TILTALT: Mannen i 40-åra er nå tiltalt for ni voldtekter. Foto: Dagbladet
TILTALT: Mannen i 40-åra er nå tiltalt for ni voldtekter. Foto: Dagbladet Vis mer

Tiltalt for ni voldtekter:

Politiet: Kulturprofil voldtok på festival han jobbet på

Har vært etterforsket i over tre år. Mannen i 40-åra nekter straffskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En norsk kultur- og utelivsprofil er tiltalt for ni voldtekter, samt ett tilfelle av seksuell omgang med barn under 16 år. Voldtektene skal ha skjedd gjennom en periode på flere år mellom 2005 og fram til 2014.

Det var Nettavisen som omtalte saken først.

- Tiltalebeslutning er sendt tingretten til berammelse i dag. Det kommer ingen uttalelse herfra før tiltalen er bekreftet forkynt for tiltalte, sier statsadvokat Trude Antonsen til Dagbladet.

Det er blitt beskrevet at flere av voldtektene ha skjedd mens flere av jentene har vært ruset og ute av stand til å motsette seg, og at flere skal ha skjedd i forbindelse med fester og nachspiel hos utelivsprofilen i Oslo.

Ifølge tiltalen skal en av voldtektene ha funnet sted på en festival hvor tiltalte selv jobbet på det aktuelle tidspunktet. Politiet mener han i det aktuelle tilfellet hadde samleie med kvinnen, «som var ute av stand til å motsette seg handlingen fordi hun sov».

Ved samtlige ni tiltalepunkter som omhandler voldtekt mener politiet at kvinnene enten var ruset og/eller sov, og følgelig ute av stand til å motsette seg handlingen.

Anmeldt sommeren 2015

Deler av siktelsen og etterforskningen har bygget seg rundt moduskriminalitet. Siden den første anmeldelsen kom allerede i august 2015 har det dukker opp flere og flere saker ettersom politiet har avhørt kvinner.

Siktelsen mot mannen lød på overgrep mot 13 kvinner, men tiltalen lyder altså på ni tilfeller av voldtekt - i tillegg til ett tilfelle av seksuell omgang med en person under 16 år.

- Han er kjent med tiltalen. Han erkjenner ikke straffskyld, sier mannens forsvarer Elisabeth Myhre til Dagbladet.

Flere av de fornærmede kvinnene skal ha vært i 20-åra da mannen var i 40-åra.

Etter hvert som politiet har avhørt flere personer i kvinnenes og den tiltalte mannens omgangskrets, har stadig nye saker dukket opp.

Enkelte av sakene strekker seg flere år tilbake. Den første anmeldelsen i sakskomplekset kom inn i august 2015, og det tok da tid før politiet fikk anmeldt tiltalte.

Rettelse

I en tidligere versjon av denne saken ble Nettavisen sitert på at mannen er tiltalt for åtte voldtekter. Det stemmer ikke. Mannen er tiltalt for ni tilfeller av voldtekt, samt ett tilfelle av seksuell omgang med barn under 16 år.

En rekke av de fornærmede kvinnene er svært frustrert over at etterforskningen har tatt så lang tid, og har reagert på behandlingstida og mener den er en påkjenning.

- Ni unge kvinner

Det er tatt ut tiltale for voldtektsbestemmelsen etter straffelovens paragraf 192 i den gamle straffeloven, i tillegg til ett tilfelle av seksuell omgang med en person under 16 år, også dette etter den gamle straffeloven, etter paragraf 196.

Totalt skal det dreie seg om ni unge jenter og kvinner som er fornærmet i tiltalebeslutningen. Utelivsprofilen må også svare for brudd på legemiddelloven, for bruk av partydopet MDMA - som han skal ha brukt jevnlig i samme periode som tiltalen omfatter.

Totalt er det tatt ut tiltale på ni tilfeller av voldtektsbestemmelsen.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, skal flere av voldtektene ha skjedd i forbindelse med fester og nachspiel i mannens leilighet. Den nå tiltalte mannen ble beskrevet som en ledende skikkelse og autoritetsfigur i miljøet flere av de fornærmede kvinnene vanket i.

Reagerer

Mannens forsvarer, Elisabeth Myhre, slår tilbake mot politiet og påtalemyndigheten og kritiserer etterforskningen.

- Saken er på ingen måte avsluttet, etterforskningen er fremdeles aktiv og konkrete etterforskingsskritt er under arbeid. Min klient erkjenner fortsatt ikke straffskyld, han kjenner seg ikke igjen i anklagene slik de er blitt fremsatt, og synes det er vanskelig å forstå at det er tatt ut tiltale før etterforskningen er ferdig.

Om mannens reaksjon sier hun følgende:

- Akkurat nå er han fortvilet over at dette har kunnet gå så langt. Etterforskningen har vart i flere år og han er selvsagt sliten. Han tenker også mye på påkjenningen dette er for de han er glad i.

Den tiltalte har selv gått til motanmeldelse mot åtte av de 13 kvinnene for uriktig forklaring.

Forsvareren legger til at hun finner begrepet modus misvisende.

- De første anklagene kom fra et felles miljø. Ytterligere anklager ble fremsatt etter at saken hadde hatt omfattende medieomtale, og hvor beskrivelser om omstendighetene rundt de allerede fremsatte anklagene var gitt, sier hun.

- Tilfreds med tiltale

Anne Kristine Bohinen har bistått fem av de unge kvinnene som har anmeldt kulturprofilen for voldtekt. Sakene til to av hennes klienter er nå henlagt, mens statsadvokaten har innstilt på tiltale for tre av dem.

- Jeg er selvsagt tilfreds med at det er tatt ut tiltale, fordi det har gått veldig lang tid, sier hun til Dagbladet.

En av hennes klienter anmeldte saken allerede sommeren 2015. Bohinen forteller at voldtektsanklagen ble henlagt i en av de eldste anmeldelsene, som gjaldt hennes klient.

- Jeg vurderer å påklage henleggelsen til Riksadvokaten, men må se gjennom saken først, sier hun.

- Vi er tilfreds med tiltale, men det er vanskelig å tenke på kvinnen som nå har ventet i snart fire år og får saken henlagt, sier hun.

- Strategisk grep

På spørsmål om Myhres uttalelser om at anklager mot hennes klient har vært en målsetting fra de som først anmeldte saken, svarer hun:

- Jeg vil ikke forhåndsprosedere denne saken. Tingretten avgjør skyld og straff.

- Hva med motanmeldelsen for uriktig forklaring mot åtte av kvinnene?

- Det tar jeg med stoisk ro. Jeg anser det som et strategisk grep fra en tidligere siktet, nå tiltalt, mann i en svær vanskelig situasjon, sier hun til Dagbladet.

- Har du noen kommentar til påstanden om at saken ikke er ferdig etterforsket

- Jeg forholder med til at rett instans, påtalemyndigheten, har vurdert bevisene ut fra sin objektivitetplikt. For øvrig har jeg ingen kommentar, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer