspill i sitt høringssvar til politianalysen, og ser nå fram til å få en avklaring på hva regjeringen ønsker for fremtidens politi. Deretter må vi avvente videre politisk behandling i Stortinget, før politiet kan sette politisk vedtatte endringer ut i livet, uttaler politidirektør Odd Reidar Humlegård via Politidirektoratets pressevakt. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media