Politiet kvalte mann med anorakkhette

Svenske Robert Michael Aconcha-Kohn (44) kvalt av politiet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Oslo fikk i fjor 50.000 kroner i bot av Riksadvokaten for å ha kvalt en 44 år gammel mann under pågripelse i 2004. Først nå er saken kjent.

Mannen døde en time etter at han kom til legevakten, helt blå i ansiktet etter at politiet la ham i håndjern, bandt beina hans og snørte en anorakkhette over ansiktet hans.

Saken fra 2004 ble holdt unna offentligheten, også da politiet i fjor fikk bot av Riksadvokaten for overgrepet, skriver Dagsavisen.

Aconcha-Kohn ble pågrepet inne på Ansgar hotell 8. oktober 2004 etter at politiet ble varslet om bråk. Politiet satte på ham håndjern og bandt bena hans sammen med et belte. Ansiktet hans ble dekket med en tett anorakkhette som ble bundet fast. 44-åringen ble bragt til Oslo legevakt for psykiatrisk behandling. Anorakkhetta hadde sittet på i 16 minutter da den ble fjernet på legevakta. 44-åringen var

da blå i ansiktet og pustet ikke lenger. En time senere var han erklært død.

Advokat Tor Erling Staff mener det er åpenbart at Riksadvokaten burde ha informert offentligheten.

- At det skjer mye rart i det skjulte vet vi, men når en sak behandles i påtalemyndighetens øverste instans, og det dreier seg om dødsfall under en pågripelse, da burde noen ha forstått at dette er en sak samfunnet bør få kjennskap til, sier Staff til Dagsavisen.

Han mener Riksadvokaten må ta lærdom og bruke saken for å gå gjennom sine rutiner. Men det avviser førstestatsadvokat Knut H. Kallerud. Han sier det er meget sjelden Riksadvokaten selv offentliggjør avgjørelser i straffesaker, og at saken uansett ble gjort kjent internt for alle i politiet og i påtalemyndigheten.

(NTB)