SKRYTER: Troppssjef Jørn Øverby i Heimevernet mener politiet gjorde rett da de valgte en lengre rute til Utøya. Bildet er fra letingen etter savnede etter at Breivik var pågrepet. 
Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX
SKRYTER: Troppssjef Jørn Øverby i Heimevernet mener politiet gjorde rett da de valgte en lengre rute til Utøya. Bildet er fra letingen etter savnede etter at Breivik var pågrepet. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIXVis mer

- Politiet kunne vært målskiver for skudd

Politiet gjorde en «meget god vurdering» da de valgte rute til Utøya, mener forsvarsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet er blitt sterkt kritisert for å ha tatt en omvei da de fraktet Delta-styrkene i en gummibåt fra Storøya til Utøya. Det hadde vært mye kortere å dra fra småbåthavna i Utvika, men nå får avgjørelsen støtte fra troppssjef Jørn Øverby i Heimevernet. Han var en av de første som kom i båt for å hjelpe til.

- Det var ingen som helt visste hva som skjedde på Utøya, og da må en ta høyde for alt. Hvis beredskapstroppen hadde gjort seg klare i Utvika, ville de vært løpende målskiver for eventuelle skudd fra Utøya. At politiet valgte Storøya var helt riktig. Det var et sikkert sted som en raskt kunne sette i gang et motangrep. Det var en meget god vurdering, sier Øverby til NRK.

Han forteller at terrorceller ofte består av sju personer. Hæren i Norge trener også med sjumannslag. Derfor var det en mulighet for at det kunne være så mange på Utøya. I tillegg var det fare for at det var plassert en eller flere bomber på land som var ment for politiet.

- Det var dessuten mange mennesker på campingplassen der. En kan ikke sende en beredskapstropp i angrep gjennom et slikt område, sier Øverby.

(NTB)