- Politiet kvier seg for å forfølge falske voldtektsanmeldelser

- Dette er svært alvorlig, sier Per Sandberg (Frp), leder av Justiskomiteen.

REAGERER: Per Sandberg (Frp) reagerer på opplysningene fra politiadvokat Thomas Utne Pettersen, om at politiet kvier seg for å forfølge falske anmeldelser av voldtekt. Foto: Scanpix
REAGERER: Per Sandberg (Frp) reagerer på opplysningene fra politiadvokat Thomas Utne Pettersen, om at politiet kvier seg for å forfølge falske anmeldelser av voldtekt. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiadvokat Thomas Utne Pettersen sier til BT i dag at politiet ikke forfølger falske anmeldelser for voldtekt.

- Selv om det kan bli avslørt at en kvinne har anmeldt på falskt grunnlag, så er det ikke gitt at politiet på eget initiativ går til motanmeldelse mot henne. Ofte kvier politiet seg for å forfølge saken. En årsak til motviljen kan være at politiet er redd andre kvinner som faktisk er blitt voldtatt, ikke vil anmelde fordi de frykter å ikke bli trodd, sier Utne Pettersen til avisa.

Til Dagbladet utdyper Utne Pettersen:

- Voldtekt er et alvorlig overgrep og en av de verste krenkelse som finnes, men det er viktig å ha to tanker i hodet samtidig. Det er for mange åpenbart grunnløse anmeldelser til at man kan kalle det et marginalt problem. Men det blir forbigått i stillhet.

Dette suger mye ressurser fra politiet, uten at det nødvendigvis blir fulgt opp.

- Politiet rykker ut hver gang som om det er sant, det er svært ressurskrevende. Hvis anmeldelsen da er falsk, har man kastet bort mange ressurser, samtidig som det er et overgrep mot den som feilaktig blir anklaget, sier politiadvokaten.

- Frykt for å framstå kvinnefiendtlig For tre år siden skrev Utne Pettersen en kronikk her i Dagbladet, etter å ha gjennomgått samtlige voldtektsanmeldelser i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt over en tidsperiode på 18 måneder. Han konkluderte med at grunnen til at så mange voldtektsanmeldelser henlegges er at mange er åpenbart falske, og at falske anmeldelser ikke er et marginalt problem.

I sin konklusjon på kronikken skrev politiadvokat Utne Pettersen følgende:

At gruppen (Riksadvokatens utredningsgruppe fra 2007, journ. anm.) ikke tar utfordringen og belastningen med i større grad å diskutere eller problematisere de mange uriktige anmeldelsene er kritikkverdig. At heller ingen i Politidirektoratet eller den høyere påtalemyndighet vil bidra til å kaste lys over utfordringene politiet møter, må skyldes frykt for å framstå som kvinnefiendtlige og politisk ukorrekte. Voldtekt er imidlertid ingen kvinnesak, men en grov forbrytelse som det er i alles interesse å bekjempe.

- Svært alvorlig Per Sandberg (Frp), leder av Stortingets Justiskomité, mener opplysningene politiadvokaten kommer med er svært alvorlige.

- Jeg håper virkelig ikke at politiet gjør en vurdering opp mot kvinnesak og politisk debatt når de avgjør om de skal gå til motanmeldelse etter en falsk anmeldelse. Hvis det er sannhet i det, er det svært alvorlig, sier Sandberg til Dagbladet.

Statsadvokat Ellen Cathrine Greve sier falske anmedelser representerer et stort problem for politiet.

- Det binder opp ressurser som burde vært brukt helt annerledes. Dessuten går det også utover en uskyldig annenpart, sier Greve til BT.

Per Sandberg oppfordrer menn som er utsatt for falske anmeldelser å gå til motanmeldelse, hvis politiet ikke gjør det selv.

- Alle som er uskyldig beskyldt bør leverer en anmeldelse, på den måten er de behjelpelige med å få bukt med dette problemet, sier Sandberg, som frykter at falske anmeldelser skal gå utover etterforskningen av reelle voldtekter.

23-åring falskt anklaget - Sakene bør selvsagt forfølges av politiet, det er både misbruk av politiets ressurser og en person som er belastet med en falsk anmeldelse.

BT skriver om en 23 år gammel gutt som ble anholdt 1. mai, rett foran toget i Bergen, mistenkt for å ha voldtatt ekskjæresten sin på et utested. Etter flere timer i avhør, samt medisinske undersøkelser av underlivet, ble han sluppet fri. Politiet var da sikre på at han var uskyldig og at hans ekskjæresten hadde levert inn falsk anmeldelse.

23-åringen kunne dokumentere at han befant seg 4,5 mil fra der den påståtte voldtekten skal ha funnet sted, saken ble henlagt, men han måtte selv anmelde sin ekskjæresten for falsk anmeldelse.