Politiet kritisk til rapport

Politimester Karl-Henrik Sjursen ved Haugesund politidistrikt reagerer sterkt på rapporten om Birgitte Tengs' mulige drapsmann som ble gjort kjent i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er vanskelig å se dette som annet enn et ledd i taktikken i forbindelse med erstatningssaken, sier Sjursen.

Ifølge Rogalands Avis er rapporten skrevet av en tidligere polititjenestekvinne ved Haugesund politidistrikt.

Sjursen sier det dreier seg om en kontordame som hadde et midlertidig vikariat på Haugesund politistasjon.

Ikke mistanke

Han opplyser at kvinnen ikke hadde noe med etterforskningen å gjøre, og at hun heller ikke hadde noen spesiell kjennskap til saken.

- Hun kom imidlertid med en teori om en mulig annen gjerningsmann, en navngitt person. Den teorien bygget hun ikke på opplysninger fra Birgitte-saken, derimot fra andre straffesaker mot vedkommende. Teorien hennes ble sjekket ut så grundig som mulig, sier han.

Politimesteren understreker at det ikke er kommet fram noe som fører til mistanke mot denne personen eller som knytter ham til saken.

Kontordamen sluttet i vikarstillingen ved Haugesund politidistrikt for en tid tilbake og er nå bosatt et helt annet sted i landet.

Frikjent og dømt

Birgitte Tengs' 21 år gamle fetter ble frikjent på alle punkter, men dagen etter ble han dømt til å betale 100 000 kroner i erstatning til Birgittes foreldre. Dommen ble anket på stedet.

Ifølge advokatfullmektig Geir Magne Olsen inneholder den 20 sider lange rapporten sensasjonelle opplysninger.

- Rapporten er uvanlig grundig dokumentert. Det er ikke tvil om at de objektive opplysningene i rapporten stemmer, sier han til Rogalands Avis.

Den skal ha blitt skrevet 29. september 1996, og overlevert politimester Karl-Henrik Sjursen, politiinspektør Gro Rossehaug og etterforskningsleder Ståle Finsal.

Kvinnen skal ha forklart seg for politiet to ganger.

- Fullstendig utålelig

Ifølge politimesteren gjorde kvinnen lagretten oppmerksom på rapporten sin i et brev til retten midt under hovedforhandlingen.

- Det førte til at spørsmålet også ble behandlet på slutten av rettssaken. Det skjedde bak stengte dører, siden det dreier seg om en navngitt person, sier han.

Han bekrefter at det var ved dette tilfellet etterforsker Ståle Finsal var inne for tredje gang og forklarte seg.

Politimesteren sier utspillet har kommet veldig brått på.

- Hvordan vi videre skal følge dette opp fra politiets side, vet jeg foreløpig ikke. Men det er fullstendig utålelig at vi gang på gang skal oppleve slike totalt useriøse og ubegrunnete utspill i saken, mener politimester Karl-Henrik Sjursen.