- Politiet kunne kommet raskere til Utøya

En rekke tragiske og tilfeldige omstendigheter gjorde at aksjonen falt ekstra uheldig ut, konkluderer kommisjonen om politiaksjonen på Utøya 22. juli.

PEKER PÅ PROBLEMER: 22. juli-kommisjonen oppsummerer politiaksjonen på Utøya 22. juli. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PEKER PÅ PROBLEMER: 22. juli-kommisjonen oppsummerer politiaksjonen på Utøya 22. juli. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Akkurat nå legges 22. juli-kommisjonens rapport om håndteringen av terrorangrepene 22. juli fram.

Les hele rapporten her.

Rapporten er svært omfattende. Ett av kapitlene omhandler politiaksjonen på Utøya i Hole kommune. Kommunen ligger under Nordre Buskerud politidistrikt sitt område.

Selv om AUF arrangerte sommerleir der hvert eneste år, var ikke politidistriktet forberedt på at en uønsket hendelse kunne skje på Utøya, mener kommisjonen.

- Politiet hadde ingen oppmerksomhet mot arrangementet og ingen planer for hvordan eventuelle hendelser som krevde politiinnsats på øya, skulle håndteres. Kommisjonen mener det er naturlig at politiet har oversikt over store arrangementer i sitt distrikt, og kontakt med arrangørene i tilfelle mulige hendelser, skriver kommisjonen.

I sine konklusjoner peker kommisjonen på betydelige svakheter i politiets beredskap og i gjennomføringen av deres aksjon.

- Vi ser også at en rekke tragiske og tilfeldige omstendigheter gjorde at aksjonen falt ekstra uheldig ut. Politiet kunne kommet raskere til øya, heter det i rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer