- TAPPET: Det private helseforetaket Aleris Helse AS mener de ble tappet for sensitive pasientopplysninger. De siktede i saken hevder de ville varsle om juks. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
- TAPPET: Det private helseforetaket Aleris Helse AS mener de ble tappet for sensitive pasientopplysninger. De siktede i saken hevder de ville varsle om juks. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

Politiet kritisk til varsling-påstand

De siktede i pasientlistesaken hevder de ville varsle om juks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - I så fall kan en jo spørre hvorfor de ikke har fulgt vanlige varslingsrutiner for helsepersonell, sier politiadvokat Ragnvald Brekke ved Finans- og miljøseksjonen i Oslo.

Oslo politidistrikt ransaket i går de tre private helseforetakene Colosseumklinikken, Hjelp24, NIMI og Aviva Helse samt leger som arbeider der.

Bakgrunnen er en anmeldelse fra det private helseforetaket Aleris, som mener seg utsatt for omfattende ulovlig tapping av taushetsbelagte opplysninger fra til sammen rundt 2000 pasientdokumenter. En legesekretær som tidligere jobbet hos Aleris, er mistenkt for å stå bak tappingen.

De tre siktede foretakene sier de brukte operasjonslister fra Aleris for å dokumentere det de hevder er misforhold og grovt juks i forbindelse med en anbudsrunde.

- Varslingssak Blant de siktede er plastikkirurg Halfdan Simensen. Han jobbet tidligere i Aleris, og driver nå Aviva Helse.

- Dette er en varslingssak, og jeg opplever det som arroganse fra helsemyndighetene at de ikke er mer interessert når seriøse aktører varsler, sier Simensen til Dagbladet.

Han understreker at listene ikke inneholdt navn på pasientene. Han avviser å være drevet av økonomiske interesser og hevder det handler om faglig forsvarlighet og medisinsk etikk.

Fulgte ikke rutiner Politiadvokat Ragnvald Brekke er kritisk til påstanden om varsling.

SIKTET:  Plastikkirurg Halfdan Simensen ble i går siktet, mistenkt for å ha tappet pasientopplysninger fra helseforetaket Aleris. Han mener de tvert i mot har avdekket grovt juks fra det private helseforetaket i en anbudskamp verd flere hundre millioner. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
SIKTET: Plastikkirurg Halfdan Simensen ble i går siktet, mistenkt for å ha tappet pasientopplysninger fra helseforetaket Aleris. Han mener de tvert i mot har avdekket grovt juks fra det private helseforetaket i en anbudskamp verd flere hundre millioner. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

- Helsepersonell har klare varslingsrutiner. I denne saken konstaterer vi at ingen av aktørene har gått den formelle veien og sendt varselet til helsetilsynet. I stedet har de tatt ut informasjonen og brukt den i en klage i forbindelse med en anbudsrunde, sier Brekke.

Politiadvokaten sier de ikke har indikasjoner på at den siktede legesekretæren har mottatt kompensasjon for å gi videre taushetsbelagte opplysninger, og ønsker ikke å gå inn på hva kvinnens motiver kan ha vært.

- Den videre etterforskningen må avklare om noen har vært involvert i prosessene og eventuelt medvirket til legesekretærens utroskap. Vi må avklare om det har vært en samhandling. Om ikke, vil vi vurdere om vi har en helerisituasjon, sier politiadvokat Brekke.

Eventuelle tiltaler vil neppe være klare før i september, sier han.

I tillegg til de tre private helseforetakene er legesekretæren og fire leger siktet. Siktelsen omhandler grov utroskap eller medvirkning til dette, brudd på taushetsplikten i helsepersonelloven og straffelovens paragraf 294 om uttak og bruk av drifts- eller forretningshemmeligheter.

Strafferammen ved eventuelle dommer er fengsel i inntil seks år.

- Kom uoppfordret Aleris vant høsten 2009 en anbudsrunde på en fireårig kontakt verdsatt til 75-80 millioner kroner per år for det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst.

KRITISK: Politiadvokat  Ragnvald Brekke.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
KRITISK: Politiadvokat Ragnvald Brekke. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Administrerende direktør Lise Westly i Hjelp24 NIMI innrømmer at operasjonslister fra Aleris ble brukt i klagen som foretaket sendte etter anbudstapet overfor Aleris.

Hun bedyrer likevel selskapets uskyld, og sier i en pressemelding at de fikk listene uoppfordret.

Hun vil ikke opplyse om hvem som leverte listene, men avviser at opplysningene var bestilt, slik politiet mener.

I klagen etter anbudstapet hevdet de tapende aktørene at Aleris blant annet presenterte så gode tall for operasjoner uten komplikasjoner at det umulig kunne stemme med virkeligheten.

- Vi ville varsle Helse Sør-Øst om det vi opplevde som en uforsvarlig praksis, sier Westly.

Aviser juks Administrerende direktør Grethe Aasved i Aleris Helse avviser at sykehuset har jukset for å vinne anbudet.

- Vi har redegjort for alle instanser for hvordan vi har utført våre helsetjenester. Hvem som helst kan komme til oss og se at vi driver helt åpent, sier Aasved til Dagbladet.

ANMELDTE SAKEN:  Grethe Aasved, administrende direktør i Aleris, stiller seg uforstående til anklagene. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
ANMELDTE SAKEN: Grethe Aasved, administrende direktør i Aleris, stiller seg uforstående til anklagene. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Ifølge Aasved hadde juks fra Aleris sin side blitt avslørt raskt. Hun hevder sykehuset har levert det de har lovet.

(NTB)