Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet legger fram drapsoversikten for i fjor: 25 personer ble drept

29 mennesker er siktet eller tiltalt for å ha tatt livet av en annen person i Norge i 2017.

KRIPOS: Vibeke Schei Syversen, leder for Voldsseksjonen i Kripos kommenterer drapstallene for i fjor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRIPOS: Vibeke Schei Syversen, leder for Voldsseksjonen i Kripos kommenterer drapstallene for i fjor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2017 ble det begått 25 drap i Norge. Tallet på siktede gjerningspersoner er 29. Det viser Kripos drapsoversikt som legges fram denne uka.

Et av ofrene i fjorårets drapssaker er 21 år gamle Alexandra Therese Nilssen. Hun ble drept på en hytte i Flå og hennes 25 år gamle samboer ble like etter siktet for drapet. Han er nå tiltalt for drap.

25-åringen har erkjent at han drepte samboeren med en kniv, men ifølge forsvareren, Sindre Løvgaard, sier han fortsatt at han ikke hadde et drapsmotiv og ikke husker selve drapet.

Nilssen var en av 12 kvinner som ifølge politiet ble drept i fjor.

Også fjorårets siste drapsoffer var en kvinne:

Janne Jemtland ble ifølge politiets teori drept i sitt hjem i Brummundal i romjula. Hennes ektemann er siktet for drapet. Han erkjenner ikke straffsskyld.

Relasjon

Ofrene for fjorårets drap ble i hovedsak drept med kniv eller stump vold, og sto ofte i nær relasjon til gjerningspersonen, ifølge politiet.

I rundt en tredel av drapene er en kjæreste eller partner pågrepet og siktet. I flere av sakene er også nære familiemedlemmer siktet.

I majoriteten av fjorårets saker var åstedet hjemmet til en av de involverte partene. Samtidig viser de nye tallene at politiet mener det er flere likhetstrekk mellom gjerningspersonene.

Drapsvåpen

- De fleste gjerningspersoner er norske menn i 30-åra, og det mest brukte drapsvåpenet er kniv eller annet stikkvåpen, sier Vibeke Syversen, leder for voldsseksjonen i Kripos til Dagbladet.

- Det er ofte en tilknytning mellom offer og gjerningsperson. Drapene skjer også ofte på gjerningspersonens bopel eller felles bopel. Det er ikke lenger så mange drap som har skjedd i det offentlige rom. Ofte er det snakk om familievold eller partnerdrap, har hun tidligere uttalt til NTB.

Det foreligger siktelser i samtlige av drapssakene fra 2017, men ingen av sakene er per nå avgjort i rettsapparatet.

Færre drap i offentlig rom

I alle sakene fra i fjor er én eller flere pågrepet. Menn er siktet for å stå bak 22 av drapene, mens politiet mener kvinner sto bak tre av dem. I én av sakene er både en mann og en kvinne siktet, skriver NTB.

Antall årlige drap er redusert i løpet av de siste 10 åra, ifølge politiets tall. Antall drap i offentlig rom har gått kraftig ned, ifølge Syversen.

- Årsaken til at drap i offentlig rom har gått ned kan være mange. Men våpenamnesti og forbud for bæring av kniv på offentlig sted har nok bidratt til dette, sier hun.

Også kriminolog Vibeke Ottesen understreker at det er få drap i Norge.

- 25 drap på ett år er lite, både i norsk og internasjonal sammenheng, og det er bra at tallet er så lavt. Samtidig er hvert eneste drap ett drap for mye. Derfor må vi fortsette med å jobbe med å få tallet ned, sier hun til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!