Politiet la opp en bevisst strategi som skulle få Kim Andreas (23) til å melde seg

- Sånn sett var ikke dette overraskende.

PRESS: - Medsiktede har bidratt til å belyse saken. Og at kompisen sitter her og bidrar i saken kan ha hatt innvirkning på Kristiansens avgjørelse. Han har vært i en svært vanskelig situasjon, og det er også svært vanskelig å holde seg i skjul over lengre tid, sier Bjørn Egil Bergundhagen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PRESS: - Medsiktede har bidratt til å belyse saken. Og at kompisen sitter her og bidrar i saken kan ha hatt innvirkning på Kristiansens avgjørelse. Han har vært i en svært vanskelig situasjon, og det er også svært vanskelig å holde seg i skjul over lengre tid, sier Bjørn Egil Bergundhagen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi hadde en forventning om at han skulle melde seg etter at kompisen ble pågrepet og tatt inn i saken. Sånn sett var ikke dette overraskende, sier politistasjonssjef Bjørn Egil Bergundhaugen i Lillehammer til Dagbladet.

Drapssiktede Kim Andreas Kristiansen meldte seg for politiet i Rotterdam i Nederland i dag. I forrige uke ble en 21 år gammel kamerat av Kristiansen pågrepet og fengslet for falsk forklaring i samme sak. Han er også mistenkt for medvirkning til drapet. Blodspor i bilen som 21-åringen disponerer, skal være blant bevisene.

- Medsiktede har bidratt til å belyse saken. Og at kompisen sitter her og bidrar i saken kan ha hatt innvirkning på Kristiansens avgjørelse. Han har vært i en svært vanskelig situasjon, og det er også svært vanskelig å holde seg i skjul over lengre tid, sier Bjørn Egil Bergundhagen.

Strategi Nå sitter Kristiansen i varetekt hos politiet i Rotterdam i Nederland. Kristiansen er siktet for drap på sin stefar, og har vært etterlyst siden torsdag forrige uke, da politiet i Gudbrandsdalen fant likrester på et bål i Øyer i Oppland.

Det var trebarnsfaren Bjarte Hansen (58) som ble funnet drept. Han var Kristiansens stefar, og de bodde sammen i Kristiansens leilighet i Øyer, like utenfor Lillehammer. Politiet la opp en bevisst strategi som skulle presse Kristiansen til å melde seg.

- Vi har hatt en strategi der vi har hatt tro på at Kristiansen har fulgt med i mediene. Derfor har vi vært veldig bevisste på å oppfordre ham til å melde seg. Vi har informert om ting som har hatt påvirkning for ham, sier Bergundhagen.

Dagbladet får opplyst at de to siktede skal ha hatt kontakt etter drapet, men Bergundhagen vil ikke kommentere dette.

- Det må i så fall ha vært før medsiktede ble pågrepet, men jeg kan ikke kommentere dette. Det får de siktede forklare seg om etter hvert, sier politistasjonssjefen.

Vil samarbeide Norsk og nederlandsk politi har samarbeidet i flere dager, og politiet har dermed hatt en klar oppfatning om at Kristiansen hadde reist nettopp til Nederland. 23-åringen har ikke førerkort, og Bergundhagen bekrefter at Kristiansen ikke selv kjørte bil under flukten. På spørsmål fra Dagbladet om politiet har tekniske bevis som eksempelvis betalinger av buss-, tog- eller flybilletter med Kristiansens kredittkort, svarer Bergundhagen slik:

- Vi sitter med en del kunnskap om at han har vært i det området og hvordan han har kommet seg dit.

HAR MELDT SEG: Kim Andreas Kristiansen. Foto: Politiet / NTB scanpix
HAR MELDT SEG: Kim Andreas Kristiansen. Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

- Erkjenner Kristiansen straffskyld, eller har han meldt seg for å reinvaske seg?

- Vi har inntrykk av at Kristiansen har tenkt seg grundig om før han meldte seg, og at han er interessert i å samarbeide med oss.

Hvorfor 23-åringen rømte akkurat til Nederland ønsker ikke politiet å si.

Møtte advokat - En 23 år gammel nordmann kom selv spaserende inn på hovedkvarteret til det nederlandske politiet her i Rotterdam ved 13-tiden i dag.  Han presenterte seg og opplyste at han er etterlyst i hjemlandet.  Da vi undersøkte nærmere, kunne vi konstatere at det forelå en internasjonal etterlysning på ham, sier pressetalsmann Roland Ekkers ved politiet i Rotterdam til Dagbladet.

Dagbladet får opplyst at 23-åringen allerede har fått utnevnt en nederlandsk advokat, og at de to satt i møter i ettermiddag. Det viktigste spørsmålet de to må ta stilling til, er om Kim Andreas Kristiansen frivillig går med på utlevering til Norge. Hvis han ikke gjør det, må saken gjennom hele den juridiske mølla - en prosess som kan vare flere måneder.  

Men hvis han i morgen ikke motsetter seg å bli hentet av norsk politi, kan en statsadvokat ordne formalitetene i løpet av noen få dager.

BODDE SAMMEN: Siktede og avdøde bodde sammen i dette huset. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BODDE SAMMEN: Siktede og avdøde bodde sammen i dette huset. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer